Wymieniać płyn chłodzący?

29 Lip 2011, 11:32

trzeba wymieniac pl chłodniczy? po co? co ile? w jakim celu? wg instrukcji nie trzeba to trzeba czy nie?
piotrauto
Stały forumowicz

29 Lip 2011, 11:53

Wszystko zależy w jakim stanie jest płyn.Czy była dolewana woda czy nie.I jaką ma temperaturę zamarzania.Jak miałby zamarznąć w zimie to lepiej go wymienić i mieć spokój.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

29 Lip 2011, 13:35

płyn ma 2,5roku wymienialem go przy okazji innych napraw i niewiem co wlal mechanik ale wtedy tez kupilem 2 banki prestone i leza w garazu od tych 2,5lat
z tym ze troszke ok 2l dolalem juz tego plynu do mojego auta
wiec moze byc aktualnie w chlodnicy mieszanka plynu chlodzącego + 2l prestone do -37C?
piotrauto
Stały forumowicz

02 Sie 2011, 19:42

jeżeli dolałeś 2 litry to jest wg mnie sporo, znaczy że gdzieś ten płyn wcięło, więc albo kontroluj i dolewaj, byle nie wodę, bo niebawem zima, a w tym roku ma być wczesna, albo wymieniając sprawdź szczelność całego układu. Pozdrawiam
MARCIA7
Nowicjusz

Auto: mercedes s320

02 Sie 2011, 20:33

ogólnie płyn chłodniczy powinno się wymieniać co 3-4 lata,
płyn chłodniczy paruje to norma, od czasu do czasu trzeba kapke dolać, ale jak ubywa 2 litry to znaczy że gdzieś jest nieszczelność, jak się ma auto z LPG to trzeba na to szczególną uwagę zwracać,
wszystko zależy od auta ale płynu wchodzi od 5 do 18 litrów więc jak sami widzicie nawet w tych dość dużych pojemnościach nie jest to jakoś makabrycznie drogie ;) wymienić warto, i warto dokładnie odpowietrzać układ :)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Sie 2011, 14:31

no tak ale ten 1l to musialem dolac po tym jak mi wymieniali pl chlodzący 3lata temu a kolejny 1l jak mi montowali lpg 2 lata temu i od tego czasu mam caly czas w polowie
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...