Żle wymieniony rozrząd, Seat Ibiza 2002 1,9 TDI

20 Gru 2020, 00:02

2 miesiące temu wymieniłem rozrząd w aucie. Mechanik nie był sprawdzony a auto w tym warsztacie wylądowało pierwszy raz. 2 tygodnie po wymianie rozrządu auto nie chciało odpalić.. Samochód odholowałem to tego samego mechanika . w ten sam dzień po dosłownie godzinie auto było już "naprawione " i do odbioru. okazało się że odpiął się kabel od rozrzadu.. Czy to w ogóle jest możliwe ?! minęło 2 miesiące od wymiany rozrządu i pojawił się następujący problem:
po 10 -15 minutach jazdy , kiedy silnik jest już ciepły szarpie autem, jakby nie pobierało paliwa , silnik pracuje brzydko. co ciekawe po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu wszystko jest ok . Wiem że teoretycznie powinienem skupić się na filtrze paliwa, pompowtryskach, czy nawet kole dwumasowym ale przeczucie mi podpowiada że to może być rozrząd ? czy to możliwe że 2 miesiace po nieprawidłowej wymianie rozrządu auto podczas jazdy zaczyna szarpać ? czy diagniostyka komputerowa wskaże błędy w działaniu paska rozrządu ?
skarbimir7
Obserwowany

20 Gru 2020, 10:55

skarbimir7 napisał(a):czy to możliwe że 2 miesiace po nieprawidłowej wymianie rozrządu auto podczas jazdy zaczyna szarpać ?
nie nie jest to możliwe i czuje ze szukasz winowajcy za problemy z Twoim autem. Czy nie dopuszczasz myśli że 20 letnie auto może się popsuć ?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Gru 2020, 13:20

Mechanicy posiadają jeden z najcięższych i najtrudniejszych zawodów na świecie,no ale według większości społeczeństwa najtrudniejszy i,,łebski,,posiadają panowie z kropidłem,w tym wypadku też szukałbym przyczyny w następnej kostce domina.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Gru 2020, 15:08

Proponuję pojechać do innego, sprawdzonego mechanika, który zacznie od obejrzenia rozrządu. Niech porobi zdjęcia w razie czego. Niech również sprawdzi czy sterownik nie nałapał jakichś błędów oraz parametry pracy poszczególnych czujników. Jak coś jest nie tak, to albo muszą być błędy, albo jakieś czujniki nie pracują z jakiegoś powodu prawidłowo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avalon testowana przez robota
    Toyota zwiększyła wydajność i bezpieczeństwo testów trwałości nowych modeli, zatrudniając do nich robota własnej produkcji. Robot wykorzystuje zaawansowane technologie zautomatyzowanej jazdy, w tym bardzo precyzyjny ...