VW POLO IV czy Renault Clio II

30 Kwi 2011, 21:00

Które auto jest lepsze? VW POLO czy Renault Clio? Zastanawiam się i szukam auta najmniej zawodnego, do ok 12 tys. i rocznik najlepiej powyżej 2001.
blondynka24
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Honda Jazz 1.4, 2004

30 Kwi 2011, 21:15

Zdecydowanie Clio. Bedzie sporo młodsze od VW w tej samej cenie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

30 Kwi 2011, 22:02

Clio II deklasuje Polo,może nie trwałością ale wszystkim poza tym,przede wszystkim lekkością i przyjemnością z jazdy,niezawodność?! :grin: Pytaj,dowiesz się WSZYSTKIEGO :!: Wybierz tylko silnik.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Maj 2011, 07:15

słyszałam od znajomego, że jak w clio zepsuje sie zawieszenie to koszt kilku tysięcy (jakieś macpersony itd itp), a polo jest prosty jak konstrukcja cepa i naprawy są tanie. Ze niby francuz ma slabe zawieszenie.
Jeśli chodzi o silnik - to szukam jedynie benzyniaka, w pojemnosci od 1.2 do 1.4 max.
blondynka24
Początkujący

01 Maj 2011, 07:31

Słabe zawieszenie?! :shock: Clio II mego brata już ma ok.200 tyś km,wymienił tylko amorki oraz sprężyny(obydwie pęknięte ,na to patrz,ale po 2001r już tego problemu nie ma) i nic więcej,koszt ?!250 zł,bez robocizny,wymieniłem błyskawicznie sam.Tylna belka?!Nic się nie zanosi na to by miała szybko paść,używaną w dobrym stanie kupisz za 600 zł,zobacz tylko na różnicę w cenie między Clio a Polo :grin: Silnik 1.2 to tylko 8 zaworowy,gdyż 16-tkę trzeba kręcić na wyższe obroty,wtedy więcej pali.1.48V dobry 75-konny lub 1.416V 98konny.Najlepszy wybór to jednak silnik 1.6 8V90KM lub 1.6 18V 107 KM.Nie kup tylko automatu :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Maj 2011, 07:58

Polo przecież ma niemal identyczną konstrukcję zawieszenia co Clio.
Też z przodu ma McPhersony a z tyłu belkę.
1.2 16v bym odradzał, dużo pali najlepiej szukać 98 konnego 1.4 .
W Polo odrzuciłbym 3 cylindrowe silniczki.
Co do Polo to tu masz test długodystansowy:
-http://www.auto-swiat.pl/1-nie-swieci-przykladem
"w warsztacie w niespełna dwa lata - to słaby wynik. W naszej statystyce niezawodności Polo jest na końcu. Jednak, trzeba to przyznać obiektywnie, silnik był elementem, który sprawiał najmniej problemów."
a tu masz Clio na tym samym dystansie:
-http://www.auto-swiat.pl/1-troche-niedopieczone
"Trzeba stwierdzić, że 100 tys. km często brutalnego testu nie zdołało zmienić małej "renówki" w rozdygotaną namiastkę samochodu. Co więcej: Clio okazało się autem z dobrym silnikiem, komfortowym, praktycznym i przestronnym. Nieliczne usterki wykryte pod koniec testu i defekty pojawiające się w trakcie eksploatacji nie miały większego znaczenia (łączny koszt napraw wyniósł 2059 zł). Mechaniczne elementy nie wykazywały nadmiernego zużycia,"
Clio dostało 5- natomiast Polo 1 za niezawodność, dystans był ten sam, redakcja także ta sama.
Poa tym Clio w tej samej cenie będzie o rok młodsze lub jeśli z tego samego roku to z lepszym silnikiem lub wyposażeniem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...
    Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...

01 Maj 2011, 09:00

VW jest niestety dość przereklamowany i pole jest tego dowodem. Problemy z przewodami masy, częste wycieki z silnika, to już nie to co kiedyś. Natomiast clio będzie miało co najwyżej drobne ale denerwujące problemy a to centralny lub jakaś kontrolka ale nic poważnego. Jeśli lubisz szybszą jazdę to clio z silnikiem 1.4 98km będzie idealna ten samochód z niewielką masą własną i taką mocą na pewno ci się spodoba silnik 1.2 16v 75km jest dla ludzi bardziej oszczędnych, moje clio waży 910 kg i mi spala w mieści 5l więc to chyba nie jest dużo :grin: . Poza tym ze względu na markę polo jest droższe w kupnie i utrzymaniu a za 12tys możesz znaleźć fajne renault.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

01 Maj 2011, 09:04

Tak,1.2 8V nie ma prawa spalić więcej jak 5l,kręcąc się tylko wokół własnego ogona :grin: Na trasie schodzi poniżej 5-tki bez problemu.Polo mego kuzyna 1.4 pali do 10 litrów(przepaść).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Maj 2011, 09:12

Ciekawe artykuły i Wasze opinie. Fakt faktem - Clio ma atrakcyjniejszy wygląd :)
Nie wiem, może te Polo rzeczywiście przeraklamowane, zgodnie ze stereotypem że niemieckie auta są solidniejsze niż francuskie?

Pogubiłam się trochę w tym, który silnik Clio mniej pali. Bo raz ktoś pisze że 1.4 16V a raz 1.2 :)

Ogólnie rozglądam się za dobrymi, uczciwymi ofertami, ale mam wrażenie że większość wystawiają cwani sprzedawcy, którzy chcą wcisnąć podrasowane, sprowadzane auta.
blondynka24
Początkujący

01 Maj 2011, 11:15

Najlepiej jest sprowadzić auto z Francji,zlecić to komuś kto się tym zajmuje.Kiedyś u znajomego mechanika oglądałem właśnie takie autko z mocnym silnikiem(chyba 2l) w czarnej skórze,igiełka,kiedy to było?2-3 lata temu,ze wszystkim wyszedł go coś ponad 10 tyś zł,rocznika nie pamiętam.Taki mały potworek.Ten mechanik mówi do mnie ---patrz,za 10 tyś taka furka,nie znalazłem nic do roboty przy nim(jego kolega przyjechał do weryfikacji stanu auta).--------Tutaj w Polsce ciężko kupić coś nie bitego,nie oklepanego po buzi.Ja wybrałbym silnik 1.6 ale do miasta 1.2 wystarczy,teoretycznie silniki 1.2 16V mniej palą i są mocniejsze,niestety w praktyce palą więcej ,gdyż trzeba kręcić silnik do wyższych obrotów by żwawo się ruszać,1.2 8V wystarczy w zupełności,mój brat zrobił takim trasę 2.500 km w ciągu 3 dni,130 km/h to bułeczka z masłem,w aucie jest cicho,jazda nim nie męczy.To autko potrafi zaskoczyć największych sceptyków,zaskakuje przestronnością wnętrza i oczywiscie spalaniem.

[ Dodano: 1 Maj 2011, 12:17 ]
O komforcie jazdy nie wspominam,Polo to zwykły tłuk przy nim,kuzyn ma ,to wiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Maj 2011, 11:24

Tak jak mówiłem silnik 1.4 16v to fajna opcja ale spalanie musi być większe niż w 1.2 16v (nie ma macy za darmo) Jednak wszystko zależy od stylu jazdy. Ogólnie silniki 8v są mniej kłopotliwe i bardziej elastyczne ale miałem porównanie silnika 1.2 60km-75km i te 15km przy tych gabarytach robi różnice. Jedynym mankamentem silników 16v są cewki (te oryginalne) ale w używanych samochodach raczej były już wyminiane.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

01 Maj 2011, 12:01

Jeżdziłem Renią przez 6 lat .silnik 1.4 8V. w mieście nigdy nie spalił więcej niz 7.5 litra. na trasie przy spokojnej jeździe około5.5, srednio koło 6 litrów. Moc to 75 KM troszkę mało ale za to oszczędnie, a i przy ruszaniu spod świateł ruchu nie tamował.
Z młodszych to właśnie 1.2 16V uchodzi za udany kompromis pomiędzy spalaniem a osiągami.
O zawieszenie się nie bój bo jest proste jak w Szmelcwagenach, jedynie łączniki stabilizatora często się zużywają na naszych drogach.
Ceny części porównywalne bo do Francuzów jest bardzo mało nieznanych ( chińskich, itp) producentów części.
Jak kupujesz to przeważnie od dużego koncernu który dba a jakość i niekiedy dostarcza części do fabryk. Patrząc na inne auta wychodzi porównywalny koszt zakupu części tej samej jakości..a nawet niekiedy oryginał jest w przystępnej cenie.

Kupuj Clio chyba że lubisz jazdę na twardym taborecie to VW
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

01 Maj 2011, 12:31

CHyba wybiliście mi z głowy to Polo :)
Clio mi się bardziej podoba wizualnie, ma fajny kształt i w miarę nowoczesny jak na 8 latka.

Czy znacie jakiegoś uczciwego sprzedawcę, który sprowadza auta np. z Francji z Bydgoszczy i okolic?
blondynka24
Początkujący

01 Maj 2011, 12:39

We Francji Clio w dobrym stanie jest znacznie droższe niż zadbane krajowe.
To się w ogóle nie nie kalkuluje.
Z Francji ciągnie się najgorszy złom bo tam samochody po poważnych wypadkach nie mają prawa rejestracji w kraju więc są bezwartościowe a z tego korzystają nasi handlarze którzy kupują je za bezcen i reanimują najmniejszym kosztem a później wystawiają jako okazje, 100% bezwypadkowe itp..., nawet według badań firm ubezpieczeniowych wynika, że auta sprowadzone z Francji najczęściej spośród wszystkich aut sprowadzanych(w zdecydowanej większości mniej lub bardziej rozbitych) mają naruszoną konstrukcję nośną co ma opłakane skutki podczas wypadku.
Kup krajowe, to był popularny samochód więc znajdziesz bez problemu a historię krajowego egzemplarza łatwo zweryfikować.
Sama poczytaj: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/impo ... 50600.html
"Pojazdy powypadkowe sprowadzane głównie z Francji nie mają oryginalnego dowodu rejestracyjnego. Tamtejsza policja zabiera dowód, jeśli według niej pojazd nawet po naprawie nie może być dopuszczony do ruchu, bo uszkodzony jest np. układ jezdny.

Samochód trafia na plac firmy handlującej autami powypadkowymi. Jeżeli znajdzie się chętny z Polski, a cena aut powypadkowych we Francji jest mniejsza niż np. w Niemczech, Belgii czy Ho-landii, oprócz auta dostaje ksero dowodu rejestracyjnego i zaświadczenie z prefektury policji potwierdzające dane właściciela auta i pojazdu."
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 01 Maj 2011, 12:46, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Maj 2011, 12:45

może i racja... jedno wiem, że sama po auto nie pojadę, tylko z kimś kto się zna i zawitam na stację diagnostyczną :)

[ Dodano: 1 Maj 2011, 14:00 ]
Co powiecie o tej ofercie?

[link do oferty na Allegro wygasł]
blondynka24
Początkujący