Chciałbym prosić o pomoc przy pewnym problemie, który ewidentnie wynika z mojego lenistwa, gapiostwa i głupoty
![Wink ;)]()
We wrześniu 2015 roku zmieniłem swój adres zameldowania i postanowiłem zorientować się czy jest wymóg wymiany dowodu osobistego. Po telefonie do przemiłej Pani z urzędu, dowiedziałem się, że nie ma takiej potrzeby, gdyż w nowych dowodach i tak adresu już nie ma więc mogę poczekać te parę miesięcy i wymienić wraz ze zbliżającym się terminem ważności aktualnego dowodu (maj 2016). Teraz jednak stoję przed decyzją zakupu samochodu z rynku wtórnego, gdzie w najbliższych tygodniach będę finalizował transakcję i jest duża szansa, że nie zdążę wymienić dowodu. I tu moje pytania:
1) Co z umową kupna sprzedaży? Jaki adres ma być na umowie? Ten z dowodu nieaktualny czy ten po zmianie z zaświadczenia jakie dostałem po przemeldowaniu?
2) Co z rejestracją samochodu? Gdy będę chciał uzyskać dowód rejestracyjny to jaki adres będzie wymagany? Czy nieaktualny adres w DO nie będzie problemem jeśli będę chciał, aby w DR nowozakupionego auta był już aktualny?
3) Okazuje się, że w Prawie Jazdy też mam stary adres, a na jego wymianę miałem czas bodajże 30 dni....co teraz? Czy będę miał problem z wymianą PJ?
Odnośnie do tych pytań obrałem taki scenariusz:
Jadę po samochód, na umowie wprowadzam adres z DO, w międzyczasie składam wniosek o nowy DO, gdy przychodzi nowy DO idę rejestrować samochód z nowym już DO, a na koniec składam wniosek o nowe PJ
Czy taki scenariusz jest właściwym postępowaniem?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję za nią
![Uśmiechnięty :)]()