Złącze elastyczne, a check engine - jest jakiś wpływ?

24 Gru 2018, 16:55

Złącze elastyczne, a check  engine - jest jakiś wpływ? Złącze elastyczne, a check  engine - jest jakiś wpływ? Witam jechałem na oparach i nagle auto zaczeło mi sie dusic i auto straciło moc wyskoczyła pomaranczowa kontrolka cheat engine najpierw migała potem ciagle sie świeciła podjechalem do stacji zatankowac dalej to samo próbowalem resetowac akumulator i nic ciagle pali mi sie ta kontrolka.Tłumik oddaje takie troche nieregularne dzwięki czy to możliwe że przez to pojawiła mi się ta kontrolka??? Pod autem sprawdziłem jest te złacze elastyczne oderwane z jednej strony to mogło by powodowac ten problem??
adam2345m
Nowicjusz

Zdjęcia: 13

25 Gru 2018, 08:39

Nie ma to związku z checkiem, trzeba podłączyć pod komputer i sprawdzić błędy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Gru 2018, 12:59

adam2345m napisał(a):Witam jechałem na oparach i nagle auto zaczeło mi sie dusic i auto straciło moc wyskoczyła pomaranczowa kontrolka cheat engine najpierw migała potem ciagle sie świeciła

Miganie kontrolki check engine oznacza błąd pochodzący z układu wtryskowo-wydechowego. Wynikać to może z powodu jazdy na oparach - prawdopodobnie w baku będą jakieś nieczystości, może nawet woda, jeżeli cały czas jeżdzisz z niepełnym bakiem i często zdarza ci się jeździć na oparach.
Musisz sprawdzić jakie błędy ci się zapisały i je skasować. Zapewne będą to dwa błędy - jeden ogólny z układu wtryskowego, a drugi związany z sondą lambda. Jest duże prawdpodobieństwo, że się nie zaświecą po ponownym uruchomieniu silnika.
Co do złącza elastycznego - jeżeli nie uciekają stamtąd spaliny, to raczej nie ma z tym nic wspólnego, aczkolwiek warto to złącze wymienić, skoro jest już poszarpane, bo prędzej czy później i tak cię to czeka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Gru 2018, 19:10

mechanika mam dopiero umowionego na sobote a teraz przy 1k obrotow auto sie dusi dosłownie jak bym na koniu siedział
adam2345m
Nowicjusz

Zdjęcia: 13
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...