REKLAMA
Witam
zamierzam kupić Forda MK5 ,1.6D , 115KM z 2015r.
Jest jakiś problem z chłodzeniem -płyn chłodzący po jeździe nie wraca cały do zbiornika wyrównawczego. Nie wiem na ile problem może być poważny.
Płynu po jeździe zawsze jest tyle ile na zdjęciu. Dopiero po odpuszczeniu ciśnienia korkiem płynu jest w odpowiedniej ilości -tak jak na drugim zdjęciu.
Ktoś ze znajomych mechaników sugerował mi ,że to może ale nie musi być uszczelka pod głowicą lub zaworek spustowy , który nie syczy. Nie wiem gdzie on jest i jak słyszalne jest takie syczenie.
Poproszę o radę czy to dyskwalifikuje zakup , czy przy przeglądzie technicznym przed zakupem zwrócą na to uwagę i są w stanie zdiagnozować gdzie dokładnie leży problem?
Abstrahujemy teraz od rocznika auta, przebiegu,pochodzenia auta ale muszę dodać ,że sprzedawca ma świetne ( faktyczne i potwierdzone) opinie, o czym przekonałem się na miejscu.
Dodam ,że autko jeździ normalnie ale jazda próbna 8km zapewne nie jest wymiernym i wystarczającym testem pod tym kątem .
Pomijam, że dla niektórych jest to "muł w tej budzie" ale to nie jest sednem tego tematu i rozumiem też fakt, że silnik słaby ale szukam rozwiązania tego konkretnego problemu.
Dzieki