Zbiornik wyrównawczy Mondeo 1.6 - poważna usterka?

08 Sie 2021, 20:28

Witam
zamierzam kupić Forda MK5 ,1.6D , 115KM z 2015r.
Jest jakiś problem z chłodzeniem -płyn chłodzący po jeździe nie wraca cały do zbiornika wyrównawczego. Nie wiem na ile problem może być poważny.
Płynu po jeździe zawsze jest tyle ile na zdjęciu. Dopiero po odpuszczeniu ciśnienia korkiem płynu jest w odpowiedniej ilości -tak jak na drugim zdjęciu.
Ktoś ze znajomych mechaników sugerował mi ,że to może ale nie musi być uszczelka pod głowicą lub zaworek spustowy , który nie syczy. Nie wiem gdzie on jest i jak słyszalne jest takie syczenie.
Poproszę o radę czy to dyskwalifikuje zakup , czy przy przeglądzie technicznym przed zakupem zwrócą na to uwagę i są w stanie zdiagnozować gdzie dokładnie leży problem?
Abstrahujemy teraz od rocznika auta, przebiegu,pochodzenia auta ale muszę dodać ,że sprzedawca ma świetne ( faktyczne i potwierdzone) opinie, o czym przekonałem się na miejscu.
Dodam ,że autko jeździ normalnie ale jazda próbna 8km zapewne nie jest wymiernym i wystarczającym testem pod tym kątem .
Pomijam, że dla niektórych jest to "muł w tej budzie" :yes: ale to nie jest sednem tego tematu i rozumiem też fakt, że silnik słaby ale szukam rozwiązania tego konkretnego problemu.
Dzieki
~szerokiej ... wyobraźni~
Snayper_0-0_
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

09 Sie 2021, 10:29

Prawdopodobnie do wymiany jest korek zbiorniczka, w którym uszkodzeniu uległ zaworek. I od tego najlepiej zacząć, bo to jest najtańsza rzecz w tym układzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sie 2021, 11:13

Dzieki
dogadałem sie ze sprzedawcą. Wymieni korek i zobaczymy czy to usunie problem.
~szerokiej ... wyobraźni~
Snayper_0-0_
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

12 Sie 2021, 10:18

Napisz, czy po wymianie korka udało się rozwiązać problem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2021, 11:51

Najczęstszą przyczyną przegrzania silnika jest niski poziom płynu chłodzącego. Może to być spowodowane słabą konserwacją lub, co bardziej prawdopodobne, z powodu wycieku płynu chłodzącego.
Skiles
Obserwowany

19 Sie 2021, 12:10

Dokładnie stawiam na zawór w korku jak wspomniał kolega wyżej. Spróbuj poluzować korek tak żeby nie tworzyło się tam ciśnienie i zobacz jak rozgrzejesz silnik na wolnych obrotach jak będzie się zachowywał płyn w układzie i co będzie się działo jak później on wystygnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamery sprawdzą w Warszawie zaparkowane auta
    Już niedługo z tego co udało mi się ustalić w Warszawie będą jeździły samochody z kamerami na dachu i sprawdzały czy w strefach płatnych zaparkowane auta maja opłacony czas parkowania. Przyspieszy to na pewno proces egzekwowania ...