Zamarznięta odma w golfie 4 tdi

26 Sty 2010, 12:13

Witam,mam przerobiony przewód odmy,przewód zamiast w dolot jest poprowadzony pod silnik,dzisiaj podczas jazdy zauważyłem że auto strasznie dymi,po zatrzymaniu się i wyciągnięciu miarki aż buchnęło powietrze z olejem,domyśliłem się od razu że coś jest nie tak z odmą.
Okazalo się że ten przewód co idzie od zaworu odmy na dole zamarzł i oblepił się cały w lodzie,zrobiłem autem z takim czymś 25km i wziął przeszło pół litra oleju,z tłumika aż się lało,cały zderzak w oleju zabryzgany i śmierdziało jakby paloną gumą
Przewód obciąłem w połowie i dolałem ubytek oleju i takie pytanie - czy mogło się coś popsuć przez takie coś?chodzi mi o np. uszczelkę pod głowicą,zimmeringi albo coś innego.
Auto pali dobrze i wydaje się że chodzi dobrze
Trust25
Nowicjusz

Miejscowość: Podlasie

26 Sty 2010, 12:24

Trust, to powszechny problem silników VW-agena,wiele z nich zostało zatartych w ten sposób,nowiutkich silników :!: Skuteczna rada,przed zimą należy wymienić olej na świeżutki,jeśli dobrze pamiętam VW-gen przeprowadzał akcję eliminowania błędu technicznego,potem poszukam materiału na ten temat to opiszę ten problem w poście!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2010, 12:55

o to chodzi że to ja sobie przerobiłem ten przewód od odmy żeby w dolocie było sucho i turbince lżej,tylko nie pomyślałem że mi ten przewód pod silnikiem zamarznie
Trust25
Nowicjusz

Miejscowość: Podlasie

26 Sty 2010, 13:46

Cóż nie pozostaje tobie nic innego jak założyć na przewód otulinę(są takie w sprzedaży),gdyby olej nie zawierał wody a był o odpowiedniej lepkości nic by nie zamarzło.Wiadomo ,im mniejsza ilość oleju tym bardziej podatny jest na zestalenie od mrozu,zwłaszcza jeśli znajduje się w stalowej rurce.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2010, 22:35

Phantom-ja też bym poczytał.
piotr2273
Aktywny

29 Sty 2010, 21:36

Witam panowie...ja ma Golfa II rocznik 1992-staroć ale mi dzielnie słuzy ...no i stał sie problem popsuła sie obma a raczej węzyk przy niej....i nogdzie nie moge tego dostac bo ponoc nie ma w magazynach...moze ktos wie gdzie mozna "to" kupic zadowole sie nawet używaną......
poro2
Nowicjusz

Miejscowość: ŁECZYCA
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Citigo - samochód do miasta
    Do miejskiego malucha z Czech należy około 17 proc. rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 961 egzemplarzy. To najmniejszy samochód czeskiej marki, produkowany od 2011 roku w Bratysławie, razem z VW up! ...

30 Sty 2010, 12:49

Poszperaj w necie,ja też kiedyś szukałem do kadeta 91,w sklepach nie było,
znalazłem na allegro,i kupiłem z wysyłki ,ze sklepu internetowego z Poznania.
Do kadeta 60 zł.
Warto też zobaczyć na szrotach.
piotr2273
Aktywny

30 Sty 2010, 12:56

Trust25 napisał(a):o to chodzi że to ja sobie przerobiłem ten przewód od odmy żeby w dolocie było sucho i turbince lżej,tylko nie pomyślałem że mi ten przewód pod silnikiem zamarznie
troche poroniony pomysł, lepiej sobie założyc na niego filtr/separator jak juz musisz, ale śladowe ilości oleju w dolocie akurat niczemu nie przeszkadzają, w sposób jaki opisałeś możesz nawet pożegnać się z głowicą

@Poro2 istnieją zamienniki tej rurki po 55-70 zeta albo oryginał w ASO po 110-130 :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Sty 2010, 19:53

Dzięki za informacie....dziś byłem u mechanika i....załozył mi w miejsce tej "odmy" -trójnik własnej roboty i kawałki wężyka - twierdzi że wynalazek sprawdzony i nie jeden Golf już smiga z tym "trójnikiem"....oby u mnie też sie sprawdził!
poro2
Nowicjusz

Miejscowość: ŁECZYCA