VW Sharan 2.0 TDI 2010 automat - silnik nie odpala

25 Sty 2020, 15:34

Witam. Mam VW Sharana 2.0 TDI 2010 automat. Ostatnio na komputerze zaczął migać klucz i litera P naprzemiennie. Samochód nie odpalił. Poczekałam trochę, wyłączyłam zapłon i zapalił. Dziś było to samo, ale dodatkowo wyskoczył komunikat Error: ESP. Znów poczekalam i za chwile odpalił. Komputer nic nie wykrywa.
daria00040
Nowicjusz

Auto: nie mam

25 Sty 2020, 20:55

Komputer musi pokazać jakieś błędy. Chociażby błąd ESP. Do tego zapewne spadek napięcia. Ale to tylko mój domysł. Podłącz się pod komputer raz jeszcze i dobrze posprawdzaj błędy.
Jaki masz interfejs?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2020, 17:30

MotoAlbercik napisał(a):Komputer musi pokazać jakieś błędy
W tym przypadku na pewno będą jakieś konkretne błędy. Jednak ja tu widzę więcej problemów ;/ Na ostatnim zdjęciu mamy problem "bend lighting (AFS) function. Owner's manual" czyli prawdopodobnie oznacza to problem ze skrętnymi reflektorami lub jeszcze jakiś inny z dynamicznym oświetleniem. AFS to Advanced Frontlighting System, czyli dynamiczny system oświetleniowy, zapewniający optymalne oświetlenie jezdni z zależności od prędkości jazdy i kąta skrętu kierownicy.

Na drugim zdjęciu od góry masz "check safe locking owner's manual" i to nie jest błąd ale zwrócenie uwagi na to że po zamknięciu samochodu pilotem lub z kluczyka nie będzie możliwe otwarcie go od środka co może być niebezpieczne dla pasażerów którzy zostaną w samochodzie. Ta funkcja występuje tylko w samochodach posiadających zamki z podwójnym ryglowaniem.
daria00040 napisał(a):dodatkowo wyskoczył komunikat Error: ESP
Tutaj na oko nie stwierdzisz w czym jest problem i potrzebna jest diagnoza bo może to być np. taśma od airbagu pod kierownica aż po czujniki od ABSu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Sty 2020, 22:27

Te błędy są jak chce się go odpalić, na zapłonie. On wtedy kręci i nie odpala. Wyłącze go całkiem na chwile, przekręcał zapłon, nic nie wyskakuje i odpala. Od tego czasu nic nie było, pali normalnie. Komputery nic nie pokazują :(
daria00040
Nowicjusz

29 Sty 2020, 22:29

Na komputerach byłam zmów i nic nie pokazuje. Światła są, wszystko jest. Dzieje się tak od czasu do czasu i te błędy na zapłonie są. Wyłącze go, czekam chwile, wszystko znika i pali. I nic się nie dzieje :/
daria00040
Nowicjusz

29 Sty 2020, 22:40

Według mnie już akumulator daje się we znaki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Zatrzymać się i zwolnic to nie to samo!
    Często można zaobserwować sytuacje, gdy kierowcy zamiast całkowicie zatrzymać pojazd - np. przed znakiem stop czy przy zielonej strzałce do skrętu w prawo – jedynie redukują prędkość. Grozi to kolizją, policja może ...

30 Sty 2020, 13:43

Sprawdź jeszcze akumulator w jakim jest stanie tak jak radzi @Kao być może faktycznie coś z nim już jest nie tak.

Co do błędów to przy błędzie AFS światła będą świeciły ale system może nie działać prawidłowo.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lut 2022, 18:05

Witam. Akumulator wymieniony, olej w skrzyni, był przez chwile spokój a teraz mruga kluczyk, P i jak wyciągnę kluczyk ze stacyjki, siedząc w środku zamknę i otworze samochód i zrobię tak raz lub kilka razy to odpala. Komputer nic nie wykazał nadal. Byłam na kilku. Baterie w kluczyku wymienione. Miał ktoś podobnie?
daria00040
Nowicjusz