VW LT pali tylko na rozciąg, po jakimś czasie gaśnie...

28 Lis 2013, 21:10

Witam. Mam problem z LT-kiem. Dzisiaj niestety zabrakło mi paliwo i auto mi zgasło. Dolałem więc 8 litrów, ale mimo to samochód nie zapalił. Podejrzewałem, że może się zapowietrzył. Poprosiłem kolegę aby wziął mnie "na rozciąg" LT zapalił, chwilę popracował ładnie równo, przejechałem może z 300 metrów i zgasł. Za drugim razem sytuacja była taka sama... Według mnie raczej nie jest zapowietrzony bo skoro na rozciąg zapalił, chwilę popracował to paliwo poszło do przewodów. Jutro na 8 jestem umówiony do mechanika (telefonicznie mechanik powiedział, że być może zaciągnał jakiś syf ze zbiornika i zapchał się filtr paliwa) , ale może Wy macie jakieś teorie co by być mądrzejszym :) Silnik 2.5 TDI
Kukiel
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2011

28 Lis 2013, 22:03

W LT ważne jest dbanie o wtyczkę i styki w sterowniku. Sterownik znajduje się za lewym reflektorem. Jeżeli diagnoskop pokaże jakieś błędy to w tym aucie zaczynamy od odpięcia wtyczki od sterownika. Najczęściej jest tam zielono.
Zacznij od wymiany filtra paliwa.
andrzej_124
Stały forumowicz

30 Lis 2013, 14:33

Samochód został odpowietrzony poprzez odkręcenie przewodów paliwowych przy wtryskach. U mechanika było wszystko okej. Wyjechałem w trasę, zgasiłem go, chciałem odpalić i ani be ani me... Rozrusznik kręcił przez sekundę po tym cisza, nic się nie działo. Odczekałem około 30. minut i auto odpaliło... Teraz sytuacja wygląda tak, że auto raz pali, raz nie...
Kukiel
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
    Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...