VW Golf lampka ostrzegawcza spalin i komunikat: serwis 1500

24 Lip 2011, 12:33

Cześć !
1. Kupiłam ostatnio Volkswagena Golfa z 2002r, 1.4, 60 tys. przebiegu, zainstalowany gaz. W czasie jazdy zapala się pomarańczowa kontrolka : lampka ostrzegawcza spalin, umieszczona w prędkościomierzu, w instrukcji obsługi VW Golf oznaczona nr: 21. Lampka świecie się czasami krótko, wystarczy zgasić i zapalić kilka razy silnik i sama gaśnie. Czasem świeci się długo, np.: 1 miesiąc. Samochód działa jednakże bez problemów. W wyniku czytania błędów zapisanych w komputerze okazuje się , że zapisany jest błąd „PO322 obwód prędkości obrotowej silnika dla potrzeb zapłonu i rozdzielacza brak sygnału”. Analiza spalin wykonana dla benzyny i gazu wychodzi bez zarzutów – wszystko w normie. Może ktoś miał podobny problem. Mechanik u którego byłam nie bardzo wiedział co z tym zrobić.
2. Na wyświetlaczu elektronicznym wskazującym aktualny przebieg kilometrów, w momencie włączenia zapłonu pojawiał się komunikat „serwis 1500 km”. Ze zwiększeniem ilości przejechanych kilometrów komunikaty zmieniają się wskazując mniejszą liczbę kilometrów obecnie „serwis 1200 km”. Czy to oznacza, że jeśli na wyświetlaczu pojawi się komunikat „serwis 0 km” to samochód zatrzyma się i będę musiała go odholować do serwisu, gdzie skasują ten komunikat.
Co oznacza ten komunikat i co powonieniem z tym zrobić. Z góry dziękuję za wskazówki. Aga
:D
Agnieszka1
Nowicjusz

Auto: VW Golf

24 Lip 2011, 14:44

serwis 1500 czy serwis 1200 oznacza że za tyle km ile jest po słowie serwis masz mieć jakiś przegląd czy wymianę jakiegoś płynu nie wiem kto ostatnio u ciebie wgral to w komputer ale ja miałem kiedyś tak w seacie cordoba i wtedy wiedziałem że za ileś km będę musisał jechać na przegląd gwarancyjny.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

24 Lip 2011, 20:34

dzięki seba 145. Rozumiem, że jest to tylko informacja i nie będę miał problemu z samochodem?
Agnieszka1
Nowicjusz

24 Lip 2011, 20:43

napewno nie tak było w seacie i to oznaczało a czy oznacza co innego w vw to nie wiem dokładnie ale chyba to samo znaczy tu i tu.czyli nie będzie żadnego problemu z autem.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Sie 2011, 19:31

1) przy tak małym przebiegu nie powinno być takich problemów, zatem podstawowe pytanie, czy auto było kupione jako nowe z salonu? jeżeli nie, mogło teoretycznie mieć cofnięty licznik, oznacza to, że nie wiadomo ile ma naprawdę przebiegu. Prawdopodobnie problem mógłby tkwić w zapchanym katalizatorze. Należałoby podjechać do pierwszego lepszego tłumikarza i poprosić o wycięcie katalizatora i wspawanie strumiennicy, lub poprostu rurki o ile to jakieś starsze auto (przepraszam nie zapamiętałam rocznika lub może nie było go nawet). Jedna ważna rzecz, stary katalizator bierzesz ze sobą, wystawisz go na allegro lub znajdziesz w swojej okolicy jakiś skup, napewno ci się wówczas ta naprawa zwróci... Koszt wycięcia i wspawania rurki to około 50 - 70 zł, w zależności od miejscowości. Gdy układ wydechowy będzie drożny spaliny nie będą się cofać do silnika i kontrolka zgaśnie. aha i jak możesz to unikaj Pana u którego już byłaś, bo najwyraźniej nie ma on pojęcia o serwisowaniu aut, dłużej się autkiem będziesz cieszyć unikając partaczy
2) komunikat o serwisie, oznacza że po przejechaniu tych około 1200 km, lepiej ciut wcześniej, należy podjechać do warsztatu i wykonać podstawowe czynności serwisowe - sprawdzić klocki i tarcze w kołach, olej w silniku , płyn hamulcowy, wymienić filtry i warsztat w komputerze naniesie dane o twojej wizycie, kolejna będzie w zależności od samochodu po około 15 do nawet 25 tyś km.
MARCIA7
Nowicjusz

Auto: mercedes s320

03 Sie 2011, 10:04

Mam podstawowe pytanie? lampka pali się przy jeździe na benzynie czy tylko na gazie?
Jeżeli tylko na gazie , a na benzynie nic się nie dzieje, to po prostu komputer silnika odczytuję błąd. Instalacja gazowa ma za zadanie "oszukać" komputer, że silnik pracuje na benzynie. Jak masz instalację starszej generacji lub jedną z tych najtańszych to tak niestety będzie się mogło dziać. Gaz ma wyższą temperaturę spalania, a więc sonda lambda podaje wartości skrajne i komputer może to odczytywać jako usterkę.Możliwe że trzeba podjechać do gazownika na regulację.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Sie 2011, 20:24

Samochód kupiłam od znajomego, który kupił go w salonie. W związku z tym jestem pewna przebiegu. Lampki zaświecają się i gasną zarówno na benzynie jak i na gazie, nie ma różnicy. Instalacja gazowa to STAG-4. cZUJNIK POZIOMU GAZU (halla) wpgh-1 (gl1a) firmy autogaz AC. BUTLA W KOLE ZAPASOWYM. JAKIEJ JAKOŚCI JEST TA INSTALACJA GAZOWA?
Agnieszka1
Nowicjusz