VW T5 - kilka modyfikacji

27 Gru 2022, 19:35

Cześć.
Jestem świeżo upieczonym właścicielem VW T5 (California, rok 2014, 2.0 BiTDI, 4x4 DSG, przebieg 84kkm) i myślę o wprowadzeniu do niego kilku modyfikacji.

1. Wymiana systemu multimedialnego na bardziej nowoczesny (z bluetooth i dobrą integracją ze smartfonem) + integracja go z istniejącą kamerą cofania.
Zakładam, że to raczej nie jest nic bardzo nietypowego i raczej powinno dać się zlecić warsztatowi z usługą serwisu elektryki, czy nie? Trzeba uważać na coś konkretnego?

Myślę o takim radiu:
[link do oferty na Allegro wygasł]

2. Montaż kierownicy wielofunkcyjnej i oczywiście integracja z funkcjami systemu multimedialnego.
Tu już nie jestem pewien czy to takie zupełnie standardowe. A może jednak?

3. Auto posiada tempomat, ale bez funkcji ogranicznika prędkości. Czy istnieje możliwość dołożenia/aktywacji tej funkcji?

4. Najbardziej wydumany i kosztowny pomysł to wymiana silnika na benzynę, ale to już raczej pieśń przyszłości :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę dobrego nowego roku.
Paweł Michalski
lewap02
Nowicjusz

27 Gru 2022, 20:49

lewap02 napisał(a):Zakładam, że to raczej nie jest nic bardzo nietypowego i raczej powinno dać się zlecić warsztatowi z usługą serwisu elektryki, czy nie?
a to już zależy jak stoisz z umiejętnościami i cierpliwością
Co do samego radia to patrz tak żebyś mógł dobrać ramkę do T5.
Na resztę pytań odpowiemy jak dasz foto kierownicy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Gru 2022, 22:25

Dzięki za odpowiedź.

Nie zamierzam sam się w to bawić. Zakładam, że oddam do serwisu, ale chciałem zbudować sobie najpierw jakąś wiedzę na ten temat i wiedzieć na co uważać.

Co do zdjęć - mój konkretny egzemplarz jest jeszcze w serwisie na ostatnich poprawkach małych wad, które znalazłem podczas oględzin i jazdy próbnej, więc nie mam zdjęć, ale poprosiłem dealera, żeby wysłał.

W załączniku zdjęcie z internetu, ale właśnie tak wygląda to u mnie (oprócz tego, że na zdjęciu jest manual). Kierownica z poduszką prosta - bez żadnych przycisków, sterowanie tempomatem na lewej dźwigni za kierą, radio i sterowanie klimą w takim układzie, jak na zdjęciu. Jeśli na tej podstawie nie da się nic powiedzieć, to dokładniejsze zdjęcia mogę dać zapewne za kilka dni.
lewap02
Nowicjusz

28 Gru 2022, 09:18

Z kierownicą nie wiem czy się uda ale myślę że jest to możliwe tylko nie masz żadnej instalacji, trzeba by było mieć schematy 2 wersji, tak samo będzie z tempomatem aktywnym chodź t5 występowało z distronikiem. Musiałbyś znaleźć odpowiednią osobę która by to zrobiła, zna się na schematach i ma dobry vcds.
Musisz też uzbroić się w cierpliwość bo to nie jest praca na 5 minut.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Gru 2022, 11:26

Nie chodzi mi nawet o aktywny tempomat (bo rozumiem przez to taki, który sam utrzymuje odległość od poprzedzającego samochodu) tylko o taką funkcję, że mogę ustawić np. 50km/h i nie to, że auto utrzymuje tą prędkość tylko nie pozwala jechać szybciej. W poprzednim aucie (Golf Sportsvan) miałem właśnie coś takiego.

A co do schematów - można liczyć na to, że ogarnięty warsztat będzie w stanie to sam zorganizować? W razie czego - gdzie można takich rzeczy szukać, gdzie pytać?
lewap02
Nowicjusz

28 Gru 2022, 11:37

Napewno w internecie, nie koniecznie w Polsce, zapisz się na Forum/Grupę t5 oni napewno mają większą wiedzę lub wiedzę gdzie jej szukać. Może w vw będą tak mili i pomogą, oni napewno mają dostęp.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Audi A1 zwycięzcą w klasie małych samochodów
    Czytelnicy czasopisma "auto motor und sport" (ams) wybrali najlepsze samochody 2013 roku. Audi A1 zwyciężyło w kategorii "mały samochód" i tym samym powtórzyło sukces sprzed roku. Wyróżnienia zostały ...