Wygodny, w miarę elastyczny sedan do 15-17k zł.

08 Mar 2022, 15:15

Jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym Was wszystkich powitać :). Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze właściwego auta. Mam do przeznaczenia 15 -17k max. Szukam czegoś miękkiego na zawieszeniu, w miarę żwawo zbierającego się (ok. 180km albo więcej), benzyny dobrze znoszącej gaz. Moi faworyci to Saab 9-3 II któraś wersja z 2.0t, s60 I z turbo, e39 od 2.5 w górę.
Moje pytania to: 1 i najważniejsze, czy w tych pieniądzach dostanę w miarę zadbany egzemplarz któregoś w powyższych?
2. Które z tych aut jest najtańsze w częściach? (wiem że te auta nie należą do najtańszych w eksploatacji, chodzi mi który z tych 3 może być tańszy od pozostałych 2)
3. Które z nich przy odpowiedniej dbałości będzie najmniej awaryjne?
4. Które jest najwygodniejsze? (Zawieszenie, fotele)
5. Które dobrze znosi gaz? (wydaje mi się że wszystkie, ale może czegoś nie wiem :>)
Wcześniej miałem volvo s70 144km. Świetne, wygodne auto, ale straszny muł, zaczynał jechać dopiero na 3,7 - 4k obrotów. Później był 406 coupe 3.0 v6. Dynamika była bardzo spoko (ok 8s do 100). Nie potrzebuję więcej, ale też nie chce czegoś znacznie wolniejszego. Niestety potrzebuje czegoś ciut większego, z większą ilością drzwi.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, pozdrawiam :)
delfin150
Obserwowany

08 Mar 2022, 17:26

1. Niby tak
2. Przy autach podobnej klasy i podobnych roczników (tym bardziej kilkunastoletnich) różnice możesz pominąć. Nie będzie tak, że do jednego wszystko będzie najdroższe a do innego najtańsze.
3. Zależy od "dbałości" poprzednich właścicieli. Ogólnie to saab nie słynie z bezawaryjności a kupić ładne e39 łatwo nie jest.
4. Najwygodniejsze e39, później s60, w 9-3 wygody bym w ogóle nie szukał.
5. Do wszystkich założysz bez problemów.

Prawdopodobnie S60 będzie najłatwiej znaleźć trzymające się kupy, do tego nie rdzewieje.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Design of the Year - nagroda dla SKODY Octavia
    "Nagroda "Design of the Year" to wielki zaszczyt dla SKODY i ogromne wyróżnienie dla całego naszego zespołu. Nowa Octavia jest klasą sama w sobie pod każdym względem. Jej doskonałe proporcje, czyste i ostre linie nadwozia ...
    Superb w nowym stylu
    Nowy Superb wprowadza ŠKODĘ na kolejny poziom w wielkim stylu. Nieziemski design rozpoczyna nową erę ŠKODY, czyniąc każdą podróż wyjątkowym wydarzeniem, a klasa premium właśnie stała się dostępna. Nowa ...