Zakup samochodu od rodziny z Niemiec.

04 Maj 2023, 17:16

Witam, był podobny temat ale niestety nie było konkretnego przypadku jak mój.
Chcę zakupić od rodziny. Kolejna sprawa chcę by przyjechała na lawecie bo z tego co widziałem koszty tablic, ubezpieczenia, przejazdu i przelotu wyjdą więcej aniżeli laweta.
Proszę o pomoc w następujących kwestiach:
1) czy może on zostać wymeldowany przez rodzinę i przyjechać bez tablic (bo zostaną zdane)?
2) Jeżeli tak jak wyglądają takie sprawy w Polsce? Przegląd, urząd i ubezpieczenie.
3) Czy może wystarczy mi papier z wymeldowania i dowód zakupu (umowa w dwóch jezykach)?

Proszę również o inne podpowiedzi. Dziękuje za pomoc
3)
Ostatnio edytowany przez batoner, 04 Maj 2023, 19:28, edytowano w sumie 1 raz
batoner
Nowicjusz

Auto: Mondeo 2.0

04 Maj 2023, 18:51

batoner napisał(a):1) czy może on zostać wymeldowany przez rodzinę i przyjechać bez tablic (bo zostaną zdane)?

może , tablice też nie są potrzebne
batoner napisał(a):2) Jeżeli tak jak wyglądają takie sprawy w Polsce? Przegląd, urząd i ubezpieczenie.

Trzeba zrobić przegląd techniczny, zapłącić podatek akcyzowy, jeżeli umowa sprzedaży będzie po niemiecku trzeba będzie przetłumaczyć

batoner napisał(a):3) Czy może wystarczy mi papier z wymeldowania i dowód zakupu?

papier z wymeldowanie nie jest potrzebny

dowód zakupu to tak w tym przypadku zapewne umowa
Ostatnio edytowany przez toyman40 04 Maj 2023, 18:53, edytowano w sumie 2 razy
toyman40
Stały forumowicz

04 Maj 2023, 18:52

A reszta pytań?
batoner
Nowicjusz

Auto: Mondeo 2.0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...
    Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...