Zbieżność jednego koła

18 Lut 2016, 08:04

Dzień dobry. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wymieniałem dziś sprężyny przednie, ale przy geometrii mechanicy odkryli, że regulacja zbieżności i kąta nachylenia lewego TYLNEGO koła nie jest możliwa. Auto miało kiedyś stłuczkę właśnie w tamtym miejscu. Na razie nie mam funduszy żeby cokolwiek teraz robić w tylnim zawieszeniu, ale jednak kwestie bezpieczeństwa są bardzo ważne. Stąd pytanie czy jest w ogóle sens jeździć z tym kołem (wartości widać na zdjęciu, nie wiem czy zbieżność i kąt nachylenia są bardzo złe). Drugie pytanie: czym to może być spowodowane, przekrzywionym wahaczem ?

P.S auto prowadzi się całkowicie normalnie, kierownica prosto, żadnych dziwnych objawów (nigdy), spalanie niskie, opona normalna.

Pozdrawiam

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kprz101
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 1987
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Merceders W169
Silnik: A150
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Lut 2016, 15:24

kprz101 napisał(a):Wymieniałem dziś sprężyny przednie, ale przy geometrii mechanicy odkryli, że regulacja zbieżności i kąta nachylenia lewego TYLNEGO koła nie jest możliwa.
Jezeli to jest"Mietek"A150 to mają całkowicie rację gdyz tylna os nie posiada punktów regulacji zbiezności i kąta pochylenia koła... :!:
kprz101 napisał(a): Auto miało kiedyś stłuczkę właśnie w tamtym miejscu.
Isprawa wyjaśniona.Istnieje podejrzenie ze moze być krzywy amorek /kąt pochylenia/ lub oś/niewłasciwa zbieznośc/...
kprz101 napisał(a): ale jednak kwestie bezpieczeństwa są bardzo ważne.
Z tego tytułu w powietrze się nie wzniesiesz.. :D Najwyzej moze następować szybsze zuzycie opony od wew.strony/przy większym przebiegu na tej oponie/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

18 Lut 2016, 16:11

Migi60 ;)

Dzięki. Co do zużycia opon to właśnie dziś bardzo dokładnie obejrzałem i nie widać większego zużycia po zewnętrznej stronie, ale faktycznie nie przyjrzałem się wewnętrznej. Będę musiał zweryfikować.
kprz101
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 1987
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Merceders W169
Silnik: A150
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[F] A8 D3 4,2 / 745i e65 / XJ 4,2 X350 / LS 430 mk3
    Podstawowe kryteria zestawienia: - limuzyna segmentu F - silnik benzynowy o mocy około 300KM - automatyczna skrzynia biegów - modele z okolic 2004 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Audi A8 D3 4,2 - 335KM - BMW ...