Zamarznięta odma w golfie 4 tdi

26 Sty 2010, 11:13

Witam,mam przerobiony przewód odmy,przewód zamiast w dolot jest poprowadzony pod silnik,dzisiaj podczas jazdy zauważyłem że auto strasznie dymi,po zatrzymaniu się i wyciągnięciu miarki aż buchnęło powietrze z olejem,domyśliłem się od razu że coś jest nie tak z odmą.
Okazalo się że ten przewód co idzie od zaworu odmy na dole zamarzł i oblepił się cały w lodzie,zrobiłem autem z takim czymś 25km i wziął przeszło pół litra oleju,z tłumika aż się lało,cały zderzak w oleju zabryzgany i śmierdziało jakby paloną gumą
Przewód obciąłem w połowie i dolałem ubytek oleju i takie pytanie - czy mogło się coś popsuć przez takie coś?chodzi mi o np. uszczelkę pod głowicą,zimmeringi albo coś innego.
Auto pali dobrze i wydaje się że chodzi dobrze
Trust25
Nowicjusz

Miejscowość: Podlasie

26 Sty 2010, 11:24

Trust, to powszechny problem silników VW-agena,wiele z nich zostało zatartych w ten sposób,nowiutkich silników :!: Skuteczna rada,przed zimą należy wymienić olej na świeżutki,jeśli dobrze pamiętam VW-gen przeprowadzał akcję eliminowania błędu technicznego,potem poszukam materiału na ten temat to opiszę ten problem w poście!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2010, 11:55

o to chodzi że to ja sobie przerobiłem ten przewód od odmy żeby w dolocie było sucho i turbince lżej,tylko nie pomyślałem że mi ten przewód pod silnikiem zamarznie
Trust25
Nowicjusz

Miejscowość: Podlasie

26 Sty 2010, 12:46

Cóż nie pozostaje tobie nic innego jak założyć na przewód otulinę(są takie w sprzedaży),gdyby olej nie zawierał wody a był o odpowiedniej lepkości nic by nie zamarzło.Wiadomo ,im mniejsza ilość oleju tym bardziej podatny jest na zestalenie od mrozu,zwłaszcza jeśli znajduje się w stalowej rurce.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2010, 21:35

Phantom-ja też bym poczytał.
piotr2273
Aktywny

29 Sty 2010, 20:36

Witam panowie...ja ma Golfa II rocznik 1992-staroć ale mi dzielnie słuzy ...no i stał sie problem popsuła sie obma a raczej węzyk przy niej....i nogdzie nie moge tego dostac bo ponoc nie ma w magazynach...moze ktos wie gdzie mozna "to" kupic zadowole sie nawet używaną......
poro2
Nowicjusz

Miejscowość: ŁECZYCA
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...
    VW Caddy BiFuel z fabryczną instalacją LPG
    Volkswagen Caddy dzięki wielu wersjom nadwozia, szerokiej gamie silników i dwóm rozstawom osi, jest niezwykle uniwersalnym samochodem. Świetnie sprawdzi się jako auto użytkowe w pracy, jak i jako samochód ...

30 Sty 2010, 11:49

Poszperaj w necie,ja też kiedyś szukałem do kadeta 91,w sklepach nie było,
znalazłem na allegro,i kupiłem z wysyłki ,ze sklepu internetowego z Poznania.
Do kadeta 60 zł.
Warto też zobaczyć na szrotach.
piotr2273
Aktywny

30 Sty 2010, 11:56

Trust25 napisał(a):o to chodzi że to ja sobie przerobiłem ten przewód od odmy żeby w dolocie było sucho i turbince lżej,tylko nie pomyślałem że mi ten przewód pod silnikiem zamarznie
troche poroniony pomysł, lepiej sobie założyc na niego filtr/separator jak juz musisz, ale śladowe ilości oleju w dolocie akurat niczemu nie przeszkadzają, w sposób jaki opisałeś możesz nawet pożegnać się z głowicą

@Poro2 istnieją zamienniki tej rurki po 55-70 zeta albo oryginał w ASO po 110-130 :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Sty 2010, 18:53

Dzięki za informacie....dziś byłem u mechanika i....załozył mi w miejsce tej "odmy" -trójnik własnej roboty i kawałki wężyka - twierdzi że wynalazek sprawdzony i nie jeden Golf już smiga z tym "trójnikiem"....oby u mnie też sie sprawdził!
poro2
Nowicjusz

Miejscowość: ŁECZYCA