"Zabawka" z potencjałem

09 Gru 2019, 19:54

Ktoś szuka "auta-zabawki", propozycja seat leon kombi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Możesz do niego zapakować nawet v12 a i tak zawsze pozostanie seatem leonem, tak jak golf r zawsze będzie golfem czy focus rs focusem.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2019, 20:45

fcgetin napisał(a):Wszystkie ulubione auta Pionka mają haldexa, czyli takie fake 4x4.

Tak i dokładnie to samo jest w S3 8V (które autor bierze pod uwagę) + dokładnie ten sam silnik 2,0 turbo który jest w Leonie Cupra/Golfie R

Nie rozumiem gdzie mają niektórzy problem że podaje inną alternatywę dla auta wymienionego przez autora?

A co do kombi hmm no cóż np takie Audi RS6 C6 Avant może rodzinne wozidło albo na budowę...600 koni 4x4 może i tak
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2019, 20:52

Pionek napisał(a):Audi RS6 C6 Avant może rodzinne wozidło albo na budowę...600 koni 4x4 może i tak

To chyba trochę inne 4x4 niż w s3 czy golfie, zakładając że je rozróżniasz oczywiście.
Poza tym nie mierzyłbym funu z jazdy tylko ilością KM.
fcgetin
Początkujący

09 Gru 2019, 20:56

Ale czy ktoś mówi że to samo 4x4? tylko przykład podałem bo niektórym kombi kojarzy się tylko z autem na budowę albo rodzinnym wozidłem niczym Octavia 1,9 tdi
no i fakt konie to nie wszystko może dla kogoś większy fan daje 150 koni R6 i napęd tylny to już zależy.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2019, 21:02

Panowie chyba się przepychacie dla samego przepychania... jak jesteś tak z drugiej strony wymagacie takiej mocnej specjalizacji to może wskażcie mi nowsze auta skierowane do zabawy w Waszym mniemaniu czyli posiadające awd, manual i możliwość walnięcia z lancza żeby to wszystko ze sobą pogodzić ... Do tego napęd awd i zabawa hmmm czyli zapitalanie bokami ....już to widzę no ale nic czekam na propozycję :D
Niby foka RS to Foka niby golf 7r to golf no i niby np: lancer evo9 to dalej lancer 9 :ok:

Teraz napęd RWD to co mamy takie super wyspecjalizowanego do zabawy czyli zdatne w 100% do latania bokami i żeby było tańsze od Mki??? No i żeby było bardziej ekscytujące niż tojka gt86 z 2,0 bokserkiem walącym tłokami o podłużnice... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bo tak naprawdę pojawia się pytanie co to jest zabawka do zabawy... ktoś powie np: corvette ponad 500km, manual i masa 1400kg... hmm ale żeby polatać nią bokami trzeba mieć umiejętności Kubicy i portfel wielkości słoniowego tyłka :D
A audi rs jak się nim pobawicie ??? A porsze turbo no jaka zabawa???

No i właśnie pytanie jaka zabawa... byłem na ustawkach ze zmodzonym golfami 7r, były ałdiaczki vr6tt, RSki był nowy leonik 4x4 po programie i... były bardzo mocne rwd ale zabawa opierała się hmmm no właśnie na tym co negujecie... :lol:

A najgorsze jest to że sa faktycznie auto skierowane do zabawnisiów typu evo9 tylko gwarantuje Wam że może każdy chce się nim przejechać ale tak na dłuższą metę nie każdy chciałby nim jeździć bo po kilku godzinach mażysz o zatyczkach do uszu, chce Ci się z pawiować a ręce czujesz jak wziąłbyś na ławie 150kg w serii :D ...

Dlatego autor musi się wypowiedzieć na czym mu zależy a potem i tak na jego miejscu każdym ze swoich typów przejechał bym się...

p.s.

Poruszacie kwestię rs6 c6 Panowie to auto nie skręca a do tego waży tyle co lokomotywa więc to jest pożeracz autostrad i nic więcej. Już nie wspomnę że trzeba go dobrze podkręcić żeby jechał...
RS6 c6 był w kręgu moich zainteresowań i niestety ograniczenia związane z masą oraz koszty serwisu wykluczyły ten samochód.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

09 Gru 2019, 21:12

szybki napisał(a):Teraz napęd RWD to co mamy takie super wyspecjalizowanego do zabawy czyli zdatne w 100% do latania bokami i żeby było tańsze od Mki??? No i żeby było bardziej ekscytujące niż tojka gt86 z 2,0 bokserkiem walącym tłokami o podłużnice...

Wg mnie e90/e92 335i spełnia te wymagania. Prowadzi się lepiej niż f30, lepiej niż każde jedne audi niezależnie czy to fwd, haldex czy torsen, bokiem można polatać, a po programie osiągi m3 będą. I tak koszty eksploatacji niższe niż m3, natomiast nie znaczy że niskie, ale to chyba oczywiste :lol:
fcgetin
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...

11 Gru 2019, 11:31

Chyba najlepsza opcją z tych aut jednak bedzie f30/32, wydaje mi sie. RWD, zf8hp potencjal 420hp i R6. S5 dzwiek V6 i kompresor, szybki s-tronic ale niestety dosc awaryjny i kosztowy, quattro( ktore w sumie nie wiem czy tak bardzo mi "potrzebne" jesli auto w zimie bedzie stac raczej), rowniez dosyc ciezkie auto(ciekawe jak w zakretach sie prowadzi w porownaniu do f30), s3 sedan podoba mi sie, ale znowu ten s-tronic i r4( ale duzy potencjal).
Ciezko jest sie zdecydowac na 1 model ;/ Kazdy ma jakies wady i zalety.
Matys9611
Nowicjusz

11 Gru 2019, 11:53

Matys9611 napisał(a):Chyba najlepsza opcją z tych aut jednak bedzie f30/32, wydaje mi sie. RWD, zf8hp potencjal 420hp i R6. S5 dzwiek V6 i kompresor, szybki s-tronic ale niestety dosc awaryjny i kosztowy, quattro( ktore w sumie nie wiem czy tak bardzo mi "potrzebne" jesli auto w zimie bedzie stac raczej)

Przy Twoim wyborze nie masz co mówić o awaryjności ...bo raczej nowe bmw pod tym względem do ambitnych typów nie należą :D Wybierz to czym Ci się lepiej jeżdzi... no i testuj bo teoretyzowanie co Ci podejdzie jak nie masz w tym doświadczenia na nic się ni zda.
szybki
Moderator - Tuning

12 Gru 2019, 12:46

Awaryjnosc mam na mysli w stosunku do reszty wymienionych i stunkową do "moliwosci" jakie daje. Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia, przejechania sie tymi autami, stąd ten post :/
Matys9611
Nowicjusz

12 Gru 2019, 13:11

Matys9611 napisał(a):Awaryjnosc mam na mysli w stosunku do reszty wymienionych i stunkową do "moliwosci" jakie daje.

Wiesz ... co mam Ci powiedzieć? Mam trochę styczności z nowymi bmw i jest delikatnie mówiąc źle. Gdzie np.już nie myśli się nad naprawą chociażbyrozrządu tylko nad zakupem zestawu uzdatniającego go do pracy. Co ciekawe aso nie widzi problemu.
Matys9611 napisał(a):Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia, przejechania sie tymi autami, stąd ten post

No to poszukałbym takiej możliwości bo kupowanie auta na podstawie czyjegoś upodobania jest ryzykowne i wiem to z autopsji. Czyli Heńkowi się podobało a mi nie.
Już nie wspomnę o tym co jest mówione w kuluarach tak prywatnie a co jest głoszone na forach...tu znowu pomagają ustawki na tzw.pierdoling z elementami jazdy.
Ostatnio zabrałem serdecznego kolegę ktory dużo teoretyzował a ja miałem mu sklecić tą jego wymażoną zabawkę... efekt??? Po 2g.posłuchania właścicieli o realiach posiadania/modyfikowania czadowych bryk kolega powiedział "ja pie...e to ja już nic nie chcę" dodam tylko że to były jedne ze sławniejszych aut w pl.

A co do bmw to był Pan z toyoty który uczestniczy w szkoleniach z obsługi nowych supr i... nie chcesz tego usłyszeć :ok:

Dlatego powtórzę nie magluj kosztów tylko szukaj auta które najbardziej Ci podchodzi. A tu niestety potrzeba przekonać się organoleptycznie nawet jak miałbyś przejechać pół Polski :ok:

P.s.

Jest wieczór i właśnie gadałem z kumplem który kupił ściganta zabawkę i ... 2mce temu piał ze szczęścia a teraz jednak przyszły refleksje że nie do końca tego chciał. :no:
szybki
Moderator - Tuning

13 Gru 2019, 11:36

Rozumiem :) Bardzo Dziekuje za pomoc ;)
Matys9611
Nowicjusz