Woskowanie samochodu, samodzielnie

06 Lis 2006, 15:20

Chciałem oddać samochód do myjni ręcznej (automatyczne mnie nie interesują), lecz dowiedziałem się, że woskowanie dzieli się na miekkię i twarde, przy czym cena przekracza 150 zł.

Zależy mi na samodzielnym nawoskowaniu samochodu, aby pozbyć się kropel deszczu, niestety nie wiem jak się do tego zabrać.

Kupiłem odpowiedni wosk, wcześniej umyłem samochód, nawoskowałem, ale krople deszcze ciągle zostają. Słyszałem, że trzeba wcześniej odtłuściś powierzchnię, może ktoś wie czy są do tego odpowiednie środki? jak się do tego zabrać? Niestety obecnie jest tak, że woda na karoserii utrzymuje się przez kikla dni aż do kompletnego wyschnięcia.
dave
Nowicjusz

06 Lis 2006, 23:12

Witam,
Twojemu autku przyda się odświeżenie lakieru za pomocą nie wosku tylko pasty lekko ściernej np. TEMPO. Jest to pracochłonne ale po takim zabiegu lakier wróci do dobrego stanu i dopiero po tym zabiegu o ile będzie to konieczne można nałożyć wosk ;)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

07 Lis 2006, 09:55

ArteK napisał(a):Jest to pracochłonne ale po takim zabiegu lakier wróci do dobrego stanu

Jak najbardziej zgadzam się z ArtKiem, można się przy tym zabiegu nieźle zmęczyć, ale naprawde polecam autko robi się nie do poznania... :lol:
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

07 Lis 2006, 19:14

Czesc wszystkim.
Mowisz ze za taka harowke 150zl to duzo.
Napewno masz racje ale zabiegi kosmetyczne tez nie sa tanie :)
Zeby Ci bylo lzej zalaczam ciekawy link, obejrzyj sobie ceny :shock:
http://www.ochronalakieru.pl/pl/onas.htm
Pozdrawiam
P.S.
Gdybym nie mial innych wazniejszych wydatkow to mojemu Roverkowi zaundowalbym z wielka checia.
Roverek 620 turbo,grafit metallic, 98rok
Adam
Nowicjusz

09 Lis 2006, 01:46

Podają na tej stronie:
- 6 lat gwarancji na elementy lakierowane
- 6 lat gwarancji na tapicerkę
Tylko to chyba w nowym samochodzie, trochę za ogólnie mają to opisane 8)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

09 Lis 2006, 09:56

ArteK napisał(a):Witam,
Twojemu autku przyda się odświeżenie lakieru za pomocą nie wosku tylko pasty lekko ściernej np. TEMPO. Jest to pracochłonne ale po takim zabiegu lakier wróci do dobrego stanu i dopiero po tym zabiegu o ile będzie to konieczne można nałożyć wosk ;)

Teraz wdepnąłem do tego działu i również zgodzę się z Artkiem, jest to praco chłonne, ale jak wypicowałem swojego Polda Tempem to prezentował się dużo lepiej niż poprzednio :)
Pozdro.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

18 Maj 2008, 21:43

a ja jestem dziewczyną raczej przecietnej postury i z woskowaniem pastą Tempo dałam sobie radę:) wcale nie było to pracochłonne co najwyżej trochę czasu zajęło jak wszystko inne. Ba najpierw wypastowałam swoje małe autko a za tydzień jeszcze auto dostawcze mojej siostry, w którym było więcej powierzchni do pucowania. Ale faceci zawsze muszą sobie pomarudzić :wink:
krecik134
Nowicjusz

12 Kwi 2010, 10:04

Widać po komentarzach, że pasta K2 Tempo naprawdę działa i można, wbrew opinii sceptyków, przywrócić lakierowi jego dawny stan. Owszem praca ręczna wymaga nieco poświęcenia, ale efekt naprawdę jest tego warty. Na wiosnę jak znalazł ;)
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

26 Wrz 2014, 13:54

podbijam temat, bo zaczal mnie ostatnio coraz bardziej interesowac... kolo mnie znajduje sie taki zaklad [ reklama ] i generalnie ciekawi mnie czy ktokolwiek z niego korzystal pod kątem wlasnie woskowania? macie jakies rekomendacje czy zalecenia?
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 28 Sty 2015, 11:23, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama warsztatu samochodowego
Cynober
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1980
Auto: Toyota Corolla

05 Wrz 2017, 11:41

ja sobie sam woskuje. kupuje wosk syntetyczny który nadaje wysoki połysk i jestem zadowolony efektu.
korolla1
Nowicjusz

Auto: Ford Ka

06 Paź 2017, 14:28

Na rynku istnieje wiele firm produkujących wosk. Ja osobiście polecam wosk firmy Bilt Hamber Autobalm. Sam ostatnio kupiłem do mojego samochodu, w sumie to kolega mi polecił i na prawdę świetny produkt. PS. Jak chcesz mieć czyste szyby bez smug to polecam wyczyścić je szmatką bawełnianą po wypolerowaniu samochodu - super efekt.
andrzejunrau
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 2008
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna