Zastępca Opla J 1.4 do 50000

14 Mar 2022, 22:16

Cześć,

Poruszałem się kiedyś Oplem Vectrą 2.0T, później BMW E60, dzisiaj Oplem Astra J 1.4 140KM.
Mieszkam w większym mieście i planuję teraz przesiadkę na coś innego.
Miałem wcześniej BMW E60 z automatyczną skrzynią biegów i jednak chciałbym wrócić do tej wygody jaką jest automatyczna skrzynia.
Mam budżet 50000zł, z tym, że jest to budżet na wszystko czyli ewentualne naprawy, instalacja gazowa, cokolwiek na start.
Jak wspomniałem mieszkam w większym mieście, dlatego potrzebny mi automat oraz auto, które będzie nadawało się do instalacji gazowej lub mało spalało pb/on (nie wiem czy będzie to możliwe jak zaraz wymienię kolejne kryteria). Miałem przez krótki okres czasu E60 (6 miesięcy) z 3.0 272KM, nie włożyłem nic pieniędzy przez ten czas w auto patrząc po niektórych opiniach ale szukam też czegoś co będzie trochę żwawsze od obecnej Astry. Brakuje mi trochę mocy, zwłaszcza w trasie (średnio 3 razy w miesiącu po 600km jedna trasa). Przesiadłem się z sedana do kompakta myśląc, że to dobre rozwiązanie do miasta ale mimo wszystko zaczyna mi trochę brakować przestrzeni, zwłaszcza w trasie i czasem w mieście (poruszam się zazwyczaj z 2 dodatkowymi osobami, a z tyłu nie ma dużo miejsca, szczególnie za mną).
Zastanawiałem się nad jakimś V6 lub czymś z turbo. Dlatego w tym przypadku myślałem też o instalacji gazowej. Średnio w ciągu roku robię 12000-15000km. Diesel sprawdzi się tutaj? Czasem pokonuję odcinki 1-2km.
Nie mam swojego typu, przez chwilę zastanawiałem się nad suvem ale czy ma to sens do miasta i na trasy?
Kwotę na auto mam sztywną, nic więcej nie jestem w stanie wydać.
Możecie mi pomóc naprowadzić mnie na typ auta (sedan, suv, czy diesel czy lpg+pb czy samo pb z jakimś turbo?)i ewentualne przykłady?
pawelg5
Nowicjusz

15 Mar 2022, 17:25

Tak się zastanawiam bo 3x600km to już masz 1800 w miesiącu i damy na to że zrobisz po miejscu 200km, wyjdzie Ci miesięcznie 2000km, a to w ciągu roku daje 24000km. Większość robisz w trasie więc wydaje mi się że warto by było skłonić się tu w kierunku jakiegoś diesla który spali ok. 6 litrów w trasie, a w przypadku benzyny o podobnej charakterystyce musisz liczyć min. 10-12 litrów gazu. Piszę tu o silnikach mających moc w granicach 150-200KM.

Kolejna sprawa to diesla powinieneś kupić dzisiaj taniej od benzyny a w tym drugim przypadku może być potrzebne jeszcze założenie LPG.

pawelg5 napisał(a):Miałem przez krótki okres czasu E60 (6 miesięcy) z 3.0 272KM, nie włożyłem nic pieniędzy przez ten czas w auto patrząc po niektórych opiniach
Miałeś dosyć krótko, nie wiemy też ile przejechałeś km tym samochodem. Ogólnie silnik bardzo fajny i skrzynia ale niestety potrafi szarpnąć po kieszeni.

Z moich propozycji myślę że warto zerknąć w stronę Skody Superb 2.0 TDI z DSG oraz w kierunku Opla Insignii 2.0 CDTI z klasycznym automatem.

Jeżeli chodzi o benzynę z mocniejszym silnikiem pod LPG to można by się pokusić o np. Chrysler 200 z 3.6 287KM :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2022, 19:47

Dobry benzyniak + dobry automat to wcale nie jest oczywiste połączenie :mrgreen:
Podrzucę dwa "mniej popularne" modele
- laguna mk3 2.0T (trwały, klasyczny automat jatco, silnik bardzo spoko, gaz założysz bez problemów) np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- lexus gs 300/450h, do 300 gaz to ciężka sprawa, no i bagażnik raczej z tych mniejszych [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2022, 19:52

Trochę przesadziłem z tym 3x600km, zamieszałem, bo miało być, że te wszystkie trasy w miesiącu wyniosą łącznie 600km.

Chrysler 200, masz na myśli te wersję?
[link do oferty na Olx wygasł]

Miałem krótko, autem przejechałem nie więcej jak 3000-4000km, nic w auto nie włożyłem pieniędzy i nic nie straciłem przy odsprzedaży, jedynie koszty paliwa.
pawelg5
Nowicjusz

17 Mar 2022, 19:56

Laguna 3 niestety odpada, nie podoba mi się stylistycznie.
A jak wygląda sytuacja z GS450h budżet mi na to pozwoli?
pawelg5
Nowicjusz

18 Mar 2022, 01:02

pawelg5 napisał(a):jak wygląda sytuacja z GS450h budżet mi na to pozwoli?

Dodaj troszku i masz 450h fl.
Od bidy 430ka. Fajna opcją.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...

22 Mar 2022, 19:22

Byłem dzisiaj w komisie obejrzeć parę aut, przejechałem się dwoma autami ze skrzynią manualną i niestety nie wrócę do tego.
Czy coś jeszcze prócz tego gsa mogę brać pod uwagę?
Jak rozglądam się za gsami to przy moim budżecie tak nie ma za dużo egzemplarzy, jestem z łódzkiego, może namierzył ktoś coś ciekawego?
pawelg5
Nowicjusz

10 Kwi 2022, 15:31

Odświeżam trochę temat. Szukałem GS'a fl ale nie znalazłem nic...
Co powiecie o tym?

[link do oferty na Olx wygasł]

W przypadku V6 czy V8 przy moim budżecie i założeniu, że będzie to auto do jazdy na co dzień + silnik do lpg mam w czym wybierać, żeby to miało sens?
pawelg5
Nowicjusz

10 Kwi 2022, 15:58

pawelg5 napisał(a):Odświeżam trochę temat. Szukałem GS'a fl ale nie znalazłem nic...
Co powiecie o tym?

Zostań przy gs430 :ok:
szybki
Moderator - Tuning

11 Kwi 2022, 08:46

Znalazłem jedynie takie oferty:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie będzie to trochę egzotyka patrząc jak mało jest oferty z tym silnikiem przy ewentualnych naprawach?

pawelg5
Nowicjusz

11 Kwi 2022, 11:01

pawelg5 napisał(a):Znalazłem jedynie takie oferty:

Ceny ostre szczególnie jak na tego MK2 vs nalot.

Co do MK2 vs MK3 niby podobnie a różnie. Tu też trzeba pomyśleć. Ogólnie pomijając nowoczesność i wizual MK2 wypada lepiej niż MK3.

Co do MK3 to jak będziesz poważnie zainteresowany to za około miesiąc, półtora coś będę miał do dyspozycji. Info na PW
szybki
Moderator - Tuning

12 Kwi 2022, 21:20

Jeszcze taki wpadł

Możesz podesłać na prv.
Rezygnując z większych silników jak 3.0 pojemnościowo poza Laguną III można coś wrzucić jeszcze przy tym budżecie?
pawelg5
Nowicjusz