Zakup 2 nowych opon

21 Lut 2014, 20:52

Witam, posiadam opony 205/55/15 w lagunie 2.0 96 r.
Jednak 2 muszą iść do kosza.
Chciałbym powoli zmniejszać wielkość opony aby obniżyć co nieco spalanie a do auta i tak te opony są trochę duże.
Chciałbym kupić parę opon 195. Dać je na przód czy na tył? czy jak na 4 kołach będzie 195 to obniże spalanie chociaż o litr?
piotr1234543
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: sulechów

22 Lut 2014, 11:07

piotr1234543 napisał(a):na przód czy na tył?

Raczej bez znaczenia.. Osobiscie dałbym na przód..
piotr1234543 napisał(a):czy jak na 4 kołach będzie 195 to obniże spalanie chociaż o litr?

Chyba zartujesz - centymetr na szerokości= litr oszczędności.. czyli wrzucasz 155 i na stację benzynową nie wjeżdżasz wcale ??
Chcesz zmniejszyć spalanie - zdejmij nogę z gazu, nie kręć kołami na każdym skrzyżowaniu.. poczytaj co nieco o "ecodrive" .. Przy dwóch litrach i ciężkim aucie 10l/100km musi brać..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

22 Lut 2014, 12:04

piotr1234543 napisał(a):Witam, posiadam opony 205/55/15 w lagunie 2.0 96 r.

Jeżeli chcesz naprawdę kołami zaoszczędzić to zainteresuj się lekkimi felgami tylko trzeba szukać używek bo nowe 15ki mogą kosztować więcej niz Twoje auto...

P.S.

Trochę mnie dziwi Twoje myślenie o oszczędności bo kupiłeś auto duże, ze sporym silnikiem i bardzo tanie rynkowo więc coś za coś. Jego taniośc nie wynikała z dobroci sprzedającego...

A ile pali Ci Twoja renia???
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Lut 2014, 11:30

Nie rozumiem... chcesz różne rozmiary na obu osiach......? To czasami jest dozwolone przy Porsche czy BMW, ale do laguny na bank nie! Sprawdź sobie rozmaiary homologowane na [link wygasł] . Jak nie masz rozmiaru zalecanego przez producenta to pomijam, że na licznikach będzie Ci kłamało, ale nie zaoszczędzisz na benzynie rozmiarem! Możesz zaoszczędzić kupując rozmiar jak fabryka dała, gdyż wtedy samochód ma osiągi odpowiednie do danej wersji samochodu. Najbardziej zaoszczędzisz kupując opony lepszej jakości. Ile dokładnie? Mas tu link do kalkulatora do etykiet na opony [link wygasł] i możesz sobie wyliczyć mniej więcej ile w złotówkach zaoszczędzisz. Pamiętaj, że noty różnią się w zależności od rozmiaru! :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

25 Lut 2014, 20:50

Dzięki.
laguna w mieście pali około 12 l, trasa około 7,5
Już jeździłem na różne sposoby aby obniżyć spalanie, jakbym nie jeździł to prawie zawsze tyle pali.
Prędkość zmniejszam biegami, nie kręce wysoko,2300-2600.
Bardzo mało używam hamulca. Ostatnio juz zacząłem z górek wrzucać na luz bo zjeżdżanie na biegu szybko wyhamowuje mi auto a niżej już nie mogę zejść.
Może za nisko kręcę. Zwłaszcza pod górkę. Niedługo wypróbuję wyższe obroty już sam nie wiem.
piotr1234543
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: sulechów

28 Lut 2014, 15:06

Niestety same opony czy rozmiar felg to nie wszystko aby obniżyć spalanie,może tylko w jakimś zakresie faktycznie się to uda. Pytanie tez czy jest sens jeździć na dwóch nowych oponach i dwóch starych bo moim zdaniem jeżeli już wymieniac to od razu komplet.
OponyImpolex
Początkujący

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...