Zakup i rejestracja nowego samochodu z salonu

27 Cze 2013, 11:14

Witajcie. Muszę zapytać o proces kupna i rejestracji nowego samochodu z salonu, ale w innym mieście. Ubezpieczenie komunikacyjne zakupię w salonie po promocyjnej cenie.

Dowiedziałem się, że w momencie zakupu otrzymuję 3 rzeczy potrzebne do rejestracji:
-fakturę VAT
-kartę pojazdu
-wyciąg ze świadectwa homologacji

Z tymi dokumentami idę do lokalnego udzędu komunikacji z wnioskiem o rejestrację pojazdu.
Czy dostaję z automatu na miejscu tymczasowy dowód rejestracyjny i tablice, które upoważniają mnie do powrotu zakupionym samochodem do miejsca zamieszkania.

Czy do momentu otrzymania normalnego dowodu rejestracyjnego mogę całkowicie legalnie poruszać się tym samochodem?

Rozumiem, że nowy dowód rejestracyjny będzie do odbioru w urzędzie komunikacji właściwym dla miejsca zamieszkania, ale o to też chcę się upewnić. W końcu żyjemy w Polsce...

Czy coś pominąłem?
Rayearth
Nowicjusz

Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...