Wjazd na rondo. Kto ma pierszeństwo?

30 Sty 2018, 22:57

Witam. W sytuacji gdy mamy dwa pasy na dojeździe do ronda i na rondzie, sprawa raczej banalna. Ten który jedzie prawym pasem wjeżdża na zewnętrzny pas na rondzie - ten z lewego na wewnętrzny. Są jednak duże ronda, na którym są np trzy pasy ruchu. I np. dwa dojazdowe. Kto ma prawo i jaki pas wybrać wjeżdżając jednocześnie z tej samej jezdni o dwóch pasach ruchu na rondo? Czy pojazd po prawej może zająć każdy pas przed pojazdem z lewej (zasada prawej ręki)? Czy może tylko zewnętrzny i środkowy? Co jeśli oba wjadą na środkowy i dojdzie do kolizji? Kto będzie winny?
Prosze o pomoc bo w Szczecinie jest wiele takich rond, a każdy stara się jechać wg zasday "każdy na swoje". Jest to proste przy tej samej ilości pasów na dojeździe i na rondzie. Gdy ta ilość jest różna, zaczynają być kłopoty..
korowiow
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 01 06 1990

31 Sty 2018, 10:02

Podaj może przykład takiego ronda lub dokładna jego lokalizację to będzie łatwiej wyjaśnić.

Generalnie jak masz dwa pasy wpadające na rondo to ten z prawego pasa zajmuje prawy pas na rondzie a ten z lewego powinien zająć lewy. Wszystko jeszcze zależy od pasów jak są namalowane na rondzie i innych oznaczeń.

Tu masz przykładowy obrazek z trójmiasta na który widać jak samochody zajmują pasy wjeżdżając i opuszczając rondo. samochód B przy opuszczaniu ronda musi przepuścić A.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2018, 12:50

korowiow napisał(a): a każdy stara się jechać wg zasday "każdy na swoje".

To dobra zasada, a potem to już działa zasada, że to zmieniający pas ruchu musi ustąpić temu który już na nim się znajduje.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

31 Sty 2018, 20:19

Dziękuję za odpowiedź. Ale to rondo nie jest problematyczne. Tu sprawa jest jasna i oczywista - dwa pasy dojazdowe i dwa na rondzie. Chodzi mi o rnda takie jak tu: [email widoczny po zalogowaniu] ... 14.5002955 , czyli dwa pasy dojazdowe i trzy na rondzie. Dziś zrobiłem zdjęcia jadąc przez to rondo (dojazd, wjazd i samo rondo): Wjazd na rondo. Kto ma pierszeństwo? Wjazd na rondo. Kto ma pierszeństwo? Wjazd na rondo. Kto ma pierszeństwo?
Chodzi o to jak powinny się zachować auta wjeżdżając na rondo jednocześnie z obu pasów tej jezdni, np jeśli oba zdecyduja się na środkowy pas na rondzie, lub czy samochód z prawego pasa moze wjechać na wewnętrzny itp.? Sam mam podejrzenie, że to kierowca wjeżdżający z prawego pasa może sobie wybrać dowolny z trzech pasów, a ten z lewego musi mu ustąpić. Ale to tylko taka dywagacja w zwiazku z zasadą prawej ręki.
Samo poruszanie się po rondzie i zjazd z niego jest dla mnie znane i jasne.
korowiow
Nowicjusz

31 Sty 2018, 20:21

I jeszcze jedno - w Twoim przykładzie, samochód "niebieski" wg mojej koncepcji może wjechać bezpośrednio na wewnętrzny pas ronda, a ten z lewej musi go przepuścić.
korowiow
Nowicjusz

31 Sty 2018, 22:02

korowiow napisał(a):w Twoim przykładzie, samochód "niebieski" wg mojej koncepcji może wjechać bezpośrednio na wewnętrzny pas ronda, a ten z lewej musi go przepuścić
Samochód niebieski jest z prawej strony i generalnie ma pierszeństwo ale wjazd na wewnętrzny pas ronda powinien odbyć się z pasa zewnętrznego i tu kierowca powinien to zasygnalizować kierunkowskazem i będąc na zewnętrznym pasie musi upewnić się że nie zajedzie nikomu drogi na wewnętrznym pasie podczas takiego manewru. Czyli jak pierwszy na wewnętrzny pas wjedzie samochód żółty to wtedy trzeba go już będzie przepuścić.

Bezpośrednio można tam wjechać z lewego pasa.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

05 Lut 2018, 16:57

Trochę poszperałem w przepisach i wychodzi mi na to (ale nie jestem w 100% pewien), że:
1. w przypadku wjazdu na trzypasmowe rondo dojeżdżając do ronda zajmujemy odpowiedni pas, lewy (jazda na wprost , w lewo lub zawrócenie) lub prawy (jazda na wprost lub w prawo).
2. z lewego pasa możemy wjechać więc na pas wewnętrzny (lewy) lub środkowy (jeżeli jedziemy na wprost), a z prawego na zewnętrzny prawy lub środkowy.
3. w przypadku kolizji na pasie środkowym (oba auta mają prawo tam wjechać) winny jest kolizji kierowca auta z lewej strony, gdyż tu działa zasada prawej ręki.
4. nie wiem czy to działa tez przy rondach dwupasmowych, bo tam też na wprost można jechać z obu pasów chyba?
Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy?
korowiow
Nowicjusz

05 Lut 2018, 18:26

korowiow napisał(a):1. w przypadku wjazdu na trzypasmowe rondo dojeżdżając do ronda zajmujemy odpowiedni pas, lewy (jazda na wprost , w lewo lub zawrócenie) lub prawy (jazda na wprost lub w prawo).
Tu się zgadza.
korowiow napisał(a):2. z lewego pasa możemy wjechać więc na pas wewnętrzny (lewy) lub środkowy (jeżeli jedziemy na wprost), a z prawego na zewnętrzny prawy lub środkowy.
Moim zdaniem tak jest jak piszesz.
korowiow napisał(a):3. w przypadku kolizji na pasie środkowym (oba auta mają prawo tam wjechać) winny jest kolizji kierowca auta z lewej strony, gdyż tu działa zasada prawej ręki.
No tu oczywiste i powinien ten jadący z lewego pasa przepuścić tego który jechał prawym i zajmuje ten sam pas ruchu.
korowiow napisał(a):4. nie wiem czy to działa tez przy rondach dwupasmowych, bo tam też na wprost można jechać z obu pasów chyba?
Jeżeli przy zjeździe z ronda masz dwa pasy to z zewnętrznego pasa zajmujesz pas prawy a ze środkowego pas lewy, ale jeżeli samochód na pasie prawym jedzie dalej rondem to przed skrętem i przecięciem pasa skrajnego na rondzie musisz go przepuścić.
Kacper
Forumowicz VIP