Zakup samochodu, a adres zameldowania

24 Sty 2016, 23:23

Chciałbym prosić o pomoc przy pewnym problemie, który ewidentnie wynika z mojego lenistwa, gapiostwa i głupoty ;)

We wrześniu 2015 roku zmieniłem swój adres zameldowania i postanowiłem zorientować się czy jest wymóg wymiany dowodu osobistego. Po telefonie do przemiłej Pani z urzędu, dowiedziałem się, że nie ma takiej potrzeby, gdyż w nowych dowodach i tak adresu już nie ma więc mogę poczekać te parę miesięcy i wymienić wraz ze zbliżającym się terminem ważności aktualnego dowodu (maj 2016). Teraz jednak stoję przed decyzją zakupu samochodu z rynku wtórnego, gdzie w najbliższych tygodniach będę finalizował transakcję i jest duża szansa, że nie zdążę wymienić dowodu. I tu moje pytania:
1) Co z umową kupna sprzedaży? Jaki adres ma być na umowie? Ten z dowodu nieaktualny czy ten po zmianie z zaświadczenia jakie dostałem po przemeldowaniu?
2) Co z rejestracją samochodu? Gdy będę chciał uzyskać dowód rejestracyjny to jaki adres będzie wymagany? Czy nieaktualny adres w DO nie będzie problemem jeśli będę chciał, aby w DR nowozakupionego auta był już aktualny?
3) Okazuje się, że w Prawie Jazdy też mam stary adres, a na jego wymianę miałem czas bodajże 30 dni....co teraz? Czy będę miał problem z wymianą PJ?

Odnośnie do tych pytań obrałem taki scenariusz:
Jadę po samochód, na umowie wprowadzam adres z DO, w międzyczasie składam wniosek o nowy DO, gdy przychodzi nowy DO idę rejestrować samochód z nowym już DO, a na koniec składam wniosek o nowe PJ

Czy taki scenariusz jest właściwym postępowaniem?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję za nią :)
ksyz4488
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 86KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Sty 2016, 09:33

Zgodnie z ustawą samochód powinien być zarejestrowany w WK odpowiednim do miejsca zamieszkania, a nie zameldowania A to dwa rózne adresy mogą być. W nowych DO tak jak wspomniałeś nie ma adresu ani zamieszkania ani zameldowania.
Generalnie jest tak, że samochód jest rejestrowany w WK odpowiednim do miejsca zameldowania, ponieważ podczas spisywania umowy KS wpisuje są zazwyczaj adres zameldowania, bo spisuje się go z DO. Obecnie w DO nie ma adresu. Ale nie jest obowiązkiem wpisywania do umowy KS adresu z DO. Zameldowany możesz być w Gdańsku, a mieszkać możesz w Zakopanem. I auto możesz zarejestrować w Zakopanem. Zadbaj tylko o to, żeby w umowie KS był twój obecny adres. A jak jesteś zameldowany w danej miejscowości ( czy to na stałe czy czasowo ), to w WK jak wejdą do systemu to i tak bedą widzieli, gdzie masz adres zameldowania, gdzie zamiekszania itd.
Co do PJ - masz obowiązek je wymienić, jeżeli zmienią się dane, zawarte w tym dokumencie. Zresztą z DO jest to samo. W PJ adres zameldowania jest, więc musisz wymienić. Zrób to jak najszybciej. DO wymieniać nie musisz, ponieważ żadne dane się w nim nie zmieniły ( brak adresu zameldowania ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2016, 12:35

Mam liczyć na jakąś karę za niedotrzymanie terminu 30 dni na wymianę PJ? Bo odmówić wymiany to mi chyba nie mogą? :p
ksyz4488
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 86KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Sty 2016, 14:53

ksyz4488 napisał(a):Mam liczyć na jakąś karę za niedotrzymanie terminu 30 dni na wymianę PJ?

Nie - nie ma za to żadnej kary. Poprostu idziesz i mówisz, że zmieniłeś adres zameldowania i chcesz to zmienić w PJ. Dalej już ci wszystko powiedzą na miejscu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne