Zamknąć drzwi czy nie?

15 Lut 2009, 01:50

qki007 napisał(a):Ale przecież jak zamkniesz drzwi centralnym będąc wewnątrz to z auta zawsze wyjdziesz każdymi drzwiami szarpiąc za klamkę, wtedy centralny puszcza...Zamknąć drzwi czy nie?

Ja również sie nie zgodzę, w volvo v 70 jak zarygluje sie w środku to nie wysiądę bez odblokowania. Ja raz już miałem przypadek, jak czekałem w niezbyt dobrej dzielnicy to koleś mi sie dobijał przez drzwi kierowcy. Wsadził łapy przez szybę żeby mnie uderzyć, ale wyczułem go i przywaliłem mu drzwiami. Kolege dwóch też chiało wyciągnąć z auta. Od tej pory w niektórych miejscach się rygluje w środku. Choć czy jest bezpieczniej... wątpię, co za problem wybić szybę.
Ostatnio edytowany przez kociub 09 Wrz 2011, 15:35, edytowano w sumie 2 razy
kociub
Początkujący

15 Lut 2009, 03:59

Zawsze, podczas jazdy zostawiam "otwarte" drzwi.
sw.piotrek
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

15 Lut 2009, 09:28

ja nie zamykam, bo ma się przecież pasy zapięte, a jeżeli na skrzyżowaniu coś czy ktoś by chciał się dostać do środka to raczej będzie się szybszym i się zamknie ;)
:(
woznyadam
Nowicjusz

15 Lut 2009, 10:23

Stanowczo nie.Blokada drzwi w razie wypadku to konieczność uzyskania kilku minut na dostanie się do pasazerów a w tym przypadku te kilka minut może uratować komuś życie.Jeśli obawiamy się ,że ktoś moze nam otworzyć drzwi od wewnatrz w czasie jazdy np.dzieci to takie osoby powinny być umiejscowione na tylnych siedzeniach a w zamku tylnych drzwi sa specjalne blokady dotyczące otwarcia od strony wewnętrznej.W sporadycznych przypadkach np.korki uliczne wmiastach gdzie widzimy osoby mogące podejmować próby wejścia do naszego pojazdu mozemy właczyc blokadę ale tylko na ten czas.Pamiętajmy ,że życie ludzkie jest najważniejsze.
sam naprawiam
zoraida2
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

15 Lut 2009, 10:29

Zawsze jeżdżę z zamkniętymi drzwiami . Do tej pory miałem automatycznie zamykane drzwi w Fordzie Mondeo . Powyżej 40 km /h następowało samoczynne zamknięcie wszystkich drzwi . Przez chwilę miałem Kia Ceed i tam też tak było. Teraz nie mam automatu , ale jest specjalny guzik " zamykanie wszystkich drzwi" i zawsze już odruchowo go wciskam. Jadąc z otwartymi drzwiami czuję się jak goły.
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

15 Lut 2009, 10:33

Drzwi nie mają prawa same się otworzyć. Podczas jazdy w mieście warto mieć je jednak zaryglowane ze względu na nasze bezpieczeństwo i rzeczy, które przewozimy.
W niektórych modelach, np. Renault można sobie włączyć funkcję automatycznego ryglowania drzwi po ruszeniu i osiągnięciu jakiejś tam prędkości, powiedzmy 5-10km/h. Mój tata to stosuje w swoim Megane.
Co do wydostania ofiary z poszkodowanego samochodu z zaryglowanymi drzwiami to nie mam pojęcia ale chyba inżynierowie o tym też pomyśleli więc nie wiem jak jest w rzeczywistości.
jwlalek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
    Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...

15 Lut 2009, 10:56

Ja jeżdżę z niezaryglowanymi drzwiami. Oczywiście jeśli jadę sam, to reszta drzwi jest zaryglowana (chyba, że był pasażer, ale gdzieś go zostawiłem i pojechałem dalej, a sam nie wysiadałem z auta). A nie rygluję drzwi, bo właściwie o tym nie myślę, żeby ryglować. Małych dzieci też nie przewożę, a miasto po którym jeżdżę w niczym nie przypomina, jak ktoś wspomniał, miast z GTA :). Gdy odwiedzam duże miasta (przeważnie Poznań), też nie rygluję - ogólnie mam zaufanie do ludzi, nawet gdy jestem w Łodzi :) - a dokładnie to czasem bywam na osiedlu Teofilów obok kliniki okulistycznej "Jasne Błonia".
safari
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pleszew

15 Lut 2009, 11:34

Ciekawy temat :) Ja niestety nie mam automatycznego blokowania drzwi podczas jazdy, więc muszę naciskać magiczny przycisk na konsoli :] Rygileków w drzwiach też nie mam, dlatego ewentualny intruz po wybiciu szyby i tak miałby problem :] W zasadzie nie zamykam, ale jadąc w okolicznościach napawających obawami - owszem zamknę auto. Na szczęście bagażnik w czasie jazdy się zamyka automatycznie, czasem nawet jak się go chce otworzyć po zatrzymaniu się to nadal jest zamknięty :] No i nie wożę kuszących przedmiotów w widocznych miejscach w kabinie :]
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź

15 Lut 2009, 11:47

Czy ryglować drzwi czy też nie zależy od auta jakim się poruszamy. Oczywiście właściciel starego malucha nie musi tego robić, no chyba, że zalazł za skórę sąsiadowi :lol:
Co innego jak jedziemy jakimś nowym "wypasionym" autem, kilku chętnych może mieć na nie chrapkę :?
jwlalek
Nowicjusz

15 Lut 2009, 11:49

ja tam zawsze zamykam. Niestety jak coś złego się stanie, np, wypadek to i tak ratownicy wywalają całe drzwi. No bo jeżeli aż takiej potrzebujesz interwrencji to niestety w ruch idą piły itp...
passat1
Początkujący

15 Lut 2009, 11:55

Hello

W osobówce zawsze zamykam po zmroku tak dla bezpieczeństwa, ale podczas dnia są otwarte.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie

15 Lut 2009, 12:54

Ja zawsze słuchałem mądrych rad!Nie potrafiłbym jechac samochodem z niwcisnietym dzyndzlem.Wyrzucenie z samochodu to jedna sprawa ale także psychiczna.Gdy nie wcisnę to tak jakbym nie domknał całkowicie drzwi,chociaż sa zamkniete.Wypadki?Gdybym myślał tymi kategoriami to ze strachu balbym sie ruszyć samochodem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lut 2009, 13:20

Ja zamykam drzwi jak jadę:D Kiedyś w zimie zamarzł mi zamek i nie zamknęły mi się do końca. Jak wjechałem na rondo się otworzyły :D
blazej2209
Nowicjusz

15 Lut 2009, 13:29

ja nie blokuję drzwi :) wg mnie, to lekka przesada. może dlatego, że nigdy nie miałem takiej przygody, że wszedł mi do samochodu ktoś, kogo bym tam nie zaprosił :P
MAZDA 323F (BA), 1.5, 16V, '98
skitmen
Nowicjusz

15 Lut 2009, 13:54

Ja znowu mam centralny zamek i on sam po uruchomieniu silnika i naciśnięciu na hamulec zamyka drzwi nie odłączam tego bo też miałem różne przypadki
witek089
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: PODKARPACIE