REKLAMA
Cześć,
Poruszałem się kiedyś Oplem Vectrą 2.0T, później BMW E60, dzisiaj Oplem Astra J 1.4 140KM.
Mieszkam w większym mieście i planuję teraz przesiadkę na coś innego.
Miałem wcześniej BMW E60 z automatyczną skrzynią biegów i jednak chciałbym wrócić do tej wygody jaką jest automatyczna skrzynia.
Mam budżet 50000zł, z tym, że jest to budżet na wszystko czyli ewentualne naprawy, instalacja gazowa, cokolwiek na start.
Jak wspomniałem mieszkam w większym mieście, dlatego potrzebny mi automat oraz auto, które będzie nadawało się do instalacji gazowej lub mało spalało pb/on (nie wiem czy będzie to możliwe jak zaraz wymienię kolejne kryteria). Miałem przez krótki okres czasu E60 (6 miesięcy) z 3.0 272KM, nie włożyłem nic pieniędzy przez ten czas w auto patrząc po niektórych opiniach ale szukam też czegoś co będzie trochę żwawsze od obecnej Astry. Brakuje mi trochę mocy, zwłaszcza w trasie (średnio 3 razy w miesiącu po 600km jedna trasa). Przesiadłem się z sedana do kompakta myśląc, że to dobre rozwiązanie do miasta ale mimo wszystko zaczyna mi trochę brakować przestrzeni, zwłaszcza w trasie i czasem w mieście (poruszam się zazwyczaj z 2 dodatkowymi osobami, a z tyłu nie ma dużo miejsca, szczególnie za mną).
Zastanawiałem się nad jakimś V6 lub czymś z turbo. Dlatego w tym przypadku myślałem też o instalacji gazowej. Średnio w ciągu roku robię 12000-15000km. Diesel sprawdzi się tutaj? Czasem pokonuję odcinki 1-2km.
Nie mam swojego typu, przez chwilę zastanawiałem się nad suvem ale czy ma to sens do miasta i na trasy?
Kwotę na auto mam sztywną, nic więcej nie jestem w stanie wydać.
Możecie mi pomóc naprowadzić mnie na typ auta (sedan, suv, czy diesel czy lpg+pb czy samo pb z jakimś turbo?)i ewentualne przykłady?