Zagwozdka - oszustwo czy nie?

01 Lip 2009, 19:09

Witam

Od jakiegoś czasu poszukuję samochodu, celuję w budżet do 30.000 zł no i ostatnio pojawiła się okazja. a jest to ogłoszenie na allegro o sprzedaży wv jetty 2.0 sport z niezwykle bogatym wyposażeniem z 2005. po kontakcie mailowym okazało się że to autko stoi w anglii, koleś chce za nią 4200 euro a sam siedzi w stanach.
niezobowiązująco mailując zaproponował mi coś takiego: ja wysyłam sobie pieniądze przez western union do londynu, on widzi że mam potwierdzenie przesłania kasy więc przylatuje do londynu, tam się spotykamy i robimy biznes - czyli nie chce przedwpłaty - to na plus. zapytałem go więc czy mój kolega który mieszka w anglii nie mógłby obejrzeć tej fury - na co mój rozmówca że to niemożliwe bo auto jest zamknięte w garażu i nikt nie ma kluczy. ja więc stwierdziłem że przecież nie pojade do londynu wciemno i że muszę mieć jakieś potwierdzenie - koleś wysłał mi skan swojego paszportu.

co o tym myślicie? czy to jakiś konkretny kant czy też rozpatrywać w ogóle opcję wyjazdu? czy spotkaliście się z podobnymi przypadkami? w jaki sposób mógłby mnie wykiwać? nie wiem co mam myśleć o tym, cena kusi ale nie chcę stracić tylko na biletach.

pozdrawiam, Kamil
Jezzer
Nowicjusz

Miejscowość: Pruszków

01 Lip 2009, 19:23

ja myślę, że trochę naiwny jesteś
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

01 Lip 2009, 19:26

ja bym sobie odpuścił i szukał dalej a możesz podać te ogłoszenie :?:
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

01 Lip 2009, 19:49

w Anglii są dosyć tanie auta. na aukcjach policyjnych można niezłe furki trafić za śmieszne pieniądze. a w jaki sposób miałby cię wykiwać? pieniądze przesyłasz do siebie więc musiałby cię zmusić do ich podjęcia. moja rada umów się z nim na skype i pogadaj przez kamerkę żebyś go zobaczył bo kopie paszportu może przesłać kogoś innego. czasem zdarzają się takie sytuacje. albo druga opcja prześlij kase swojemu kumplowi (jeśli mu ufasz) i niech on zrobi deala jeśli wszystko będzie git to polecisz po autko.
pozdro
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

01 Lip 2009, 19:53

no teoretycznie właśnie nie ma jak mnie wykiwać, martwi mnie tylko to że takim wielkim jest problemem umówienie jakiegośkolegi z moim kumplem żeby autko pokazać. nie chcę wydać hajsu na bilet na marne. w sumie niezły pomysł żeby kumpel załatwił deala, to wręcz taki przyjaciel rodziny i ogarnięty koleświęc mogłoby to zadziałać
Jezzer
Nowicjusz

Miejscowość: Pruszków

01 Lip 2009, 20:35

Z innej beczki: nie żal Ci kasy na anglika? Wiesz co Cię potem czeka? Przekładki, lewe przeglądy, niepewność przy ewentualnej wypłacie odszkodowania i wiele innych "przyjemności"...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luksusowe SUV-y - które są najtańsze w utrzymaniu?
    Portal analityczny Kelley Blue Book przyjrzał się luksusowym SUV-om, które są najtańsze w zakupie i utrzymaniu w skali pięciu lat. Chociaż badanie przeprowadzono z myślą o amerykańskim rynku, zwycięzcami aż trzech ...
    Wszystkie SUV-y Lexusa: nie tylko hybrydy
    Lexus to jedyna marka w segmencie premium oferująca aż pięć modeli SUV-ów, dostosowanych do potrzeb każdego użytkownika - w tym aż cztery z oszczędnym napędem hybrydowym. Najnowszym i najmniejszym w tej gamie jest ...

01 Lip 2009, 21:01

toż to już te kanty na allegro są?
kiedyś na autoscoucie były takie same kanty, ale jest tego coraz mniej a tu proszę...

ja ci powiem olej gościa i podaj na policję bo to oszust

prześlesz mu kasę i kontakt się urwie
siedzi w stanach hehehe, pewnie na wyspach siedzi bo tam kryzys teraz z robotą to szukają przekrętów fagasy

na 100% ten skan paszportu jest lewy tak samo, dane gościa też są lewe,

ja ci powiem jedno NIE MA OKAZJI, tymbardziej w polsce, nikt ci dobrej rzeczy nie odda za pół darmo,

ostatnio mój kolega naciął się na taką jedną okazję, kupił bmw 328 z 2000 roku za 5 tys. mniej niż cena giełdowa i się cieszył z tego bardzo, do czasu jak się okazało że jeden bok był cały w szpachli i podłużnice są krzywe, no ale okazja

jaci doradzę, jedź do niemiec w tej cenie kupisz coś dobrego , raczej jedź na południe niemiec tam jak Monachium, Sttudgart, Frankfurt nad Menem tam są dobre auta

A ze zgnitym angolem to se daruj , mój szwagier siedzi na wyspach i mówił że tam auto po 5 latach ma rdzę z racji klimatu, a anglicy to są tacy niechluje że idzie hrabianka do stajni z końmi, pojeździ nim trochę , upier***oli się w sianie , wyrzuci gnój a później wsiada do swojego porshe i jedzie do sklepu

a to nie jest czasami to ogłoszenie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

opis jest tłumaczony z translatora nawet mu się nie chciało tego poprawić na polski, żal.pl
andrewb25

01 Lip 2009, 22:44

andrewb25 napisał(a):toż to już te kanty na allegro są?
kiedyś na autoscoucie były takie same kanty, ale jest tego coraz mniej a tu proszę...

ja ci powiem olej gościa i podaj na policję bo to oszust

prześlesz mu kasę i kontakt się urwie
siedzi w stanach hehehe, pewnie na wyspach siedzi bo tam kryzys teraz z robotą to szukają przekrętów fagasy

na 100% ten skan paszportu jest lewy tak samo, dane gościa też są lewe,

ja ci powiem jedno NIE MA OKAZJI, tymbardziej w polsce, nikt ci dobrej rzeczy nie odda za pół darmo,

ostatnio mój kolega naciął się na taką jedną okazję, kupił bmw 328 z 2000 roku za 5 tys. mniej niż cena giełdowa i się cieszył z tego bardzo, do czasu jak się okazało że jeden bok był cały w szpachli i podłużnice są krzywe, no ale okazja

jaci doradzę, jedź do niemiec w tej cenie kupisz coś dobrego , raczej jedź na południe niemiec tam jak Monachium, Sttudgart, Frankfurt nad Menem tam są dobre auta

A ze zgnitym angolem to se daruj , mój szwagier siedzi na wyspach i mówił że tam auto po 5 latach ma rdzę z racji klimatu, a anglicy to są tacy niechluje że idzie hrabianka do stajni z końmi, pojeździ nim trochę , upier***oli się w sianie , wyrzuci gnój a później wsiada do swojego porshe i jedzie do sklepu

a to nie jest czasami to ogłoszenie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

opis jest tłumaczony z translatora nawet mu się nie chciało tego poprawić na polski, żal.pl
i tu andrewb25 masz racje -widze że tez szperasz pod munchen -
ps skąd w ludziach taka naiwność -a no z chciwości i skąpstwa /okazja zawsze ma drugie oblicze-czyli unfallwagen
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

02 Lip 2009, 19:52

Oszustwo!!! Zgłosić dziada na policję!
Nie wierz w takie bajki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2009, 19:59

Jak zobaczy potwierdzenie to lewy dokument to koszt około 600zł, wyrobi lewy dokument na Ciebie i odiberze Twoją kase:)
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

02 Lip 2009, 20:33

!!! UWAGA TO JEST OSZUSTWO !!!

Pieniądze z przelewu WU jest bardzo łatwa wybrać!!
Poczytaj o wszystkich takich oszustwach na naszym forum
Nie ma okazji przy zakupie auta!!
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Lip 2009, 16:03

Pffff daj sobie na luz i szukaj innego auta.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk