REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Masz tam może LPG bo jak nie to raczej zawory powinny być ok.Pepsolo napisał(a):Czytałem, że przyczyną mogą być wypalone zawory i tutaj moja prośba - może ktoś miał taki przypadek.
Trzeba by było zrobić próbę olejową ona by coś więcej na ten temat powiedziała.Pepsolo napisał(a):Może wymiana zaworów i uszczelniaczy załatwi problem - ale tego nie wiem czy ta drogą może się dostawać olej do komory spalania
Czy wszystkie świece masz tak samo zawalone olejem? To oczywiście może prowadzić do wypadania zapłonu. Czy sprawdzałeś błędy i zapłon wypada na wszystkich cylindrach?Pepsolo napisał(a):czy jest inna droga jak pęknięte pierścienie aby tak zawalić olejem komorę spalania, że świece się całe zaklejają treścią?.
trochę duże masz te różnice między cylindrami ;/ Powinny one być bardzo zbliżone do siebie i w granicach 11-15 bar jak dobrze pamiętam dla tego silnika.Pepsolo napisał(a):Swoja drogą przy ciśnieniu 12, 9, 14 to chyba wyklucza?
Czyli problem jest ogólny i faktycznie może to być wina oleju na świecach. Patrzyłeś może czy po wyczyszczeniu świec i ponownym założeniu przez jakiś czas jest ok?Pepsolo napisał(a):tak - wszystkie świece zagnojone na max-abłędy oczywiście kasuję - pojawiają się wybiórczo na wszystkich cylindrach