Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
PhantomASA1 napisał(a):Znajomy kupił hybrydę Toyoty Corollę,był zachwycony dopóki nie wybrał się w 400 km trasę,10 l na sto
Nie są to najlepiej wyciszone auta ale przy dużych prędkościach większość będzie tu głośna.PhantomASA1 napisał(a):a gdy zapytałem się jakie wrażenia z jazdy to odpowiedział mi a idż pan w ch....łeb mi spuchła od tego gwizdu
Daj znać bo ciekaw jestem jak jechał. To chyba nie skrzynia jest głośna tylko silnik chyba że się mylę. Ja tam podczas jazdy słyszałem silnik, a nie skrzynię.PhantomASA1 napisał(a):Zapytam go jak szybko jechał,skrzynie CVT Toyoty maja to do siebie,że są praktycznie nie do zarżnięcia,niestety gwiżdżą,taka ich uroda,coś za coś.
Golf GTE, skrzynię automatyczną z normalnymi przełożeniami w hybrydzie znajdziesz w nowym Hyundaiu Tucson.galakty napisał(a): chyba tylko Golf eGTI ma "normalny" automat?
Musimy jeszcze poczekać na niższe temperaturye0hater napisał(a):A może kolega artek się z nami podzieli jak to wygląda zimą. Nagrzewanie, spalanie itd. ?:)
No wiec widzisz to wszystko zależy od tego jaka jest to droga na tym odcinku. Jeżeli będziesz jechał cały czas to spalanie będzie niższe ale przy ruszaniu zatrzymywaniu się i pokonywaniu na tym dystansie od startu kilu śpiących policjantów spalanie będzie wyższe. To zupełnie odwrotnie jak byś startował na tej samej trasie przy w pełni rozgrzanym silniku i naładowaną baterią.sebsad2705 napisał(a):Dziś rano zrobiłem test odpaliłem odległość do pracy około 2.5 km silnik zimny stopi pod chmurką ..
spalanie przy 7 stopniach na takim odcinku komputer pokazał 7.9
Dlatego, że są najczęściej przeprowadzane na już rozgrzanym silniku i często przy naładowanej baterii. Wtedy są to wartości bardzo realne. Chociaż mi się nie udało uzyskać przy normalnej jeździe w mieście wyniku z komputera 3,5 l/100km. Może kiedyś spróbuje stawiając sobie takie wyzwaniee0hater napisał(a):bo wszelkie testy na yt itp pokazuja spalania typu 3.5-5.5
No nie do końca tak będziesebsad2705 napisał(a):Aktualnie drugie auto 2.0 benzyna w LPG pali mi na takich odcinkach około 13 benzyny czyli LPG około 15
Czyli rachunek prosty
Hybryda koszt 100 km około 48 zł
Benzyniak koszt 100 km około 50 zł
Baza z danymi technicznymi samochodów marki TOYOTA. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne TOYOTA