Współwłaściciel - przedłużenie prawa jazdy

13 Gru 2017, 18:36

Witam,
Jestem młodym kierowcą i składka OC jest dosyć duża. Wpadłem na pomysł by auto ubezpieczyć na ojca, który obecnie nie ma prawa jazdy. Termin ważności skończył się ok. 20 lat temu i nie przedłużył dalej, ponieważ nie jeździł samochodem. Gdyby teraz wyrobił je jeszcze raz to rozumiem, że podczas wyliczania składki OC traktowany byłby jako doświadczony kierowca (niska składka)?

Na stronie urzędu czytałem, że do przedłużenia prawa jazdy potrzebna jest kserokopia poprzedniego prawa jazdy. Co jeżeli nie ma tego starego dokumentu z powodu długiego upływu czasu? Czy dane sprzed tylu lat będą nadal w ich systemie i nie będzie problemem z wydaniem nowego?
Filipp25
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Gru 2017, 00:13

Nie wiem jak to z tym prawkiem ale najlepiej w urzędzie zapytaj, tam wiedzą najlepiej, co do OC to każda firma ubezpieczeniowa ma inne warunki współpracy i inaczej podejdzie do sprawy. Najlepiej udaj się do biura ubezpieczeń gdzie obsługują kilka firm ub. I ci wszystko wytłumaczę jasno i jeszcze obliczął składki i podpowoedzą jak zrobić to najkorzystniejszej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Gru 2017, 20:00

Dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie. Powiedzmy, że auta jest ubezpieczone w całości na ojca, a ja spowodowałem kolizję. Czy ubezpieczyciel może nie wypłacić drugiej osobie odszkodowania za to, że samochód prowadziła osoba (poniżej 26 roku życia) nie wpisana do OC.
Filipp25
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...