Zamknąć drzwi czy nie?

17 Lut 2009, 23:52

Słyszałem, że lepiej jest nie zamykać ze względu na dłuższy czas wyciągania kierowcy i pasażerów w razie wypadku. Ktoś napisał, że strażak może po prostu wybić okno i otworzyć drzwi, no ale co w przypadku, gdy ofiara jest nieprzytomna i opiera sie głową o szybe? To tak troche ciężko ją wybić:) Nie ma też sensu zamykanie drzwi, żeby dzieci nie pociągnęły za klamke, gdyż w większości samochodów użycie wewnętrznej klamki otwiera dzwi niezależnie czy są one zablokowane czy nie.

No i jeszcze jedno, jechałem kiedyś takim Peguotem i w nim drzwi blokowały sie automatycznie zaraz po ruszczeniu. Otworzyć je mógł tylko kierowca takim przyciskiem na desce rozdzielczej z symbolem kłódki.
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lut 2009, 00:12

Centralny zamek jest podłączony do czujnika poduszki powietrznej , jak wywala poduszki to ten sam impuls daje sygnał do zamka i wszystkie drzwi stają otworem w razie wypadku.
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

01 Mar 2009, 09:55

qki007 napisał(a):Mam C3 i powiem Ci że chyba takie coś nie ma miejsca :D. Przycisk kłódki jest, ale służy on do blokowania drzwi wewnątrz jednym kliknięciem i świeci się też jak zamkniesz auto kluczykiem. W czasie jazdy drzwi się raczej nie zamykają.

Spróbuj przytrzymać tą kłódkę przez kilka sekund to uruchomisz automatyczne zamykanie.
theguildsman
Nowicjusz

21 Lut 2012, 22:39

Jak jeżdżę po mieście to zamykam. Chyba generalnie lepiej zamknąć.
kroko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 1987
Auto: brak

08 Kwi 2012, 21:21

ja nie zamykam a na co niemam małych dzieci ...
opelcorsa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 01 2011
Auto: Opel Corsa B 1.4 60KM CDX

17 Kwi 2012, 12:56

Ja kiedyś zamykałem, ale przestałem. Drzwi dobrze domykam i wystarczy ;)
autolokos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda oczami dziecka
    Hybrydy są dziecinnie proste w budowie i w obsłudze – tak orzekli mali eksperci po dniu spędzonym z hybrydowym Aurisem. Toyota zaprosiła ośmioro małych miłośników motoryzacji do udziału w projekcie "Hybryda oczami ...

06 Sie 2012, 23:43

jesli ktos podrozuje z dziecmi to raczej zalecam aby zamykal drzwi, jesli podrozuje sam to bez roznicy, ale fakt jesli bylyby otwarte podczas wypadku latwiej i szybciej
plavde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2010
Auto: Opel astra

07 Sie 2012, 23:00

Ja ostatnio z uporem maniaka zamyka drzwi. Pełno świrów na drogach, mam tym samym większe poczucie bezpieczeństwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sie 2012, 22:43

Ja zazwyczaj zamykam, wychodzę z założenia, że przezorny zawsze ubezpieczony.

Takie tłumaczenie, że zamykam ze względu na dzieci jest nie do końca trafione. Jak miałem Megane i miałem włączone automatyczne ryglowanie po ruszeniu to drzwi kierowcy odryglowały wszystkie drzwi, reszta drzwi otwierała tylko te konkretne, więc tak czy inaczej dzieci z tyłu mogłyby sobie otworzyć drzwi.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel