Wysokie obroty silnika po wymianie krokowca.

27 Lis 2014, 17:34

Witam
Jakieś 3 tyg temu zaczeły sie moje problemy z corsa b silnik 1.2 corsa miała strasznie wysokie obroty..świecił się błąd krokowca..po wyczyszczeniu krokowca bylo w miare ok ale podczas parkowania albo dłuższej drogi wchodził na wysokie obroty..po zgaszeniu i odpaleniu było ok. Dziś postanowiłam wymienić korkowiec,kupiłam identyczny jak miałam..został odpięty akumulator na ok 1.5h i zaczął się problem podczas jazdy silnik wchodzi na wysokie obroty,na luzie dodając gaz bardzo powoli opadają nie świeci się żadna kontrolka .Miał ktoś może podobne przygody.
Pozdrawiam :)
klimcio15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2012
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Lis 2014, 11:52

Wymieniłam silniczek na stary auta jezdzi ok czasem obroty sie podniosą znowu przy parkowaniu.
klimcio15
Nowicjusz

29 Lis 2014, 12:49

A może linka od gazu się haczy..? :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Lis 2014, 16:48

dziś np jak wracałam zaczął szaleć i podhaczyłam od dolu pedal gazu i bylo troszkę lepiej :) wczoraj jechałam autostarda w pierwsza strone miał problemy a w druga zrobił 50 km bez problemu ..za tydzień jade do mechanika bo zaczyna mnie taka jazda meczyc :) błedy sie nie wyświetlają.
klimcio15
Nowicjusz

30 Lis 2014, 19:02

A zrobiłeś adaptację silniczka krokowego po jego wymianie?
1. silnik musi być całkiem zimny
2. ściągnąc klemę plusową z aku na około 10 minut
3. założyć klemę
4. uruchomić zimny silnik bez żadnego dodawania gazu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach typu światła, dmuchawa, radio itd
5. po uruchomieniu silnika w żadnym wypadku nie dodawać gazu, mimo, że obroty silnika mogą spaść tak, że aż auto zacznie się trząść oraz mogą podskoczyć nawet do 2 tyś
6. zaczekać, aż silnik nagrzeje się na wolnych obrotach do momentu aż się włączy wentylator chłodnicy
7. właczyć na kilka sekund światła - obroty spadną na sekundę i od razu się podniosą
8. wyłączyć silnik na parę sekund, adaptacja krokowaca zakończona
9. włączyć silnik, obroty powinny być stabilne
Zerkni też na gumowy przewód powietrza między przepustnicą a kolektorem ssącym - może być pęknięty i sprawa obrotów to lewe powietrze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2014, 19:15

To wymieniał mój chłopak ale nie wiem czy az tyle robił. Silnik był zimny,klemy odłączone co do reszty się go zapytam ale i tak chyba wezmę nowego krokowca do szwagra na następny tydzień i może niech on zobaczy...Jak było cieplej obroty podniosły się przy parkowaniu teraz są wysokie od razu po odpaleniu a np po 2 odpaleniu jest ok. Dziękuje za podpowiedz mam nadzieje że jest to wina korkowca i ten nowy się nada(jest identyczny nawet co do firmy). Możliwe że zrobiliśmy jakiś błąd przy adaptacji :)
klimcio15
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sportowe Volvo V40 R-Design
    Volvo do swojej oferty wprowadziło sportową wersję, prestiżowego, pięciomiejscowego hatchbacka Volvo V40 R-Design. Auto jest dostępne w salonach z trzema silnikami wysokoprężnymi oraz trzema wersjami benzynowi. Cena modelu ...

02 Gru 2014, 10:59

Adaptacja została przeprowadzona jak należy :) teraz corsie odwala całkowicie na jalowym dodajac gazu obroty spadają...na 1,2 to chcę go "rozerwać" jedyne co robię to podnoszę np na skrzyżowaniu gaz do góry i się uspakaja. Muszę wytrzymać jeszcze tydzień za nim oddam go do mechanika..
klimcio15
Nowicjusz

13 Gru 2014, 22:32

Witam
Wysokie obroty w mojej corsie były spowodowane zardzewiałym czujnikiem temperatury plus małym uszczerbkiem korkowca:) Może komuś się to przyda :) Usterka naprawiona :P
Pozdrawiam
klimcio15
Nowicjusz