PhantomASA1 napisał(a):Czyli co by się stało,silnik nagle stracił kompresję?!
Cuda się zdarzają . Może nie nagle ale przy nieudanej próbie rozruchu i każdej następnej i następnej podawane paliwo przez wtryskiwacz wymywa olej z tłoka i ścianek cylindra. Zjawisko ma bardzo negatywny skutek dla kompresji w starych , mocno wyeksploatowanych jednostkach. W mojej praktyce spotkałem się już z czymś takim . Łechtali ( Ibizę z takim motorkiem jak w temacie ) ze dwa dni i w końcu na sznurku dostarczyli . Iskra była , paliwo też ale rozrusznik kręcił silnikiem jak szalony. Wykręciłem świece i wysuszyłem palnikiem. Na każdy cylinder przez otwór po świecach nalałem strzykawką oleju silnikowego . Rozrusznikiem olej się rozprowadził a nadmiar usunął. Po wkręceniu świec , złożeniu do kupy odpalił bez problemu poza chmurą dymu z wydechu
Powyższy mankament wystąpił nie bez przyczyny. Po dokładnym sprawdzeniu wyszło że wilgoć na złączu komputera uniemożliwiła uruchomienie silnika. Zanim auto do mnie dotarło wilgoć odparowała ale niestety motor był przelany paliwem. Czy w tym temacie jest tak samo to nie wiem. Nie widzę , nie słyszę , nie mogę dotknąć , sprawdzić po swojemu.