Wyrejestrowany samochód a przepisy

18 Paź 2014, 16:07

Witam!
Mam do kupienia okazyjnie Golfa 3 ,wyrejestrowanego na części (takiego szukam),sprzedający mówi że jest wyrejestrowany,aczkolwiek nie ma papierów ze złomu to potwierdzających.Dodam że nie ma silnika.Miałem zamiar go kupić wyciągnąć co trzeba co potrzebne zostawić,resztę sprzedać,a karoserię pociąć i oddać na złom.Czy opłaca się brać taki samochód ? Czy potrzebne będą mi te papiery ?
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie

18 Paź 2014, 23:31

bonifacy166 napisał(a):Czy opłaca się brać taki samochód ? Czy potrzebne będą mi te papiery ?

1/ To Ty musisz sobie policzyc czy się oplaci taki "biznes"... :wink:
2/ A niby po co potrzebujesz jakiś tam papierów.To czy wyrejestrowany czy nie nie twoja sprawa,a sprzedającego.Oczywiscie sprawę zalatwiasz bez zadnych dokumentów.Jak to się mówi:z rączki do rączki i po problemie.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Paź 2014, 23:59

Zwłaszcza, że w tej sytuacji jak sam mówisz nie ma chociażby silnika, więc tak naprawdę kupujesz pakiet części do swojego auta, a nie pojazd ;)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

28 Paź 2014, 09:44

no nie do końca
nadwozia samochodowego bez papierów nie oddasz na złom (policja zawita do ciebie tego samego dnia), samochód wyrejestrowany nawet musi mieć unieważniony dowód rejestracyjny (potwierdzający stan własności) oraz fakturę zakupu (umowe kupna sprzedaży z danymi sprzedawcy) i lepiej żeby się te rzeczy zgadzały bo 3-4 lata w zawieszeniu to nie hop siup :mrgreen: zwłaszcza jak się okaże że to auto gdzieś komuś zginęło :naughty:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawność kierowcy - co o niej decyduje?
    Statystyki wypadków bezlitośnie pokazują konsekwencje ludzkich błędów. Budowane z myślą o ochronie kierowców pojazdy, a nawet specjalnie projektowane drogi, które mają wybaczać uczestnikom ruchu ...