Wymiana linki do opuszczania siedzenia - Opel Bertone

21 Maj 2012, 11:45

Witam,

czy ktoś wymieniał może linkę do opuszczania siedzenia w Oplu Bertone - rozebrałem całe oparcie ale nie widzę jak się dostać do tej plastikowej dźwigni która opuszcza się siedzenie. Linka ostatnio mi się zerwała więc muszę ją wymienić jednaj nie mam pomysłu jak się tam dostać :)

Pozdrawiam,
Dominik
dnf
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1983
Auto: Opel Astra Bertone 1.8 125KM

22 Maj 2012, 12:19

Pozwolę sobie zacytować ,,manual'' kolegi z zaprzyjaźnionego forum .. Może coś Ci pomoże ..

.Nie musisz wyciągac fotela z auta. Wystepuja 3 rodzaje linek ,różne koncowki i długosci w modelach. Aby dopasowac należy całkowicie zdemontować oparcie.W oparciu od tyłu masz wszyte płaskie plastyki które możesz wyjąc bez problemu .Odchyl tkaninę i wyciągnij plastykowa oslonkę poduszki ,ktora w sumie sama wyleci .Tylko nie panikuj .Od wewnatrz zobaczysz 2 fartuszki ,beda wpiete na metalowe krazki lub na drutach .Podnies cala tkaninę do góry i wyżej jest wpięty plastyk na drucie wspawany w oparcie . Dolny szeroki plastyk mocno poderwij do góry i odchyl . Poduszka jest przykręcona na 3 nakrętki. klucz nr. 8 nasadowy . Wtyczka poduszki ma na wierzchu mala prostokątna kształtkę . Wysun ją do góry i wyciągnij wtyczke . Zakladaj odwrotnie. Plastyki od zaglówka zostaw na miejscu bo je połamiesz przy demontażu . W sumie podważ delikatnie tkanine srubokrętem i wysciółke wewnetrzną ,przeciagnij przez plastyk .Dzwignie odchylania możesz pozostawic i postąpić jak wczesniej bo te plastyki latwo pekaja . Dużo pisania ,mało roboty.
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kawa w samochodzie - pić czy nie?
    Wielu kierowców stosuje kawę jako środek przeciwdziałający uczuciu zmęczenia wielogodzinną podróżą. Mimo to spożywanie jej w czasie jazdy stanowi potencjalne zagrożenie, ponieważ gorący napój może spowodować ...