REKLAMA
Witam, tak więc po raz pierwszy mam do czynienia z samochodem i problemami związanymi z tym
Moja sytuacja wygląda następująco, Szwagier sprzedał mi autko 15 kwietnia , w ten sam dzień udał się do swojego ubezpieczyciela i wypowiedział umowę o OC ( umowa mijała 16 kwietnia) jutro wybiera się zgłosić fakt sprzedaży auta.
Tak więc auto do dzisiaj stoi bez OC , mam zamiar go ubezpieczyć jak najszybciej.
Moje pytanie brzmi, czy będę miał problemy przy przerejestrowaniu autka na siebie ?
Z tego co się dowiedziałem , w takich sytuacjach najlepiej ubezpieczyć auto w tym samym dniu kiedy została podpisana umowa kupna.
Zmiana daty na umowie kupna nie wchodzi w grę , bo ponoć wtedy szwagier będzie mógł mieć problemy iż te parę dni nie posiadał OC.
Przeczytałem też gdzieś, że kupujący ma 30 dni od daty zakupu na przerejestrowanie autka na siebie, może też na wykupienie OC ? .
Niestety mam dosyć mało wiedzy jeśli chodzi o te procedury i dlatego proszę kogoś rozeznanego o pomoc .
Za pomocną radę i wyjaśnienia będę bardzo wdzięczny , nie chciał bym się wplątać w jakieś duże kary finansowe.
Pozdrawiam.