Zakup auta od osoby prywatnej.

30 Sie 2018, 17:55

Cześć! W najbliższym czasie zamierzam zakupić swoje pierwsze auto :D
Nie ukrywam, że w tej euforii mogę o czymś zapomnieć, ale staram się trzymać nerwy na wodzy.
Nie chcę tu pisać o dokładnych oględzinach auta oraz sprawdzeniu jego historii, to podstawa.
Auto, którym się interesuje ma ważne OC oraz przegląd do 2019 roku.

Chcę natomiast rozwiać swoje wszelkie wątpliwości z punktu widzenia prawnego :)

Kupuję auto od osoby prywatnej:

1. W ciągu 14 dni mam udać się US i uiścić opłatę od czynności cywilnoprawnych.
Ze sobą mam mieć tylko umowę czy także inne dokumenty?

2. Wizyta w Wydziale Komunikacji i przerejestrowanie auta.
Mam ze sobą mieć wszystkie dokumenty, umowa, OC, przegląd, dowód rejestracyjny, karta pojazdu i tablice, zgadza się?

3. Podpisanie umowy z ubezpieczycielem.
Karta pojazdu, dowód, umowa mają być ze mną.

Czy wszystko się zgadza? Może o czymś zapomniałem lub przeoczyłem?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
MonteChristo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Sie 2018, 18:02

od osoby prywatnej radze placic przelewem
lexusrx300
Nowicjusz

30 Sie 2018, 18:12

Czemuż to przelewem?
MonteChristo
Nowicjusz

30 Sie 2018, 18:19

bo jak ktoś cię wychucha to masz ślad kolega kupił golfa kradziony byl ni pieniedzy ni auta bo policja z przegladu zabrała bo bite numery miał
lexusrx300
Nowicjusz

30 Sie 2018, 18:35

Rozumiem, ale to są skrajne sytuacje.

Nie chciałbym odbiegać od moich pytań.
Ktoś jest w stanie pomóc?
MonteChristo
Nowicjusz

02 Wrz 2018, 21:02

lexusrx300 napisał(a):od osoby prywatnej radze placic przelewem

lexusrx300 napisał(a):bo jak ktoś cię wychucha to masz ślad kolega kupił golfa kradziony byl ni pieniedzy ni auta bo policja z przegladu zabrała bo bite numery miał

Bzdura - nie ma znaczenia forma zapłaty. Wystarczy w umowie KS zrobić odpowiedni wpis.
Co do reszty - po zakupie samochodu masz czas 30 na przerejestrowanie w WK. Do przerejestrowania potrzebne będą ci DR, KP, umowa KS i aktualne OC. Nie musi być na ciebie, może być na poprzedniego właściciela.
14 dni masz na zgłoszenie kupna samochodu do US.
Co do OC - jak się nie mylę, to teoretycznie nie musisz wogóle kontaktować się z ubezpieczycielem, ponieważ umowa jest nadal ważna. I teraz tak - umowę możesz kontynuować, albo zrezygnować i zawrzeć umowę nową, z innym ubezpieczycielem. Jak zdecydujesz się na kontynuację, to musisz pamiętać, że po jej zakończeniu nie przechodzi ona na następny okres, a więc musisz sam pamiętać o tym i zadbać, żeby dzień wcześniej zawrzeć nową umowę. Auto nie może być nawet jednego dnia bez ubezpieczenia.
Jeżeli jednak zdecydujesz się na kontynuację, to warto zgłosić się do ubezpieczyciela. Z dwóch powodów. Raz - zrobić aneks do umowy celem zmiany danych osobowych na polisie, dwa - może się okazać, że do ubezpieczenia trzeba dopłacić różnicę w zniżkach. Rzadko, ale zdarza się. Do ubezpieczalni potrzebny będzie nowy DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...

02 Wrz 2018, 21:14

lexusrx300 napisał(a):od osoby prywatnej radze placic przelewem

od prywatnej nie ma to żadnej różnicy czy przelew czy gotówka, jeżeli jest gotówka to się to pisze w umowie k-s
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie