Wybór auta spośród 3 :)

03 Lip 2013, 09:55

Witam.
Mam problem z dokonaniem wyboru auta. Przede wszystkim auto musi być w LPG. Na samochód moge przeznaczyc do 13 tysiecy. Bo bardzo dlugich tygodniach poszukiwań i zastanawiania się nad modelem, wyróżniłem 3;)

1. Renault Megane II - oczywiscie tak jak pisałem tylko w gazie bo nie stać mnie na naprawy DCI :P
Jakyscie mogli powiedzieć mi cos o tym modelu, jaki silnik wziac, jakie ma zalety i wady (oprocz elektryki :P) sadze ze w tej kwocie wyhacze gdzies model z rocznika 2002-2005.

2. Fiat Stilo w wersji 3D.

3. Bmw 318 1.9 - powiem szczerze ze najbardziej do mnie przemawia bo i duzy i nie bedzie palił nie wiadomo ile gazu, lecz obawiam sie tego ze nie znajde dobrego egzemplarza z racji tego ze bedzie to juz starsze auto.

Prosze o jakies opinie i pomoc :) Ewentualnie wasze propozycje.
slide21
Nowicjusz

Auto: szukam

03 Lip 2013, 14:12

Na wstępie wykluczyłbym Stilo, za ponadprzeciętną awaryjność i beznadziejną jakość. Z dwojga złego lepsze jest chyba 318, choć osobiście kupiłbym Megane, byleby tylko nie wsiadać do E46.
Osobiście polecę ci Honde Civic: bardzo trwałe auto i o niebo lepsze od tych co pokazałeś.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

03 Lip 2013, 14:55

Z tych 3 nie kupilbym żadnego. Polecam Astre G 1.6 8v 75km. Dobra jednostka do gazu. A z diesli to 1.7 DTI 75KM.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lip 2013, 22:56

Ja bym powiedział Megane II, mnie się to auto totalnie nie podoba za jego dupe, ale nigdy nie słyszałem, żeby jakiś właściciel narzekał :), chociaż często po zimie elektronika pada niestety. Uważaj też na skórę w renault, z tego co mi ostatnio wujek się skarżył, ciągle musi jeździć ze swoim do serwisu, ponieważ skóra z kierownicy obchodzi :(. Osobiście odradzałbym bmw i fiat, nie to że jestem jakimś anty fanem, ale BMW jak sama nazwa mówi - Będziesz Miał Wydatki i jest to niestety prawda, fakt wykonanie oraz komfort to klasa sama w sobie, ale cena części na wymianę albo ogółem jeśli chodzi o spalanie to jestem na nie, bo to jednak boli. O fiacie trudno mi powiedzieć, ale jednak nie jest to w ostatnim czasie najlepsza marka :)
Dragomint
Nowicjusz

Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

04 Lip 2013, 06:39

dzieki za szybka odpowiedz :) O bmw slyszalem ze bardziej awaryjne sa diesle a ze benzyna juz tak sie nie psuje. Honde civic tez bralem pod uwage ale one mniej wiecej chodza tak jak bmw wiec jezeli mam miec auto z 2000r za podobna kwote to juz wolalełm Bmw bo bardziej komfortowe i wieksze :) Albo moze po porstu kupic auto, ktore bedzie w najlepszym stanie technicznym. Chociaz tak jak pisaliscie odrzucam Stilo. Czyli cos miedzy Megane, bmw a wezmy na to hondą :P
slide21
Nowicjusz

04 Lip 2013, 06:45

Moze mi ktos jeszcze powiedziec cos na temat cytryny C5? Czy dosc awaryjne, czy dobrze z LPG znosi. Bo w moim miescie pojawiła sie jedna sztuka :)
slide21
Nowicjusz

04 Lip 2013, 07:27

Co do citroenów ja się na przykład w ogóle nie znam xD
Ale za to mogę polecić Ci, zobaczyć to :
[link do autocentrum.pl wygasł]
I zorientować się, ile może kosztować wymiana lub naprawa poszczególnych usterek :)
Dragomint
Nowicjusz

Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

04 Lip 2013, 07:47

dzieki juz sprawdzałem :)
slide21
Nowicjusz

04 Lip 2013, 11:38

Podzwoniłem, skonsultowałem się i na razie jestem umowiony na obejrzenie 2 aut mianowicie BMW e46 i Mazdy 626 2,0 b/lpg. Stan obu aut z tego co na razie mowili właściciele jest bardzo dobry. Zobaczymy :)
slide21
Nowicjusz

04 Lip 2013, 20:49

Mazda 626 nie jest dobrym wyborem. Strasznie źle zabezpieczone blachy, jeszcze bardziej gniją powypadkowe. Skieruj się raczej w stronę BMW (choć wiadomo, koszty będą większe, ale problemów na szczęście mniej).
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

05 Lip 2013, 09:34

oglądałem Mazde 626 i rdzy jeszcze nie ma tzn. wyłazi na nadkolach. Jutro mam podjechac na kanał i sprawdzic podwozie. Jezeli bedzie w miare w porzadku to wydaje mi sie ze jakbym po zakupie zabezpieczył przed rdza i poprawił nadkola to troche by mi posluzyla co wy na to? dowiadywałem sie u znajomego mechanika i by mi zrobil cała za 300zł. martwi mnie tez ze niby klima nie nabita, wiec musze pojechac na sprawdzenie instalacji.
slide21
Nowicjusz

05 Lip 2013, 10:22

Z ta klimą to bym uważał. Nabicie nie jest drogie więc czemu poprzedni właściciel tego nie zrobił?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lip 2013, 10:39

Dołóż ze 3 tysiące i kup e46 z dieslem 2.0 na CR jest to extra silnik. Bardzo ekonomiczny i tani w naprawach, choć nie lubi zimy;p. Miałem go we freelanderze, tam miał oznaczenie TD4 i znakomicie radził sobie z landroverem, który jest pół tony cięższy od e46.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

05 Lip 2013, 11:13

Klima podobno byla nabijana 1,5r temu czyli tuz po zakupie auta. Została rowniez sprawdzona szczelnosc i wszystko niby bylo okej. Wiecie ile kosztuje sprawdzenie szczelnosci klimy?:P Czy przy sprawdzaniu klimy, sprawdzaja rowniez jak pracuje sprezarka?

Co do Bety w dieslu to odpada xD silnik podobno bardzo awaryjny. Wole Benzyne z gazem :)
slide21
Nowicjusz