Zmiana ramy co i jak czy jest możliwość

16 Paź 2010, 15:08

Witam
mam możliwość nabycia nissana patrola z 97" blacharka jest kompletnie odremontowana karoseria nie ma rudej wszystko zostało zrobione na urząd ale rama jest zgnita i tutaj moje pytanie czy jest możliwość zmiany ramy wszystkie podzespoły mechanika itd. jest zrobione zawieszenie został wyremontowany przez mojego brata. i jak to jest z ta zmiana i z tymi przepisami bo są ramy w dobrym stanie za 1000zł ale bez dokumentów z dokumentami tez można znaleźć i czy to się opłaca.
energy259
Nowicjusz

16 Paź 2010, 16:01

energy259 napisał(a):z tymi przepisami bo są ramy w dobrym stanie za 1000zł ale bez dokumentów z dokumentami tez można znaleźć i czy to się opłaca.

Czy się to Tobie oplaca to nie wiem.Ty musisz sobie to policzyć i podjąc decyzję.Owszem mozesz dokonać wymiany ramy ale tylko i wyłącznie jezeli masz na to dokumet.Inaczej nie próbuj bo nikt Ci tego nie zalegalizuje.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Paź 2010, 16:08

hmm no dobra kupie rame z dokumentami i co dalej gdzie musze iść
energy259
Nowicjusz

16 Paź 2010, 16:14

energy259 napisał(a):i co dalej gdzie musze iść

Musisz zacząć od WK..Myślę ze na podstawie dokumentów jakie będziesz miał zmienią Ci nr.vin w DR i po zawodach.Chyba ze dodatkowo będziesz musiał pojechac na SKP i zrobić dodatkowe badanie na tą okoliczność/odczyt nowego nr.vin/....Tak czy inaczej zacząc musisz od WK... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

16 Paź 2010, 19:02

na dzieńdobry strzel sobie w kolano :mrgreen:
rama to najgorsza z możliwych zabaw :neutral: jeśli można ją ratować to ratuj 4 tysie to minimum za wymiane ramy... pomijając kwestie prawne, bo to sprawa 2 rzędna :mrgreen:
trzeba rozebrać auto na części, wyjąć starą, wypiaskować i pomalować nową, założyć, do tego masz nowe przewody paliwowe, hamulcowe, część mocowań i tak do przerobienia, warto od razu body lift co najmniej 2-2,5 cm strzelić, no i jak mamy wszystko na wierzchu to zrobić gruntowny remont całości :wink:

u mnie bez wymiany ramy (mam dobrą rocznik 89) skończyło się na 10 tysiach :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Paź 2010, 21:41

pocieszny napisał(a):u mnie bez wymiany ramy (mam dobrą rocznik 89) skończyło się na 10 tysiach :mrgreen:
No bo masz dobry rocznik to masz dobrą ramę, te po bodajże 94. to niby szybciej lecą :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

17 Paź 2010, 19:57

moja była sumienie przez 14 lat topiona w Zatoce Perskiej więc łatwego życia nie miała ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Paź 2010, 10:06

Ale moze miała mniejszy kontakt z solą i inymi wynalazkami do śniegu niż w Europie :mrgreen: Zatoka aż taka słona to nie jest :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

18 Paź 2010, 11:21

oj zdziwił byś sie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Paź 2010, 20:53

pocieszny napisał(a):oj zdziwił byś sie :mrgreen:

No dobra niech Coi będzie... sam widzialem Samuraie które od nowości robily tylko jedno...wyciągały łajby z jeziora (w pobliżu Morza Północnego), przebieg kurcze 40tkm to standard, nadwozia praktycznie nie było ale rama igła... :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz