09 Sie 2010, 14:26
Zacznę może od wad:
- Zabezpieczenie antykorozyjne ogólnie na średnim poziomie, do Audi 80 B3 mu daleko, aczkolwiek nie pomijajmy, że rozmawiamy o samochodzie +/- 10 letnim.
- Pojawiają się z biegiem czasu i kilometrów problemy z tablicą - nie chce pokazywać temperatury i poziomu paliwa - trzeba go walnąć z góry to działa, lub po prostu zagrzać silnik i włączyć ogrzewanie na chwilę. Wówczas zazwyczaj zadziała (pod wpływem ciepła rozszerzają się ścieżki na płytce). Ta przypadłość dotyczy chyba ogólnie tego modelu, moi znajomi mający te samochody też mają problemy z tym.
- okropnie drogi serwis ASO - po prostu zdzierstwo w biały dzień. Dlatego sam wszystko robię przy aucie.
- zacierają się rolki tylnych przesuwanych drzwi a serwis ASO upadł na głowę i wołają kolosalne pieniądze za nie. Ale na szczęście na szrotach nie brakuje całych samochodów więc o dobór części nie trudno.
- piąta świeca schowana jest za pompą paliwa więc aby ją wymienić trzeba zdemontować pompę. Jednak jak pozostałe 4 są sprawne to nie ma problemów z zapalaniem nawet przy -30*C
Zalety:
- bez wątpienia silnik - zadowala mocą jak i spalaniem. Pomimo przebiegu spisuje się świetnie.
- spalanie : na jednym zbiorniku (90l) robię 1150 - 1200 km.
- zawieszenie: bardzo wytrzymałe, dobrze trzymające się drogi, tanie części, ogólnie dostępne w większości sklepów motoryzacyjnych.
- skrzynia biegów: co ok 270 tyś wyciera się plastikowa gałeczka na skrzyni biegów przez co wyskakuje drugi bieg ale generalnie leciutko wchodzi każdy bieg, prosta naprawa we własnym zakresie, gałeczka kosztuje 29 zł.
- prześwit: jak dla mnie w sam raz, w zimie bardzo mi się przydaje (z resztą nie tylko w zimie), szkoda że nie mam wersji syncro a było by już całkiem dobrze.
- w środku dużo miejsca, zarejestrowany mam na 8 osób lub 980 kg ładunku więc pakowność ogromna.
- akumulator 105 AH. 4 nowe świece i problemów z paleniem nie ma w zimie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."