Zakup Sedana (budżet 35tys. zł)

27 Paź 2012, 11:57

Witam.
Planuje zakupić Sedana (auto używane), mam na to przeznaczony budżet 35 000zł.
Jeżdżę głównie po mieście (około 500km miesięcznie) + 1-2 razy w miesiącu zdarza się trasa około 200km.
Zależy mi, aby części do auta były w miarę tanie, łatwo dostępne oraz aby samochód nie był awaryjny. Samochody o wysokim zużyciu paliwa (powyżej 10l po mieście) również odpadają.

Auta, które mnie zainteresowały:
- Peugeot 407 2.0 HDI
- Volkswagen Passat B6
- Mazda 6
- Honda Accord
- Ford Mondeo

Które auto według Was spełnia najlepiej te założenia? Jaka opcja najlepsza (diesel/benzyna?)
Może macie również inne propozycje niż przeze mnie wymienione?
tadziur88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 1999
Auto: Ford Fiesta

27 Paź 2012, 12:22

W tej cenie proponowałbym Accorda. Mondeo też nie jest złym rozwiązaniem, ale cena rynkowa zaczyna się od +/- 35 tys. zł, dlatego nie warto się pakować w najtańsze możliwości, bo mogą być to zwykłe buble. Za to Accord zarówno z silnikiem benzynowym 2.0 i-VTEC 16V 155KM jak i dieselem Honda Accord 2.2 i-CTDi 140KM nie jest złym rozwiązaniem. Ale na Twoim miejscu brałbym benzynę - otóż serwis i naprawa japońskiego diesel'a nigdy nie należały do najtańszych. Co prawda, mogło się to nieco zmienić, ale przyjęło się, że jak japoniec to jedynie benzyna bez gazu.

Może zainteresowałaby Cię ta Octavia? 2.0 FSI to świetny silnik.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Poza tym, co do dylematu pomiędzy dieselem a benzyną - bierz benzynę. Tańsza w naprawie, mniej awaryjna, a i tak więcej jeździsz w mieście, a trasy niedługie. Ewentualnie 1.6 MPI jeśli wolisz mniejsze spalanie i spokojniejszą jazdę.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

27 Paź 2012, 20:09

A jakie są Wasze opinie o Mazdzie 6? Autko mi się bardzo podoba, słyszałem jedynie opinie, że problem z częściami...
tadziur88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 1999
Auto: Ford Fiesta
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...