Zamknąć drzwi czy nie?

19 Maj 2008, 00:13

Witam. Słyszałem już wiele opinii na ten temat. Chodzi o taką sprawę. Jedziesz samochodem, i czy zamykasz drzwi (wciskasz tego grzybka takiego :) nie wiem jak to się nazywa) czy nie? Jedni mówią, że lepiej nie zamykać, bo w razie wypadku łatwiej będzie się dostać pomocnikom z zewnątrz. Inni natomiast mówią, że należy zamykać, bo zawsze jest możliwość otworzenia drzwi i nieszczęście gotowe.

"Do której szkoły" Wy należycie? Blokujecie drzwi czy nie?
Ostatnio edytowany przez Bryann, 19 Maj 2008, 11:43, edytowano w sumie 1 raz
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

19 Maj 2008, 10:51

Nie. Czasami jak stoję w korku i widzę, że jacyś żebracy się kręcą, to zamykam, ale generalnie nie blokuję drzwi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Maj 2008, 09:09

Temat tak samo do dyskusji jak odcinanie pompki paliwa,podczas pracy silnika na gazie - są tego plusy i minusy.Plus,to np. że podczas stania na skrzyżowaniu nikt cię nie wyrzuci z samochodu i ci go nie ukradnie.Jak ktoś cię zatrzyma,by prosić o pomoc,a będzie miał inne zamiary,też nic ci nie zrobi.Minusy to np.podczas wypadku,ratownicy mogą mieć problem z dostaniem się do środka(jak pisał kolega),by cię uwolnić,ale oni jak nie umieją otworzyć drzwi,to poprostu wybijają szybę i je otwierają,albo tną.Tak więc z tym to najmniejszy problem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lip 2008, 17:18

ja tam zawsze zamykam.. czuję się bezpieczniej :)
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze

22 Lip 2008, 14:03

Mojemu kumplowi cygan wparował na środku skrzyżowania w Krakowie, od tamtego czasu zamykam ;)
Rumpel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Lip 2008, 14:54

ze centralnego zamka nie posiadam to jak jade sam to zamykam wszyskie tylko nie te ktorymi wsiadam jak ktos jest na fotelu obok to prawe tez nie sa zamkniete tym zamkiem...

z tylu analogia podobna ktos jest to otwarte nie to zamkniete
Manfred
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zamienniki opon - kalkulator
    Zamiennik to opona która ma za zadanie zastąpić nam oponę wzorcową tą którą przewidział do montażu w samochodzie producent. Chodzi tu dokładnie o rozmiar średnicy zewnętrznej opony który będzie jak najbardziej ...

07 Sie 2008, 20:07

Nie zamykam. Małe dzieci ze mną nie jeżdżą, także nikt nie szarpnie za klamkę z ciekawości ;) Poza tym z Corsy raczej nikt mnie nie wyciągnie :D
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

10 Sie 2008, 09:46

Ja sobie ustawilem, zeby mi sie zamykało automatycznie. Wole mieć pewność, że nikt mi nic nieweźmie ze środka auta, a nie co chwile rozglądać się po lusterkach :D
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

13 Sie 2008, 10:23

ja tez nie zamykam
greyt
Początkujący

13 Sie 2008, 11:26

nigdy nie zamykałem i nie zamykam ale u kolegi w audi 80 po odpaleniu silnika zaraz się zamki zamykają :P
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

31 Sie 2008, 22:56

Wiele razy zamykałem, jednak dzieci szarpiące za klamkę oduczyły mnie tego. W trakcie jazdy nie szarpią, a jak stanę to klapki na oczach i do wyjścia.. a ja wcale tak źle nie prowadze :D
<a>Newsy motoryzacyjne</a>
Trubiszcze
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 21:12

ja czy jade nowym czy starym zamykam
artekk
Początkujący

Miejscowość: k-kozle

28 Lis 2008, 01:00

ee tam nie ma po co zamykac, problemuw nie mam wiec nie ma kto mi wparowac do samochodu a same raczej sie ne otworza, a nawet jesli to jezdze w asach t nie wypadne :))
Grzes
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

28 Lis 2008, 10:34

Ja z reguły nie zamykam, ale czasem na skrzyżowaniach zdarzy się, ale bardzo rzadko, po prostu wtedy zamykam, by uniknąć jakiejś nieprzyjemnej przygody.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Lis 2008, 18:03

Ja mam wszystkie drzwi zamknięte , poza tym w którym siedzę, za kierownicą .
W poprzednim aucie , miałam wszystkie otwierane pilotem ,i jazda była przy otwartych drzwiach, bywało , że krewki kierowca wyskakiwał ze swojego , wdzierał się do mnie ...by mi udowodnić , że dobrze jedzie , choć jechał 2 pasami na raz. Teraz mam spokój. :)
raban
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock okolice