Wyjaśnienie danej sytuacji z OC

30 Kwi 2009, 21:55

Witam, tak więc po raz pierwszy mam do czynienia z samochodem i problemami związanymi z tym :P
Moja sytuacja wygląda następująco, Szwagier sprzedał mi autko 15 kwietnia , w ten sam dzień udał się do swojego ubezpieczyciela i wypowiedział umowę o OC ( umowa mijała 16 kwietnia) jutro wybiera się zgłosić fakt sprzedaży auta.
Tak więc auto do dzisiaj stoi bez OC , mam zamiar go ubezpieczyć jak najszybciej.
Moje pytanie brzmi, czy będę miał problemy przy przerejestrowaniu autka na siebie ?

Z tego co się dowiedziałem , w takich sytuacjach najlepiej ubezpieczyć auto w tym samym dniu kiedy została podpisana umowa kupna.
Zmiana daty na umowie kupna nie wchodzi w grę , bo ponoć wtedy szwagier będzie mógł mieć problemy iż te parę dni nie posiadał OC.
Przeczytałem też gdzieś, że kupujący ma 30 dni od daty zakupu na przerejestrowanie autka na siebie, może też na wykupienie OC ? .
Niestety mam dosyć mało wiedzy jeśli chodzi o te procedury i dlatego proszę kogoś rozeznanego o pomoc .

Za pomocną radę i wyjaśnienia będę bardzo wdzięczny , nie chciał bym się wplątać w jakieś duże kary finansowe.

Pozdrawiam.
nerwer
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

30 Kwi 2009, 22:48

OC jest przypisane do auta i szwagier nie mógł go wypowiedzieć. Mógł jedynie zgłosić, że auto nie należy już do niego. Jak zarejestrujesz autko na siebie to idź tam gdzie szwagier miał polisę i przeliczą Twoje zniżki. W zależności od tego czy szwagier miał mniejsze czy większe niż Ty będziesz musiał dopłacić lub nie. Możesz też wypowiedzieć to OC szwagra i ubezpieczyć gdzie indziej.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Maj 2009, 01:48

Czyli rozumiem, że ta umowa dalej obowiązuje . Wiem, że ona w tym samym dniu się kończyła i szwagier mi powiedział, że po prostu udał się tam i powiedział iż nie chcę by ta umowa się przedłużyła i rezygnuję(złożył oświadczenie o rezygnacji pisemnie).
Niby bez problemów to zaakceptowali.

Ale skoro to nie możliwe to jeśli przerejestruje autko na siebie , to na pewno będę chciał zmienić ubezpieczyciela.
Czy jeśli tam pójdę i powiem, że rezygnuje to nie będę musiał nic im płacić za te parę tygodni ?(jest jakiś określony czas na rezygnację od daty zakupu pojazdu?)
I jak to zrobić , zrezygnować i jeszcze w tym samym dniu wykupić gdzie indziej ?

Przepraszam za tak banalne pytania , ale wolę być wszystkiego pewny niż potem bulić na przykład za 2 ubezpieczenia.
nerwer
Nowicjusz

01 Maj 2009, 08:59

Jeżeli kupiłeś auto 15 kwietnia,a umowa OC była do 16 kwietnia,to jeżeli po kupnie samochodu nie przerejestrowałeś go i nie poszedłeś do ubezpieczyciela,to umowa OC automatycznie przeszła na następny rok.Szwagier nie ma takiej możliwości,by wypowiedzieć umowę OC.Jedynie co,to mógł tylko zgłosić sprzedaż samochodu.Zrobić możesz to tylko ty,ponieważ OC jest na samochód,nie na szwagra i przechodzi na nowego właściciela.Teraz musisz iść do ubezpieczalni i spisać aneks do umowy OC(po zarejestrowaniu samochodu).Możesz też wypowiedzieć umowę i zawrzeć ją u innego ubezpieczyciela.Ale nie może być ani jednego dnia przerwy w ubezpieczeniu.
Prościej by było,gdybyś po kupnie samochodu tego 15 kwietnia przerejestrował go i od razu wypowiedział umowę i zawarł nową u innego ubezpieczyciela.Umowę OC można wypowiedzieć najpóźniej na jeden dzień przed jej końcem.
Oczywiście tak czy inaczej będziesz musiał zapłacić za okres ubezpieczenia.Czyli od 15 kwietnia do dnia,kiedy zrezygnujesz z umowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Maj 2009, 11:19

Rozumiem, dziękuję wam za wyjaśnienia.

Co do przerejestrowania, wiem że aby to zrobić trzeba okazać dowód, iż samochód jest ubezpieczony no i sprawny technicznie.
Skoro te ubezpieczenie mimo wszystko trwa dalej to czy mogę przy przerejestrowaniu pokazać im umowę która teoretycznie się skończyła ? w końcu piszę tam od ... - do...
nerwer
Nowicjusz

01 Maj 2009, 19:09

Podczas rejestracji nie pokazuje się OC.OC jest jeszcze na poprzedniego właściciela i WK jest ono do niczego niepotrzebne,Chyba,że wszedł jakiś przepis,który nakazuje WK sprawdzanie ubezpieczenia.Ale mogliby wówczas jedynie sprawdzić OC poprzedniego właściciela,ponieważ żebyś mógł coś ubezpieczyć,to najpierw musisz to coś posiadać.W OC jest wpisany między innymi numer rejestracyjny samochodu i twoje dane.A jak może być wpisany numer rejestrsacyjny,skoro jeszcze samochodu nie przerejestrowałeś?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2009, 11:52

Dokładnie nad tym samym się zastanawiałem , ale byłem w WK i dostałem karteczke od pani co powinienem mieć przy przerejestrowaniu autka, i jest napisane wyraźnie ubezpieczenie oc + jego ksero , jest jeszcze o dowodzie rejestracyjnym, ale nie pisze nic o aktualnych badaniach. Ale czytałem, że bez aktualnych się nie uda .
nerwer
Nowicjusz

02 Maj 2009, 15:20

Jak chodzi o badania techniczne to muszą być aktualne - bo bez tego urząd nie przystąpi do rejestracji - zrób badanie techniczne przed wizytą w urzędzie.

Jak chodzi o OC to musisz mieć ze sobą ważną polisę na SAMOCHÓD a nie na Ciebie.
Ogólnie jest tak, że po kupnie jeżeli OSOBIŚCIE I NA ODDZIELNYM PIŚMIE nie zrezygnowałeś z tej polisy to przechodzi ona razem z samochodem na Ciebie.

Ty masz 30 dni od dnia zakupu by ewentualnie zmienić firmę ubezpieczeniową na inną.
Po tym terminie zostajesz tam gdzie masz OC.

Po zmianie danych w dowodzie rejestracyjnym udajesz się do ubezpieczyciela który robi Ci aneks do umowy - Twoje dane i nowy nr rejestracyjny i MOŻE Ci przeliczyć składki na nowe.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

02 Maj 2009, 16:11

Rozumiem, jeszcze raz bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
Myślę, że jakoś to ogarnę.
Pozdrawiam.
nerwer
Nowicjusz