18 Maj 2011, 22:57
Witam, zakupu gotowca można dokonać tu : [link do oferty na Allegro wygasł]
Dla mnie ten zestaw miał jednak feler – mały wyświetlacz. Ustaliłem z Panem Pawłem, że mój będzie dwa razy większy. Taki wariant wymaga jednak „odchudzenia” maskownicy oryginalnego zegara, część trzeba po prostu odciąć. Sam wyświetlacz, po lekkim zaokrągleniu dolnych narożników wchodzi idealnie w otwór w desce rozdzielczej i nawet nie trzeba go mocować, bo skutecznie dociskany jest przez maskownicę. Dla wygody płytkę elektroniki zegara umieściłem we wnętrzu deski rozdzielczej – dojście po wyjęciu pojemnika na kubki. Takie rozwiązanie wymaga jednak zamówienia dłuższych przewodów łączących płytkę z wyświetlaczem (30-40 cm). Warto też poprosić o zaprogramowanie wyświetlacza tak, by skrajne segmenty były nieaktywne - inaczej maskownica jest na styk ze skrajnymi z literami i cyframi. Podłączenie modułu bezpośrednio do kostki zegara: - fiolet +12 V; - czarny masa; - zielony +12 V z zapłonu. W tym celu wystarczy pobielić cyna końcówki przewodów i je wsunąć do kostki. Sterowanie schowałem w popielniczce (nie palę).
Pozdr.
az td4