VW Vento wspomaganie - ciekawe?

18 Lut 2007, 15:31

Chodzi o VW Vento , a dokoładnie o jego wspomaganie . Kierownica przed odpaleniem chodzi bardzo ciężko normalka , ale gdy odpale samochód to kierownica chodzi bardzo lekko ale to bardzo lekko , jakby uniosło się przód auta i kręciło się kierownicę tak chodzi wspomaganie . Dodam też , że podczas jazdy do przodu nie ma efektu wyśrodkowania kierownicy , też bardzo lekko chodzi , a kiedy skręcam lub wchodze w zakręt nie odbija mi kierownica musze pomóc sobie ręką . Narazie nic nie robiłem bo nie wiem za co mam się złapać , niesztuka jest kupic to czy tamto bo moge się narazić na zbędne koszty np: kupie pompe wspomagania , a okaże się , że to nie to . Jeżdże tak narazie 1,5 roku ale cały czas mnie to zastanawia co to może być. Pozdrawiam Tomek
tomala2301
Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk
  • 19 Lut 2007, 13:12

Kiedyś naprawiałem Forda Ka z identyczną przypadłością , Przyczyną było
    uszkodzenie przekładni kierowniczej . Po wymianie wszystko wróciło do normy.
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

19 Lut 2007, 17:40

bonifacy kierownica też tak lekko chodziła bo u mnie to bardzo lekko się kręci .
    tomala2301
    Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk

19 Lut 2007, 21:25

Tak . Aż głupio się jeżdziło . Jak się ją bujnęło to się nie chciała zatrzymać. :shock: Dokładnie pękł wałek skrętny w głowicy przekładni .Lepiej tego Ci nie wytłumacze . Przekonałem się o tym jak ją rozebrałem na elementy pierwsze .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
      To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...