Wybór autka z segmentu D.

24 Lis 2015, 17:46

Witam serdecznie. Jestem tutaj nowy, co będzie pewnie widać :)

Chciałbym zapytać się was dokładniej zapytać i poradzić przede wszystkim o wybór samochodu. W kolejnym roku ( 2016r ) na przełomie maja chcę kupić samochód do około 14.500 - 15 tys zł.

Moim wyborem jest Audi a4 b6 (sedan) z silnikiem benzynowym 2.0 131 lub 150 km albo Opel Vectra C 2.2 GTS 155 km (hatchback) również benzyna.

Zauważyłem, że Ople w roczniku 2003-2006 chodzą średnio od 10 do 15 tysięcy, a Audice 2001-2002 rok średnio 15 tysiecy może czasem trafi się 2003, więc dużo drożej a niższy rocznik.., W kolejnym roku ceny aut nie znacznie spadną.. Czy ople są w jakiś sposób "urojone" ? Często się psują, że chodzą po tak niskich cenach ?

W moim wyposażeniu auta chciałbym by było ono na pewno przestrzenne i komfortowe.
Wiadomo podstawowe sprawy.., Klima, elektryczne szyby i lusterka. Dobra trakcja, trzymanie się nawierzchni itp.
Drugą ważną dla mnie sprawą są osiągi samochodu.., czyli żwawy silnik (wyprzedzanie, przyśpieszanie), no i spalanie chociażby na poziomie 7,5 - 8 litra.
No i 3 sprawa koszta utrzymania.. Wiadomo że w aucie psuje się wiele.., jednak chodzi mi tu o koszta napraw, w którym mogłoby się okazać taniej..

Bardzo prosiłbym o poradę. Może ktoś z was miał to lub te samochody i coś na ten temat mógłby mi powiedzieć ? :ok:
MrMocny
Nowicjusz

Auto: Brak

24 Lis 2015, 18:17

MrMocny napisał(a):Moim wyborem jest Audi a4 b6 (sedan) z silnikiem benzynowym 2.0 131 lub 150 km

mam nadzieje, że chodzi Ci o wersję 1,8T/150KM, a nie 2,0FSI

MrMocny napisał(a):albo Opel Vectra C 2.2 GTS 155 km (hatchback) również benzyna

slaby wybór - znacznie lepsze są 2,0T nawet pod kątem trwałości i niższej akcyzy na sprowadzone jednak w tej cenie będzie krucho

chcesz żwawy silnik to te opcje są najlepsze

Opel konkuruje z VW bardziej. Dla Audi lepszą alternatywą będzie Saab 9-3, który jest oparty na Vectrze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Lis 2015, 18:26

O tym silniku właśnie mowa 2.0 FSI 150 km, lub 2.0 16 v 131 km.

A co do Vectry, to interesuje mnie tylko ten jeden silnik 2.2 inne mi po prostu nie odpowiadają, a co chodzi o markę Saab, no to nie jestem jej zwolennikiem.
MrMocny
Nowicjusz

24 Lis 2015, 18:28

2,0FSI to szmelc, a 2,2 w Vectrze nie lepszy :ok:

Inna sprawa, że 14-15k to mało na ładne A4 B6, a Vectra to głównie 1,8 i lipne diesle ;)

MrMocny napisał(a):drugą ważną dla mnie sprawą są osiągi samochodu.., czyli żwawy silnik (wyprzedzanie, przyśpieszanie), no i spalanie chociażby na poziomie 7,5 - 8 litra.

nie ma czegoś takiego - albo to albo to
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Lis 2015, 18:45

Dlaczego uważasz, że 2.0 FSI to szmelc a 2.2 nie lepszy ? Możesz to jakoś uargumentować ?
MrMocny
Nowicjusz

24 Lis 2015, 18:50

2,0FSI - problem ze spalaniem oleju, zbieraniem się nagaru na zaworach, wtrysk bezpośredni utrudniający założenie LPG
2,2 Opla - słaba dynamika w stosunku do spalania, pojemność powyżej 2l (akcyza, ubezpieczenie), która nie ma odzwierciedlenia w osiągach, wtrysk bezpośredni
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
    Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...

24 Lis 2015, 19:19

O FSI było wiele razy na forum a i użycie wyszukiwarki google nie wydaje się być nazbyt skomplikowane. Acz kazałem jej to zrobić za ciebie http://lmgtfy.com/?q=2.0+FSI+awarie
Jeśli chcesz dobrą dynamikę w Oplu to tylko 2.0t ale takie auta to przedział 15-20k
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Lis 2015, 21:24

Rozumiem.., co chodzi o sprowadzanie akcyze itp, to auto nie bedzie kupowane za granicą tylko w Polsce.

Co chodzi o model 2.0t to naprawde on mnie kompletnie nie interesuje, poniewaz szukam czegos pomiedzy dobrymi osiagami a spalaniem.

Dodam jeszcze, że auto NIE będzie gazowane.
MrMocny
Nowicjusz

24 Lis 2015, 21:45

2.0T nie a 2.2 będzie miał lepsze osiągi i do przyjęcia spalanie myslisz?
Przecież forumowicze odradzają 2.2 i lepiej wziąć 2.0T.

Ode mnie zobacz Rover'a 75 2.0 V6 albo 2,5.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Lis 2015, 21:48

Tak się składa, że w turbawkach możesz "precyzyjnie regulować spalanie", bo korzystając z wcześnie dostępnego momentu obrotowego palisz mało, a jeżdżąc jak de... znaczy ostro spalisz baaardzo dużo
Inna sprawa, że jeśli liczy się dla ciebie każda złotówka na spalaniu to poddać pod wątpliwość należy kupno auta, a nie np roweru :roll: tutaj trochu raportów http://www.autocentrum.pl/spalanie/opel/vectra/c/hatchback/ (nie biorę pod uwagę 2.0t ecotec, bo jest mniej raportów niż w tym wyżej; poza tym są to wartości z kosmosu). Znajomy miał taki silnik w swojej VC i nie narzekał. Średnio wychodziło mu bodaj 8.5l, ale generalnie jeździł na LPG. W.w wartość to wynik swego rodzaju testu (dystrybutor, nie komp)
No ale ja tu jestem żeby pod powiedzieć a nie narzucać :wink: widać że i tak wiesz swoje więc rób jak chcesz, byle byś potem nie płakał na forum
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Lis 2015, 21:53

Napewno wezmę wasze zdanie pod uwagę. Poczytałem trochę na temat silników FSI i mniej więcej wiem na czym stoję.

Skoro koledzy mówią, że vectra 2.0t to jakie macie zdanie na temat audi ? Jaki silnik ?
MrMocny
Nowicjusz