Zablokowało mi klapkę wlewu paliwa - Hyundai i40

05 Gru 2021, 21:08

Witam jak w temacie, jak można to odbokować?
klapka się przyciska ale nie chce się otworzyć, może siłowniczek jest uszkodzony, jak można otworzyć tą klapkę ?
toyman40
Stały forumowicz

• 05 Gru 2021, 21:28

Często w bagażniku jest jakis wychajster do awaryjnego otwierania, zajrzyj zobacz
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Gru 2021, 21:39

nie ma właśnie w tym modelu, jedynie pod tapicerkę trzeba by było się dostać , a trochę rozbierania jest.
    toyman40
    Stały forumowicz

05 Gru 2021, 22:34

A jak otwierana jest ta klapka, na cięgno?
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

06 Gru 2021, 11:21

Rozumiem, że podczas próby otwierania wlewu, c.z. jest otwarty?
    Jeżeli tak, to są tylko dwie opcje - popsikaj dość intensywnie WD40 albo jakimś innym środkiem smarnym od góry klapki, tak żeby ten smar w płynie dostał się do środka. Jest tam bolec, który wchodzi w otwór po wewnętrznej stronie klapki i zapewne się zatarł. Ewentualnie sam silniczek uległ uszkodzeniu albo elektryka.
    drugi sposób - od strony bagażnika. Pod tapicerką powinna być linka z uchwytem. Nie pamiętam teraz, ale w samej tapicerce powinno być okrągłe wyciącie. Jak nie ma, to trzeba ją zdemontować.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Gru 2021, 22:11

yeti65 napisał(a):A jak otwierana jest ta klapka, na cięgno?

silniczek jest (prawdopodobnie) bo jeszcze tego nie rozbierałem , jutro coś będę atakował...ale trzeba pod tapicerkę się dostać.
    toyman40
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Toyota AA 1936 rok
      Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...

09 Gru 2021, 14:21

Tak też myślałem. Po otwarciu klapki będzie zapewne widać cienki bolec. On będzie zatarty. Linka, która jest pod tapicerką wciąga ten bolec. Więc za tą linkę ciągnij ostrożnie, żebyś jej nie zerwał.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

09 Gru 2021, 20:07

linki pod tapicerką niestety tam nie ma, w rezultacie na razie tymczasowo obciąłem tego bolca-rygla i klapka się zamyka, najwyżej nie będzie się blokować po zamknięciu drzwi. :lol: takie tymczasowe rozwiązanie. :lol:
    toyman40
    Stały forumowicz

09 Gru 2021, 23:12

toyman40 napisał(a):takie tymczasowe rozwiązanie.
    taaa tymczasowe :wink:
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Gru 2021, 13:54

Jak obciąłeś ten bolec, toś panie sobie ulepszył... Teraz będziesz musiał wymienić całość, bo ten bolec wychodzi bezpośrednio z silniczka. Nówka oryginał około 350 zł...Chyba, że trafi się jakaś używka.
    A skoro miałeś dostęp do tego bolca, to trzeba było popsikać po nim czymś. Choćby jakimś odmrażaczem do zamków. One maja w sobie również środek smarny. Może by puścił.
    Rozwiązanie mówisz tymczasowe? Do chwili aż ktoś nie zorientuje się, albo przez przypadek otworzy tą klapkę i ci do baku coś naleje albo nasypie. A ludzie mają bardzo głupie pomysły.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

10 Gru 2021, 22:40

MotoAlbercik napisał(a):Teraz będziesz musiał wymienić całość, bo ten bolec wychodzi bezpośrednio z silniczka. Nówka oryginał około 350 zł...Chyba, że trafi się jakaś używka.

Wiem, skoro nie działa to i tak jest do wymiany, więc co mi przeszkadza ze go obciąłem :D
    MotoAlbercik napisał(a):A skoro miałeś dostęp do tego bolca, to trzeba było popsikać po nim czymś.

psikane stało 2 dni i nie ruszył
    MotoAlbercik napisał(a):Rozwiązanie mówisz tymczasowe? Do chwili aż ktoś nie zorientuje się, albo przez przypadek otworzy tą klapkę i ci do baku coś naleje albo nasypie. A ludzie mają bardzo głupie pomysły.

oj tam, oby tylko takie były problemy w życiu jak jakiś kawałek plastiku :lol:
    toyman40
    Stały forumowicz