Wypadek samochód-motor

24 Maj 2018, 22:17

Witam. Dziś doszło do wypadku, a mianowicie wyjeżdżałem z drogi na której trzeba ustąpić pierwszeństwa(kolor czerwony). Jednak po mojej prawej stronie był rząd samochodów (kolor pomarańczowy) pewien dostawczak (był pierwszy) pokazał mi żebym jechał no to spojrzałem prawo, lewo i wyjechałem, a tu nagle motor we mnie uderza (kolor niebieski). Musiał minąć strasznie dużo samochodów żeby we mnie uderzyć. Dodam, że było ich dwóch wstali i od razu uciekli (aż dziwne bo mocno uderzyli). Kolega który jechał motocyklem (yamaha r6) nie ma na niego prawa jazdy , mają po 18. Nie wzywałem policji, był to mój pierwszy wypadek w życiu nie wiedziałem co robić. Czy była to tak jakby moja wina? Dodałem grafikę aby lepiej zrozumieć.
Yolp
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 12 2016
Auto: Nie mam

27 Maj 2018, 10:57

To jest droga dwukierunkowa po jednym pasie ruchu w każdą stronę?
Druga sprawa czy droga z której wyjeżdżałeś jest oznaczona jako podporządkowana czy jet to po prostu wyjazd ze sklepu i to miejsce nie jest oznaczone jako skrzyżowanie?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Maj 2018, 12:09

Jeżeli to nie jest skrzyżowanie(a chyba nie jest), to włączałeś się do ruchu i wina jest ewidentnie Twoja. Linia przerywana, więc motocyklista mógł legalnie wyprzedzać. To, że ktoś Cię wpuszcza nie zwalnia Cię z zachowania szczególnej ostrożności.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna