Zakup samochodu - kilka wątpliwości laika.

12 Lis 2017, 23:26

Witam serdecznie.
Przymierzam się do zakupu samochodu, ale jest to dla mnie czarna magia. Chciałbym zasięgnąć fachowej porady, za wszelkie wypowiedzi z góry dziękuję.

Poszukuję auta które będzie mało palić, będzie tanie w naprawach. Chciałbym przeznaczyć od 15-18 tys zł.

Główne moje typy to Opel Corsa D oraz Seat Ibiza IV. Możecie polecić coś jeszcze?

Największym problemem który mam to wybór między benzyną, a dieslem.
Auto w dużej mierze będzie użytkowane na krótkim dystansie, ale w weekendy dłuższe wyjazdy.
Znajomi demonizuja diesla i odradzaja, że wtryski, turbina itd, a benzyna to spokojna głowa. Jakie są Wasze opinie?

Bardzo proszę o ocenę aut które wybrałem, lub podesłanie czegoś innego oraz rozwiązanie problemu między jednostkami napędowymi.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
bubaska2
Obserwowany

Auto: nowe

12 Lis 2017, 23:46

bubaska2 napisał(a):Znajomi demonizuja diesla i odradzaja, że wtryski, turbina itd, a benzyna to spokojna głowa. Jakie są Wasze opinie?

Można powiedzieć, że mają rację.
Kupujesz używane auto, nigdy nie można być pewnym jego całej historii/przebiegu/sposobu użytkowania a w przypadku diesla jest po prostu większa ilość podzespołów, które potencjalnie mogą wymagać drogiego remontu/wymiany.

Corsa spoko ale jeśli chodzi o ibize to podejrzewam, że w tej kasie będa same perełki z niemiec od handlarzy (btw to silniki, które można "polecić" mają max 85km więc na trasę to bardzo średnia opcja)

Popatrz na corollę e12, focusa 2, astrę h/vectrę c
Ciekawą opcją może być grande punto 1.4 tjet
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Lis 2017, 11:22

Invi napisał(a):btw to silniki, które można "polecić" mają max 85km
kolega zapomniało 1.6 102 KM :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lis 2017, 18:14

Byłem przekonany, że w 2008r postęp technologiczny dotarł już do vw i go nie wkładali :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowy SEAT Leon zaprojektowany całkowicie od podstaw
    Nowy SEAT Leon to silna i emocjonalna osobowość oraz najpiękniejszy sposób by doświadczyć funkcjonalności płynącej z samochodu. Nowy Leon to zaprojektowany całkowicie od podstaw i pełen nowoczesnej technologii samochód ...