Zakup auta po części i na złom Porada!

30 Kwi 2018, 18:00

Witam
Nie wiem czy odpowiedni dział jeżeli coś nie tak proszę Adminów o odesłanie na odpowiednie działy forum :) :ok:
Panie i Panowie do rzeczy posiadam starego Seata Toledo I 1996r, mam lekko uszkodzony zderzak i dwa błotniki. Zaobserwowałem na sprzedaż Seata Toledo w tym samym kolorze w cenie 900 zł (takie już są ceny :yes: ) więc tutaj zrodził się mój pomysł, czy jak zakupię tego Seata za 900 zł jestem wtedy zwolniony z opłaty skarbowej gdyż wyczytałem ze obowiązuje do sumy 1000 zł, wmontuje sobie z niego zderzak i dwa błotniki gdyż są w lepszym stanie i inne drobne rzeczy mniej lub bardziej przydatne. I mogę zezłomować pojazd ? Pytam gdyż czas na przerejestrowanie jest 30 dni a czy mogę przed tym czasem na podstawie umowy kupna/sprzedaży zezłomować pojazd ? Licząc ze na złomie dostałbym 500 zł to koszta zderzaka i błotników równały by się 400 zł co jest dobrą ceną i z racji na ciężką dostępność tych część karoserii taki byłby dla mnie najlepszy sposób naprawy Mojego Pojazdu
Jakieś informację, liczę na odpowiedzi Pozdro :)
KDM04
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 1927
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Seat Toledo I
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

01 Maj 2018, 07:19

Możesz zrobić tak jak piszesz, skarbowy nie będzie się czepiał za takiego łupa, auto spokojnie zezłomujesz na podstawie umowy kupna tylko zwróć uwagę żeby na ten okres OC było ważne bo dostaniesz karę z funduszu gwarancyjnego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Maj 2018, 10:38

Dzięki za informację Panie ;) :ok: Pozdro :D
KDM04
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 1927
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Seat Toledo I
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
    Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...
    20 lat na podium – Toyota Camry w USA
    Toyota Camry, choć jest japońskim samochodem, bardzo silnie kojarzy się z Ameryką. Nie tylko dlatego, że jest sporym sedanem, czyli typem auta, które Amerykanie lubią najbardziej. Camry to absolutny amerykański bestseller, ...