Zerwanie umowy z winy leasingodawcy

16 Maj 2020, 13:55

Cześć,
Chciałbym się Was poradzić w kwestii możliwości zerwania umowy leasingowej z winy leasingodawcy.
W 2018 roku wziąłem na leasing samochód VW POLO od autoryzowanego dealera. Auto nowe, objęte gwarancją na cały okres trwania leasingu.

Przy przebiegu 12 000 km zaczęło się coś złego dziać z silnikiem. Samochód bardzo trząsł, tracił obroty, pracował na 2 cylindrach. Kontrolki Check engine i EPC stale włączone.

Oddałem auto na serwer w tym samym miejscu gdzie je zakupiłem. Wymienili świece. Tydzień później sytuacja się powtarza. Poprosiłem o auto zastępcze (wg gwarancji nie mam takiego prawa), ale argumentowałem to tym, że potrzebuje bardzo samochód do pracy, płacę raty na czas i nie mogę sobie pozwolić na tydzień bez samochodu. Tydzień - bo tyle czasu miała potrwać naprawa. Dostałem auto zastępcze, minął tydzień i odebrałem swoje auto. Minęło 5 miesięcy i sytuacja znowu ta sama - według mnie chociaż ekspertem nie jestem powinni wymienić silnik bo przy takim przebiegu niemożliwe żeby co chwile świece padały.

Dziś ponownie byłem w serwisie. Powiedziałem że już 3 raz w tej samej sprawie w odstępie 6 miesięcy. Czy mogę roszczyć o jakieś odszkodowania lub zerwać umowę leasingu jeżeli sytuacja znowu by się powtórzyła? U kogo mógłbym zasięgnąć porady w tej sprawie?
benzior
Obserwowany

16 Maj 2020, 21:26

benzior napisał(a):Czy mogę roszczyć o jakieś odszkodowania lub zerwać umowę leasingu jeżeli sytuacja znowu by się powtórzyła?

Umowa leasingu dotyczy tylko finansowania. Walczyć możesz jedynie z Vw.
Ale to jak kopanie się z koniem. Swoją drogą to dziwne, że przy naprawie gwarancyjnej nie należy się auto zastępcze. W mitsu dają auto nawet na czas przeglądu, wprawdzie z limitem 100km- za dodatkowe km trzeba zapłacić.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2020, 14:21

yeti65 napisał(a):Umowa leasingu dotyczy tylko finansowania

Dokładnie. Za wszelkie przeglądy i naprawy samochodu płaci lisingobiorca. Masz to zapisane albo w umowie albo będzie zapis w tej umowie, że reguluje to KC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Maj 2020, 20:49

Dziękuję Wam za odpowiedź.

Jak sytuacja powtórzy się po raz czwarty to udam się do radcy prawnego. Być może znajdzie jakieś rozwiązanie. Piszę to w kontekście już nie zerwania umowy z winy leasingodawcy a o np. wymianę silnika lub samochodu.
benzior
Obserwowany

24 Maj 2020, 13:15

benzior napisał(a):Piszę to w kontekście już nie zerwania umowy z winy leasingodawcy a o np. wymianę silnika lub samochodu.

No tylko to ci pozostanie, jak samochód jest na gwarancji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000