Zakup samochodu +- 10 tyś

02 Lut 2018, 15:38

mateusz13142 napisał(a):A gdybym miał pewny przebieg takiego auta chociażby te 200 tyś. ?

Hahahaha. 24 lata i 200 tyś? 200 tyś to by takie E34 mogło mieć po 4-5 latach... Dla przykładu diesle w niemczech robią 200-300k w 2-3 lata.

Zapomnij o przebiegu i tyle. Przejrzyj na oczy, bo widać że lecisz na znaczek i cyferki, a to przepis na minę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Lut 2018, 16:27

Nie ma co dramatyzować i zniechęcać kolegi. Jeśli diesle na zachodzie robią 200-300tys. km. to są to skrajne przypadki. Średni przebieg nawet takiego diesla jest znacznie mniejszy, bo o ile zgadzam się, że przez pierwsze kilka lat większe auta w dieslu robią średnio ok. 40tys. to po takim czasie intensywnej eksploatacji we flocie lub prywatnej firmie są sprzedawane i z wiekiem przebiegi roczne są znacznie mniejsze. Tym niemniej diesle od Mirka to zazwyczaj te najintensywniej eksploatowane, bo Mirek kupuje je po to żeby zarobić, skręca szafę na granicy i zamiast 400++ tys. km. mamy igiełkę z 250tys. przebiegu. Tak więc kilkunastoletniego diesla od handlarza na prawdę nie warto brać, ryzyko wtopy jest duże. Natomiast nie wiem po co się pchasz w stare BMW. Za 10kzł co prawda da się kupić fajną E34 i E36 z normalnym przebiegiem ale to są auta przestarzałe i nie boję się powiedzieć tego - niebezpieczne. Wiem co mówię, bo miałem wypadek taką starą 320I i kilka miesięcy moje nogi dochodziły do sprawności, pokrywa się to z testami w NCAP, w których E36 wypada fatalnie. To są wbrew pozorom bardzo miękkie auta. Podniesiesz taką E36 na fabrycznym podnośniku to się dowiesz co miałem na myśli. Próg idzie w górę ale za nim koła się oderwą to aż czuć jak się krzywią podłużnice od ciężaru silnika. Daj sobie spokój jeśli Ci zdrowie miłe.
Tak jak pisze Veloce Passat B5, Leon I, Octavia I w 1.8T lub TDI PD. Kupisz też ładnego Golfa IV na wypasie albo Citroena C5 ale to już kwestia gustu. Mi się Cytryna nie podoba z wyglądu ale obiektywnie to bardzo dobre auta. Dorzucę jeszcze Volvo V40/S40 ale koniecznie po drugim lifcie z kratką (te przed liftem gniły) i zaznaczam, że są to najciaśniejsze auta z wyżej wymienionych.
Szatynbury
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

02 Lut 2018, 18:40

Dziekuje wszystkim za opinie, rozejrze sie za vagiem z 1.8t ;-)
mateusz13142
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW golf II / VW golf IV
Silnik: 2.0 16V / 1.8 20V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1989

02 Lut 2018, 22:50

A co powiecie o Skoda Octavia 1, 1.6 102KM?
Benzyna+LPG. Przymierzam się do zakupu. Około 7000 zł.
Stan wizualny dobry, ale muszę go jeszcze przejrzeć technicznie.
Besfrate
Nowicjusz

Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 8V 71KM
Paliwo: Benzyna + LPG

02 Lut 2018, 22:57

Co tu można napisać - auto poprawne pod każdym względem, tanie w utrzymaniu, dobra dostępność części, duży bagażnik, emocji zero. Cena jak za egzemplarz z 2000 r.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

02 Lut 2018, 23:00

Egzemplarz jest z 2001. O to mi właśnie chodzi - tanie w utrzymaniu, dobra dostępność części i duży bagażnik. Przyjemność z jazdy to sprawa drugorzędna.
Besfrate
Nowicjusz

Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 8V 71KM
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

03 Lut 2018, 00:23

mateusz13142 jeśli nie przeszkadzają Ci 3furtki to popatrz też na Ibizę II po lifcie,10k spokojnie wystarczy na wspomniane 1.8t a jeżdzi ich znacznie mniej po naszych drogach niż Golfów czy Passatów..
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012