Zawracanie przy torach - blokowanie widoczności.

08 Lut 2014, 22:30

Witam
Specjalnie założyłem konto żeby zadać to pytanie. Otóż zawracałem dzisiaj przy torach
podaję zdjęcie pomocnicze: Zdjęcie
(szału nie ma robione na szybko z google maps).
Nr. 2 - to ja, zaś nr. 1 - to inny kierowca.
Właśnie wybierałem się do sklepu. Kiedy jechałem zupełnie nie zwróciłem na to uwagi, kiedy mnie się to zdarzało (a zdarzało się to często), nigdy się o to nie burzyłem, a z czasem stało się to dla mnie normalne. Kierowca nr. 1, a konkretnie pani kierowca, również jechała do tego sklepu co ja. Pani zaparkowała przede mną na co nie zwróciłem uwagi, kiedy sobie spokojnie parkowałem, nagle przy mojej szybie zobaczyłem kobietę, która stuka to mojej szyby. Po otworzeniu szyby usłyszałem pytanie: "Czemu blokowałem widoczność pani nr. 1 ? ". Przez chwilę miałem taka minę -> :o (wtedy nie wydawało mi się to dziwne), jednak po zastanowieniu się przeprosiłem za swoje karygodne zachowanie. Jestem młodym kierowcą, teraz raptem zaczynam drugi rok jazdy, nie pamiętam by na lekcjach jazdy taka sytuacja się wydarzyła, jednak wydaje mi się że to był błąd.

Piszę tu by upewnić się czy to był tak duży błąd, jakieś rady, może jakieś opinie, wysokość kar za takie wykroczenia czy nawet ew. opie%dol.

Dzięki wielkie z góry, mam nadzieję że wykorzystam w przyszłości to forum co do jakichś problemów związanych z innymi kierowcami czy ze mną na drodze.
SpokojnyBob
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 10 2012
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Citroen C3
Silnik: 1.4 TDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Lut 2014, 12:36

SpokojnyBob napisał(a): "Czemu blokowałem widoczność pani nr. 1 ? "

Dużo chaosu w wypowiedzi.. Gdzie ta "widoczność" była blokowana ??
Wyprzedzałeś auto tej pani w czasie zawracania ?? Dlaczego jechałeś ''szeroko" ?? Czy w miejscu gdzie sa cyfry 1 i 2 auta stały i przepuszczały jadących z prawej ??
Gdzie jest ten sklep ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

09 Lut 2014, 13:37

Tak, auta 1 i 2 stały i przepuszczały jadących z prawej i to wtedy blokowałem widoczność tej pani.
Jechałem tak szeroko bo uznałem że nie będzie to niebezpieczne (było "czysto") oraz chciałem być od razu na skrajnym prawym pasie by móc skręcić do lidla to była ul. Piłsudskiego w Łodzi (ale to chyba nie jest tak istotne?). Wydaje mi się że blokowałem widoczność pani nr. 1, ponieważ byłem zbyt bardzo wysunięty (nie chciałem stać na torach). Przyznaję, trochę się śpieszyłem wtedy, czy powinienem czekać na swoją kolej zawracania przy znaku poziomym, czy jest możliwe takie zawracanie tylko bez blokowania widoczności tzn. być bardziej wsuniętym do tyłu.
SpokojnyBob
Nowicjusz

09 Lut 2014, 13:58

SpokojnyBob napisał(a): czy jest możliwe takie zawracanie tylko bez blokowania widoczności tzn. być bardziej wsuniętym do tyłu.

W zasadzie pani racji nie miała - i tak nigdzie nie pojedzie, czy ma widoczność czy jej nie ma, jeśli coś nadjeżdża. Czyli argument bzdurny.. Po prostu gdy bedzie mozliwość i Ty ruszasz, ona też..Inaczej czeka..
Mozna by się zastanowic nad poprawnością wykonania manewru przez ciebie, ale z grubsza bym się nie czepiał. Miejsce jest, trzy pasy ruchu do wyboru - pani chyba chciała być w sklepie przed tobą i to ją zfrustrowało..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lut 2014, 14:59

Ja bym spojrzał na to inaczej - w tym miejscu, wg mnie ustawianie się obok siebie, nie jest dobrym pomysłem. O co chodzi - samochód 2 stoi z prawej strony samochodu 1 i zasłania mu widok na prawą stronę drogi. Kierowca samochodu 2 nie wie, na który pas chce wjechać samochód 1. A jeżeli samochód 1 chce wjechać na lewy pas, a samochód 2 na środkowy albo prawy? Wówczas mimo, że np. lewy pas jest wolny i samochód 1 mógłby wjechać bez problemu na ten lewy pas, to mimo to musi stać, bo stojący obok samochód 2 zasłania mu wiadokbo np. pas prawy bądz środkowy pas, na który chce wjechać ów 2 kierowca jest zajęty. Jak jest mały ruch, to pół biedy. Ale jak tych samochodów będzie na tym lewokręcie kilka, to już zrobi się korek.
Inny wątek - co w momencie, jak zdarzy się tak, że kierowca samochodu 1 mimo wszystko widzi, że z prawej strony ma wolną drogę i rusza wjeżdżając na pas prawy, a w tym samym momencie rusza samochód 2 i wjeżdża na pas środkowy? Kolizja. I kto jest winien?
Na takich skrzyżowaniach dobrze jest "wyznawać" taką zasadę - samochody skręcające w lewo lub zawracające ( czyli mające włączony lewy kierunek ) ustawiają się jeden za drugim z lewej strony tej wysepki. Na środku zatrzymują się samochody jadące w lewo z przeciwnego kierunku, lub jadące z drogi bocznej prosto, a z prawej strony samochody zawracające, które jadą z przeciwnego kierunku.
Największy problem takiego skrzyżowania jest to, że kierowca, który stoi z prawej strony innego nie wie, gdzie ten z lewej pojedzie ( na kóry pas ). I w razie kolizji zaczynają się schody..
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2014, 15:20

MotoAlbercik napisał(a):kierowca, który stoi z prawej strony innego nie wie, gdzie ten z lewej pojedzie ( na kóry pas )

A powinien wiedzieć, bo jest to opisane w PoRD - ten z lewej strony tylko i wyłącznie na lewy skrajny, ten z prawej na środkowy lub prawy skrajny..
MotoAlbercik napisał(a):samochód 2 stoi z prawej strony samochodu 1 i zasłania mu widok na prawą stronę drogi.

Ale to żaden problem nie jest - ten z lewej może i powinien jechać tylko równocześnie a tym z prawej, bo on wie kiedy można pojechać.. To może być przecież dostawczak, a tu w problemie stała tylko cytrynka..
MotoAlbercik napisał(a):mimo, że np. lewy pas jest wolny i samochód 1 mógłby wjechać bez problemu na ten lewy pas, to mimo to musi stać, bo stojący obok samochód 2 zasłania mu widok

To stała tylko cytrynka !! I dobrze autor zauważyl, że mógłby stanąć trochę mniej wysuniety - widoczność by się poprawiła..
A jesli pani pojechała bezpośednio na prawy pas, to popełniła błąd - j/w..

Jesli chcecie więcej się dowiedzieć o zachowaniu w podobnych miejscach to analizujcie "przełączki"..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...

10 Lut 2014, 11:50

No a co z art.22 pkt 2 pdpkt 2 - Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się : do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo.
W tym przypadku chodzi oczywiście o jezdnie jednokierunkowe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2014, 12:32

Ale gdy jest miejsce to czemu nie skorzystać z całej szerokości jezdni ?? Zwłaszcza, że innej możliwości nie ma - nie blokuje się pasa skręcajacym w lewo, bo opcja jazdy jest tylko "zawracanie"..
Trzeba po prostu umieć w danym miejscu znaleźć kompromis ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lut 2014, 11:42

Wytłumacz to policjantom w razie jakiejkolwiek kolizji...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lut 2014, 08:40

MotoAlbercik napisał(a):w razie jakiejkolwiek kolizji...

Zaraz kolizja - jeśli każdy zrobi "swoje" to spoko.. :yes: :yes:
Pani stoi z lewej, więc wjeżdża na lewy pas, kolega z prawej wjeżdża na skrajny prawy, pani mając po prawej autko, ustępuje mu pierwszeństwa czyli wjeżdża za niego.. O co chodzi ?? Gdzie kolizja ?? :oops:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lut 2014, 11:58

silvo44 - wszystko fajnie jest tak jak piszesz. Tym razem nic się na szczęście nie stało. Ale ja już jak zawsze w takich sprawach wyprzedzam fakty i biorę pod uwagę kolizję. Bo dopóki nic się nie stanie, to ok - sprawa jasna i wygodna. Pod warunkiem, że każdy kierowca wie o tym, co napisałeś. Ale jak dojdzie do kolizji, to co? Policja zapyta jak się to stało, że te samochody się zderzyły, skoro wg prawa powinny jechać jeden za drugim i zajmować pasy po kolei.
Oprócz tego
silvo44 napisał(a):A powinien wiedzieć, bo jest to opisane w PoRD - ten z lewej strony tylko i wyłącznie na lewy skrajny, ten z prawej na środkowy lub prawy skrajny..

To dotyczy chyba sytuacji, jak skręca sie w lewo z wyznaczonych na jezdni pasów - czyli też z pasa lewego zajmuje lewy, a ten z prawego lub środkowego zajmuje prawy bądz środkowy. Natomiast tutaj pasów na jedni nie ma...
Wg prawa ustawienie pojazdów jest nieprawidłowe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lut 2014, 07:30

MotoAlbercik napisał(a):tutaj pasów na jedni nie ma..

Przecież już na ten temat dyskusja była - jak to nie ma ?? Wyznaczonych nie ma, ale w ogóle są.. dwa..
To "niepełne" skrzyżowanie mozna spokojnie traktować jak przełączkę.. I nie jest dobrym zachowaniem jazda "jeden za drugim" skoro obok spokojnie "wchodzi" auto.. Upłynnia to ruch, zmniejsza ewentualne zakorkowanie, gdyby na pasie do zawracania pojawiło się nagle kilka aut..
Nawet przed torowiskiem może stac para aut.. To już cztery - pas do jazdy jest w zasadzie wtedy wolny, można śmigać na wprost.. Czemu jesteś przeciwny takiemu zachowaniu to nie mam pojęcia..
Fajnie by było gdyby organizator ruchu wymalował tam jakieś linie, rozwiałoby to wszystkie wątpliwości..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lut 2014, 11:36

silvo44 napisał(a):Czemu jesteś przeciwny takiemu zachowaniu to nie mam pojęcia..

Absolutnie nie jestem temu przeciwny. Nawet wręcz przeciwnie. To, co opisujesz pozwoli na zmniejszenie ewentualnych korków i usprawnia ruch :ok: Ja tylko piszę co na ten temat mówi ustawa i co może być w razie kolizji i co mogą orzeknąć policjanci.
silvo44 napisał(a):To "niepełne" skrzyżowanie mozna spokojnie traktować jak przełączkę..

W ustawie nie ma takich określeń. Na tej przełączce jak to nazwałeś, nie ma pasów i to zamyka całą sprawę. Należy wówczas stosować się do tego co napisałem, a jak mówi ustawa. Czyli skręcający w lewo ustawia się mozliwie najbliżej lewej krawędzi jezdni. A ta przełączka to nic innego jak jezdnia.
silvo44 napisał(a):Fajnie by było gdyby organizator ruchu wymalował tam jakieś linie, rozwiałoby to wszystkie wątpliwości..

Dokłądnie tak :ok: Wówczas cała sprawa byłaby prosta. A póki tych pasów nie ma namalowanych, to trzeba liczyć na to, że kierowca obok będzie na tyle rozsądny, że nie doprowadzi do kolizji. A w razie kolizji, to winny jest ten z prawej. Niestety - w naszym chorym kraju prawo jest jakie jest :(
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lut 2014, 19:33

Nie sądziłem że "uruchomię" tak zagorzałą dyskusję. Ciesze się, że od bardziej doświadczonych osób dowiedziałem się, że jednak nie popełniłem tak wielkiego błędu, ale na pewno będę bardziej ostrożny w takich przypadkach, by nie doszło do żadnej kolizji. Dzięki wielkie :D , myślę że temat można powoli zamykać.
SpokojnyBob
Nowicjusz

14 Lut 2014, 11:53

SpokojnyBob napisał(a):Nie sądziłem że "uruchomię" tak zagorzałą dyskusję.

No i bardzo dobrze - kierowcy na drogach nie zdają sobie sprawy z wielu rzeczy. A takie tematy są dobre, bo można na nie podyskutowac, a czasem można się przekonać, że dotychczas ktoś coś źle robił :wink:
Tematu narazie zamykać chyba nie bedziemy, bo jest to dość ciekawy temat i może ktoś jeszcze coś dorzuci.
silvo44 - co ty na moją odpowiedz?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika