WV LT35 SPRAWZDENIE PRZED ZAKUPEM

26 Sie 2009, 09:26

witam,

zamierzam zakupic wv lt35 rocznik od 2000-2002 z przebiegiem w granicach 200tys km.Doradzcie mi na co zwrócic szczególna uwage przy zakupie takiego auta. Mam 3 sztuki na oku, wiekszosc z nich zostala sprowadzona. Czy moge no numerze VIN badz nadwozia sprwadzic w polskim salonie wv historie auta , jesli bylo kupione za granica. Wydaje mi sie ze kazdy salon powinien dysponowac ogolnymi danymi badz miec mozliwosc dotarcia do nich. Co procz tego jest jeszcze wazne przy zakupie takiego auta, sam zamierzam zaczac od wizytu u mechanika na przeglad.
kamil100
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

26 Sie 2009, 16:35

Kolego sam się naciąłem na Caravelkę T4 z lat 2001 miała na liczniku 250 tyś a w rzeczywistości niecałe 560 tyś na szczęście nie kupiłem, T4 i LT to prawdziwe woły robocze, większość ma sporo większe przebiegi, zwróć na to uwagę, popatrz oczywiście na silnik czy mokry, zy równo pracuje, pokręć kierownicą czy pompa od wspomagania nie zmierza ku wymianie, będzie słychać taki charakterystyczny dźwięk przy skręcaniu, sprawdź ręczny czy działa, w tych modelach z tych lat często lubi zaciągnąć się raz na amen, tzn nie odbijać, włącz światła, sprawdź czy świecą takim samym kolorem, jeśli nie to były wymieniane, popatrz po numerach na szybach.
W szczególności poparz dobrze na karoserię, zwłaszcza na białym powinno być wyraźnie widać jeśli był malowany, ale nieraz jest tak że dobiero jak po pierwszym myciu zmyjesz wosk i inne upiększacze to widać , że malowany, sprawdź progi w jakim stanie są, czy działa nagrzewnica w szczególności.
stasiowski121

28 Sie 2009, 09:49

dzieki za pomoc,
jescze dwa pytania ktore mnie nurtuja, w sieci jest wiele ofert LT-ów z roku 2000 ktore maja przebiegi w granicach d0 200tys km. Wydaje mi sie ze takie przebiegi sa mocno naciagane.
- jaki powinien byc realny przebieg takiego auta z rocznika 2000-2002?
-jak sprwadzic czy licznik nie został przekręcony?

Mysle ze najprosciej byloby kupic auto krajowe i bezposredniego w salonie po numerze nadwozia sprwadzic jego historie.
kamil100
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

28 Sie 2009, 18:46

Jeśli jest taka możliwość to jak najbardziej, niektóre samochody osobno notują przebieg w pamięci komputera pokładowego, ale czy w LTkach to jest to nie wiem.
A co do przebiegu to powiem tak:
Ja jeżdżę tylko do pracy 30 km w jedną stronę 4 razy w tygodniu, czasem na zakupy taką samą odległość, raz na 2-3 miesiące dłuższa trasa się zdarza (300 km)
do rodzinki na miejscu ok 7-10 km w jedną stronę, średnio tydzień zamykam z przebiegiem nie mniejszym niż 350 km i resztę wypadów które nie jestem w stanie przeliczyć, gdyż są one nieraz nagłe, nie rozczulam się wtedy tylko jadę jak trzeba i tyle, średnio na rok wychodzi mi 40-43 tyś.
Teraz prosto sobie policz, żaden kierowca który rozwozi towar nie robi tygodniowo jak ja 300 km tylko więcej, z resztą popatrz sobie na allegro na roczne samochody dostawcze i na ich przebieg. Resztę sobie policz, ale pamiętaj, ja zwykły zjadacz chleba robię ok 40 tyś rocznie. Więc pomyśl ile robi samochód przy rozwożeniu towaru.

P.S Kolega pracuje w Koralu, rozwozi lody i mrożonki, przez ostatnie 4 miesiące zrobił 25 tyś.
Przebieg takiego auta z lat 2000/2001 obstawiałbym na jakieś 45-55 tyś rocznie w dobrym razie więc daje to ok 400 tyś.
Może tak być ale nie musi, ale uczulam, dokładnie obadaj, weź na diagnostykę, dasz 200 zł ale masz pewne i sprawdzone.
A jeżeli sprzedający się nie zgodzi to nawet sobie nie zawracaj nim głowy.
stasiowski121

05 Maj 2013, 15:15

Sprawdz na taniprzeglad Osobiście na własnej skórze sprawdziłem i polecam!
adriano
Obserwowany

Auto: Leon 2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Patrz na drogę podczas jazdy
    Polskie prawo zabrania kierowcom korzystania z telefonów komórkowych w czasie jazdy, jeśli urządzenie jest trzymane w ręce. Wiele osób ignoruje jednak ten przepis. Obecnie już nie tylko dzwonią i piszą ...