Wyciek z chłodnicy uszczelnienie

08 Cze 2019, 08:05

Witam,

Auto: Kia Optima 2014, 1.7 CRDi

Najprawdopodobniej mam wyciek z chłodnicy. Miałem ją zdemontowaną i sprawdzoną pod ciśnieniem w wodzie. Bąbelki nigdzie się nie pokazały. Nabijane było 3-4 bary.Być może jak się rozgrzeje to wtedy gdzieś jest jakieś mikro rozszczelnienie. Jednak przy takim ciśnieniu i tak powinno się chyba coś pojawić? Czasami po jeździe widać na dolnej montażowej śrubie płyn.
Dodatkowo po jeździe, nawet nie długiej przewód od chłodnicy jest bardzo gorący to normalne? Na komputerze temperatura jest ok. Żadnych błędów również nie pokazuje.
Tutaj moje pytanie, czy mogę dolać preparat Liqui Moly 8347. Ewentualnie wlewać go normalnie do zbiorniczka? Cały? Jaką część?
Czytałem, że mogą być później problemy. Może ktoś wypowiedzieć się na poruszone pytania?

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
gabdziol
Nowicjusz

Miejscowość: Ryki

08 Cze 2019, 17:18

Sory ale takie coś można stosować do trupów gdzie szkoda nawet wsadzać 200 zł i trzeba się ratować budzetowo ale Ty masz dość świeże auto a drutujesz na jakiś płynach, można sobie narobić problemów bo takie preparaty mogą przy okazji zatkać trochę więcej niż chcieliśmy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Cze 2019, 19:49

Czytałem wiele negatywnych opinii, ale również wiele pozytywnych. Ciekawe jestem ile osób doświadczyło tego na własnej skórze, czy jest to może tylko powielanie jednego lub kilku przypadków.
Z kupnem mam problem, ponieważ nigdzie nie ma takiego modelu, a w serwisie 2,3k sobie życzą.
Pozostaje mi ewentualnie naprawa mojej lub ten nieszczęsny preparat, jednak wolę poczekać jeszcze na informacje innych użytkowników.
gabdziol
Nowicjusz

08 Cze 2019, 20:26

Ja uważam, że w 5 letnim autku to należałoby chłodnicę wymienić na nową lub naprawić, a nie kombinować. W każdej opinii jest ziarnko prawdy. Jak taki uszczelniacz coś zatka czego byśmy nie chcieli, to nie stanie się to od razu - będzie to jakiś czas trwało. U jednych trwa to krócej, u innych dłużej.
Nie wiem czy są jakieś różne modele do silnika 1,7 CRDi, ale ja na allegro znalazłem np taką - [link do oferty na Allegro wygasł] i taką [link do oferty na Allegro wygasł] .
Naprawa może będzie nieco tańsza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Cze 2019, 20:45

Nie chce mi sie wierzyć ze nie ma takiej chłodnicy..... Te środki owszem działają, sam to sprawdziłem ale ja bym tego nie stosował w takim aucie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Cze 2019, 20:54

Przewertowałem już naprawdę sporo intermetu.
Numer OE mojej to 253102T150. Te które są powyżej... Pierwszy link, wszystko się zgadza, wszystkie mocowania są takie same, jest tylko jeden szkopuł... U mnie grubość 2,6 cm tamta 2 cm. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie czy nie. Ona była do końca 2013 roku, a od 2014 są właśnie grubsze. Nie mam pojęcia, czy będzie ona odpowiednia, może ktoś z Was ma wiedzę, czy jeżeli założę cieńszą to nie będzie problemów?
gabdziol
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wystawa "Od 0 do 100" w Audi museum mobile
    Wystawa "Od 0 do 100", prezentowana w Audi museum mobile w Ingolstadt, ukazuje moment, w którym marka Audi weszła na stałe do segmentu aut klasy wyższej. Tym momentem, bardzo znaczącym w historii koncernu AUDI AG, ...

08 Cze 2019, 22:48

A moze Po prostu Ty mierzysz inaczej :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Cze 2019, 22:58

Nie sądzę. Numer tamtej to 253102T500. Różnica jest na pewno. Poza tym widać to również na rysunkach w internecie. Mam dylemat ponieważ nigdzie nie ma info czy będzie jakiś różnica w pracy chłodzenia.
gabdziol
Nowicjusz

09 Cze 2019, 09:30

W katalogu do tego silnika z tego rocznika, wszystkie chłodnice mają grubość 19. Masz na pewno oryginalną? Nie była wcześniej wymieniana? Autko masz od nowości?
Zapytaj ewentualnie w tym serwisie jakie są wymiary tej chłodnicy co oni ci oferują ze to 3 tysiaki.
Zawsze możesz też pojechać ją polutować. To na pewno będzie lepsze niż jakieś wynalazki. One są dobre do startych aut, ale nie do 5 latka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2019, 19:49

Dzwoniłem do serwisu, podałem VIN oni z kolei podali mi oznaczenie. Jeżeli wpiszesz w Google numer który podałem powyżej to jest schemat z wymiarami. Zaznaczona jest grubość 26mm.
To o czym piszesz, czyli 19mm dotyczy aut do końca 2013 roku. Sprawdzałem oznaczenie na swojej i się zgadza. Być może jest to jakiś przejściowy model chłodnicy lub ten który zaczęli montować od 2014 roku w silniku 1.7 z automatyczną skrzynia.
gabdziol
Nowicjusz

09 Cze 2019, 20:56

Dodaję również zdjęcie po rozkodowane VIN gdzie pokazuje numer części
gabdziol
Nowicjusz

11 Cze 2019, 08:54

gabdziol napisał(a):Czasami po jeździe widać na dolnej montażowej śrubie płyn
Jeżeli jesteś pewien że to płyn chłodniczy to sprawdź jeszcze przy chłodny wszystkie podłączenia węży czy tam czasem gdzieś nie jest delikatni mokro. Mi kiedyś rozszczelniło się przy górnym wężu nie było z góry widać a na dole chłodnica była lekko mokra. Po jakimś czasie do tego doszedłem ale sama chłodnica była dobra więc może u ciebie też tak jest skoro trzyma ciśnienie podczas sprawdzania tak jak opisałeś wyżej.

Jeżeli chodzi o ten preparat to stosowałem go i sprawdza się (miałem jakiś czas temu samochód w którym ubywało trochę płynu chłodniczego zero wycieków, brak CO2 w układzie ciężko było znaleźć przyczynę i został w końcu zaaplikowany ten preparat po jakiś 200km zaobserwowałem poprawę, a po przejechaniu dalszych km ubywanie płynu całkowicie ustąpiło i silnik przejechał kolejne 20tkm bez problemu po czym nie mam dalszych informacji od kolejnych właścicieli ale myślę że dalej jest ok) ale w tym przypadku chyba lepiej zrobić to jak należy tak jak koledzy wyżej piszą.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Cze 2019, 07:44

Chłodnica była zdemontowana i zamontowana jeszcze raz. O dziwo na razie nic nie leci. Być może była to wina, któregoś węża, aczkolwiek nie było nigdzie tego widać. Pojeżdżę i zobaczymy , czy będzie wszystko ok.
gabdziol
Nowicjusz