VW Sharan 2.0 TDI 2010 automat - silnik nie odpala

25 Sty 2020, 14:34

Witam. Mam VW Sharana 2.0 TDI 2010 automat. Ostatnio na komputerze zaczął migać klucz i litera P naprzemiennie. Samochód nie odpalił. Poczekałam trochę, wyłączyłam zapłon i zapalił. Dziś było to samo, ale dodatkowo wyskoczył komunikat Error: ESP. Znów poczekalam i za chwile odpalił. Komputer nic nie wykrywa.
daria00040
Nowicjusz

Auto: nie mam

25 Sty 2020, 19:55

Komputer musi pokazać jakieś błędy. Chociażby błąd ESP. Do tego zapewne spadek napięcia. Ale to tylko mój domysł. Podłącz się pod komputer raz jeszcze i dobrze posprawdzaj błędy.
Jaki masz interfejs?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2020, 16:30

MotoAlbercik napisał(a):Komputer musi pokazać jakieś błędy
W tym przypadku na pewno będą jakieś konkretne błędy. Jednak ja tu widzę więcej problemów ;/ Na ostatnim zdjęciu mamy problem "bend lighting (AFS) function. Owner's manual" czyli prawdopodobnie oznacza to problem ze skrętnymi reflektorami lub jeszcze jakiś inny z dynamicznym oświetleniem. AFS to Advanced Frontlighting System, czyli dynamiczny system oświetleniowy, zapewniający optymalne oświetlenie jezdni z zależności od prędkości jazdy i kąta skrętu kierownicy.

Na drugim zdjęciu od góry masz "check safe locking owner's manual" i to nie jest błąd ale zwrócenie uwagi na to że po zamknięciu samochodu pilotem lub z kluczyka nie będzie możliwe otwarcie go od środka co może być niebezpieczne dla pasażerów którzy zostaną w samochodzie. Ta funkcja występuje tylko w samochodach posiadających zamki z podwójnym ryglowaniem.
daria00040 napisał(a):dodatkowo wyskoczył komunikat Error: ESP
Tutaj na oko nie stwierdzisz w czym jest problem i potrzebna jest diagnoza bo może to być np. taśma od airbagu pod kierownica aż po czujniki od ABSu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Sty 2020, 21:27

Te błędy są jak chce się go odpalić, na zapłonie. On wtedy kręci i nie odpala. Wyłącze go całkiem na chwile, przekręcał zapłon, nic nie wyskakuje i odpala. Od tego czasu nic nie było, pali normalnie. Komputery nic nie pokazują :(
daria00040
Nowicjusz

29 Sty 2020, 21:29

Na komputerach byłam zmów i nic nie pokazuje. Światła są, wszystko jest. Dzieje się tak od czasu do czasu i te błędy na zapłonie są. Wyłącze go, czekam chwile, wszystko znika i pali. I nic się nie dzieje :/
daria00040
Nowicjusz

29 Sty 2020, 21:40

Według mnie już akumulator daje się we znaki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...

30 Sty 2020, 12:43

Sprawdź jeszcze akumulator w jakim jest stanie tak jak radzi @Kao być może faktycznie coś z nim już jest nie tak.

Co do błędów to przy błędzie AFS światła będą świeciły ale system może nie działać prawidłowo.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lut 2022, 17:05

Witam. Akumulator wymieniony, olej w skrzyni, był przez chwile spokój a teraz mruga kluczyk, P i jak wyciągnę kluczyk ze stacyjki, siedząc w środku zamknę i otworze samochód i zrobię tak raz lub kilka razy to odpala. Komputer nic nie wykazał nadal. Byłam na kilku. Baterie w kluczyku wymienione. Miał ktoś podobnie?
daria00040
Nowicjusz