W poniedziałek jadę kupić samochód, proszę o pomoc w wyborze

19 Wrz 2010, 11:45

Dobra czyli już mniej więcej wiem w czym się poruszać. Które z tych aut, będzie najlepszym wyborem, pod względem wytrzymałości, funkcjonalności, kosztów eksploatacji, kosztów części etc? Przedział rocznikowy aut to 1999- 2003. Z tego co wiem części do francuskich samochodów są stosunkowo drogie, a do niemieckich tańsze. Uplasujecie te samochody w jakiejś kolejności „od najlepszego do najgorszego” oczywiście w miarę możliwości, lub powiecie, który ma jakie zalety i wady. Możecie powiedzieć tez o tym jaki silnik najlepiej wybrać (pojemność, moc, spalanie etc). Oto modele:
Opel Astra
Volkswagen Golf
Volkswagen Polo
Nissan Almera
Ford Focus
Honda Civic
Audi A3
Mercedes a klasa.
Pozdrawiam serdecznie. VipoV.
VipoV
Nowicjusz

Miejscowość: Białobrzegi

19 Wrz 2010, 13:08

VipoV napisał(a):Dobra czyli już mniej więcej wiem w czym się poruszać. Które z tych aut, będzie najlepszym wyborem, pod względem wytrzymałości, funkcjonalności, kosztów eksploatacji, kosztów części etc? Przedział rocznikowy aut to 1999- 2003. Z tego co wiem części do francuskich samochodów są stosunkowo drogie, a do niemieckich tańsze. Uplasujecie te samochody w jakiejś kolejności „od najlepszego do najgorszego” oczywiście w miarę możliwości, lub powiecie, który ma jakie zalety i wady. Możecie powiedzieć tez o tym jaki silnik najlepiej wybrać (pojemność, moc, spalanie etc). Oto modele:
Opel Astra
Volkswagen Golf
Volkswagen Polo
Nissan Almera
Ford Focus
Honda Civic
Audi A3
Mercedes a klasa.

Ja to widzę tak:

1.Audi A3
2.VW Golf
3.Honda Civic
4.Opel Astra 2
5.Vw Polo
6.Nissan Almera
7.Mercedes A

silniki jeżeli chodzi o VAGi to nieśmiertelny 1.9 TDI albo benzynowe 1.6 ,1.8, 1.8T, czy 2.0 każde były dobre, acha odpada jedynie 1.4 benzyna

co do hondy i nissana to tylko benzyna i w zasadzie każdy silnik byl bdb, przeważnie można spotkać 1.4 lub 1.6, honda ładna sylwetka, nissan mi się zupelnie nie podoba.
diesle w nissanie były DCI -konstrukcja Renault, niezbyt udana wg. mnie.

Opel też benzyna ale 8v, np. 1.6 8v udana konstrukcja, diesle były 1.7 i 2.0 ale nie znam ich

A Mercedes? to juz taki wynalazek wg. mnie -chyba nikt tego nie chce bo to tanie jest przynajmniej na zachodzie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Wrz 2010, 14:17

No i Mercedes klasy A to moim zdaniem auto typowe dla kobiety niż faceta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Wrz 2010, 14:50

Aha czyli tak to widzicie, no ja raczej będę brał benzyniaka z myślą o przerobieniu na gaz, żeby przy każdym odwiedzaniu stacji benzynowej nie płacić dużo za benzynę. Czyli z tego co mówicie będę celował w 1,6 benzyniaki :wink: Aha jeszcze jedno, jaki przebieg dla takiego silnika jest jeszcze "do wzięcia"? Nie chcę brać jakiegoś na maksa wyeksploatowanego.

[ Dodano: 19 Wrzesień 2010, 21:23 ]
Co powiecie na temat Renault Megane COUPE 1.6 110KM? Coś takiego znalazłem na przykład: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nadaje się?
Pozdrawiam serdecznie. VipoV.
VipoV
Nowicjusz

Miejscowość: Białobrzegi

19 Wrz 2010, 20:28

Części do francuzów nie są droższe! :evil:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4